Digitális rúnákat vés a mesterséges intelligencia

0

Még a fantasztikus könyvekben és filmekben is legtöbbször elválik a technológia szárnyán repülő sci-fi és a múltból ihletet merítő fantasy, de van egy olyan terület a világon, ahol az egyik nem zárja ki a másikat: a digitális boszorkányok közöttünk vannak, és már a mesterséges intelligenciát is segítségül hívják.

Az emberiség történelmének több ezer évében jelentős szerepet játszottak, sőt a mai napig játszanak is azok a jelek, amiket a többi embertársunknak, vagy épp az utókornak hagyunk. Az ősemberek barlangrajzai, az ókori Egyiptom tekercsei, az első nyomtatott könyvek és most az interneten fellelhető mémek mind jelen vannak nem csak a mi életünkben, de az utódainkéban is. Vannak azonban jelek, rajzok, melyek többletjelentést hordoznak, gondoljunk csak a milliárdnyi emojira amiket nap, mint nap küldünk szerteszét a világhálón, de ugyanígy jelek lehetnek azok a rúnák, pecsétek, amelyek egyben az okkultizmus alapjai a mai napig.

Elsőre persze így, 2021-ben, egy technológiai magazint olvasgatva azt is gondolhatnánk, hogy a mágusok, boszorkányok nem modernizálódtak, hiszen ez az ősi irány valahogy teljesen összeegyeztethetetlen a digitális világ egyeseivel és nulláival. Pedig a jelenkori boszorkányok és varázslók bizony tartják a lépést a modern élettel, és aktívan használják az online teret, ahol sokkal gyorsabban és hatékonyabban találnak információt és tarthatják a hasonló érdeklődésűekkel a kapcsolatot, mint eddig. Épp ezért az sem csoda, hogy az úgynevezett jelmágia is óriási népszerűségnek örvend.

Az egyik ilyen a high-tech utókorban is virágzó okkult tevékenység a sigil creation, ami szabadfordításban talán varázspecsét-rajzolás lehetne. A sigilek készítésével kapcsolatban milliós nézettségű TikTok videókkal, számtalan Facebook és Instagram bejegyzéssel találkozhatunk, ahol megismerkedtünk az elsőre értelmetlennek tűnő furcsa vonalrajzok jelentésével, de a “how to” videók tömkelege azt is bemutatja, hogy egy egyszerű kívánságból, mondatból hogyan rajzolhatunk magunknak varázserővel bíró pecséteket, amelyeket aztán “feltöltve” élvezhetjük annak jótékony, vagy épp (mert állítólag ilyen is van) kártékony hatásait.

Most pedig már papír és ceruza nélkül, egy szem böngésző segítségével alkothatjuk meg magunknak az óriási gazdagságot, a mindent elsöprő szerelmet, vagy az izzó bosszút megtestesítő pecsétet, mindezt pedig a mesterséges intelligencia segíti. A művészeti projektként indult SigilEngine.com mára a digimágusok (és innentől akkor már létezik is ez a szó) egyik kedvenc oldala lett, hiszen itt ugyanúgy, mint a papírra rajzolt sigilek esetében a nulláról indulunk, a kívánság, átok, vagyis egy egyszerű szöveg beírásával. Ezt pedig aztán a mesterséges intelligencia szépen animálva bontja le a végső varázspecsétté, amit aztán lementhetünk a saját gépünkre is.

A “körítés” az oldalon, amennyire csak egy weboldal esetében ez lehetséges, hozza az okkult hangulatot, a fekete háttér előtt lassan örvénylő részecskék “közé” kell beírni a vágyunkat, amit aztán egyszerű, de hatásos animáció keretein belül alakít át a site egy statikus képpé. Az alkotók elmondása szerint ez szándékos, hiszen a sigil létrejötte (és a különféle technikákkal való folyamatos töltése) folyamán teljesen mindegy, hogy a hordozó ez esetben egy PNG formátumú kép és nem egy papírdarab – a hatás a készítők szerint ugyanaz lesz. A fejlesztők ígérete szerint a site semmilyen adatot nem tárol és az AI a lehető legkörültekintőbben alkotja meg a pecsétet, még arra is figyel, hogy milyen gyorsan és milyen “bizonyossággal” gépeljük be a kívánságunkat, így mindenki egyedi sigilt kap, melyet a rendszer a létrehozása után azonnal töröl is.

Az, hogy az okkultizmus ilyen szinten jelen van az online térben talán elsőre sokaknak meglepő lehet, de, hogy a legendás sci-fi írót, Arthur C. Clarke-ot idézzük: “Egy kellőképpen fejlett technikai megoldást már nem lehet megkülönböztetni a varázslattól.” Ha pedig végiggondoljuk, hogy az online tér igazából nem más, csak egy újabb és gyorsabb módszer, ami viszont alapvetően ugyanazt az emberi vágyat szolgája az információk rögzítésére és továbbadására, ami már az őskorban kitermelte a varázserővel felruházott barlangrajzokat, ne is csodálkozzunk ezen a folyamaton. Elég csak végignézni a közösségi médiában a Grabovoj-számokat cserélgető, vagy épp a plejádi gyíkemberek ínváziója ellen felkészítő csoportokat, és láthatjuk, hogy bizony hiába old meg minden eddiginél többet a tudomány és a technika, a megmagyarázhatatlan iránti vonzalom töretlen maradt.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét