Jobb félni, mint megijedni: a te adataidra is halászhatnak!

0

Az adatok, és köztük akár a te személyes adataid is, sokak számára értékesebbek, mint az arany. Összegyűjtöttünk 5 tippet, hogy mindig biztonságban tudj mindent, ami számodra fontos.

Nem egyszer volt már hangos a sajtó a facebookos adatkezelési botrányoktól, kormányzati, nagyvállalati dokumentumok kiszivárgásától, és az ilyen esetek gyakoriságának növekedése épp elég volt ahhoz, hogy felrázza az internet népét. Szép lassan egyre többen jönnek rá, hogy igenis bárki lehet hackelés áldozata. Az alaposan megkomponált szuperjelszavakról már írtunk korábban, de még az ilyen jellegű védekezésen túl is tehetünk készülékeink, adataink biztonságáért. Íme öt tipp, amivel megnehezíthetjük az adathalászok dolgát!

1. Frissíts!

Fontos, hogy mihelyst jön egy szoftverfrissítési értesítés, a lehető leghamarabb éljünk vele. A telefonra és a számítógépekre egyaránt vonatkozik a javaslatunk, és bár tudjuk, legtöbbször nem a legideálisabb helyen és időben ér minket a frissítés, néha pedig kifejezetten rosszul érinti a már megszokott interfészt, de a hackerek épp ezeket a halasztásokat használják ki, hogy a korábbi szoftverek gyengeségeit előnnyé kovácsolva feltörjék a készüléked.

2. Mindig nézz utána, mit töltesz le!

Mikor letöltesz egy applikációt az okoskészülékedre, az első lépéseknél több hozzáférést is biztosítasz neki: kamera, mikrofon, fájlok. Ezek, bár legitim módon hivatottak kezelni a hozzáféréseket, potenciálisan vissza is élhetnek velük. Épp ezért, kétszer is gondold meg, hogy mihez adsz elérést. Ez a tanács kiemelten vonatkozik az Androidosokra, mivel a Google alkalmazás ellenőrzése korántsem olyan szigorú, mint az Apple-é, és hónapokba is telhet, míg egy gyanús program eltűnik a Play Store-ból.

3. Dupla faktor = dupla védelem

A legtöbb weboldal és alkalmazás már biztosít kétfaktoros hitelesítési folyamatot a felhasználói számára- ez gyakorlatilag a készülékre kapott ideiglenes hitelesíti kódot jelenti. A több kódszám magasabb védelmet biztosít, és mivel az eredeti kóddal csak az adott profil eredeti tulajdonosa rendelkezik, még nehezebbé teszi a hozzáférést nem megbízható személyek számára.

4. Készülj fel a fizikai halászatra is!

Sajnos a tolvajok jelenléte nem csak az online térben, de a „fizikai valóságban” is fenyeget bennünket. Így érdemes felkészülni arra az esetre is, amikor zsebből kicsúszik/elveszik/ellopják a telefont. Győződjünk meg arról, hogy a telefon mindig lezárt állapotban pihen-e használatán kívül, ezzel ugyanis az első akadályt már fel is állítottuk. Az Android és iOS operációs rendszerű telefonok egyaránt biztosítanak hatszámjegyű zárkódot, legtöbbjük pedig már biometrikus zárolást és retinafelismerést is alkalmaz. Érdemes a felkínált lehetőségeket maximálisan kihasználni, és ezen felül további óvintézkedéseket is tenni: állítsuk be a telefonunkat, hogy 3 helytelen kód beütése után állítsa magát vissza gyári állapotba, védjük applikációinkat külön kódokkal, és mindig legyen bekapcsolva a „find my device”, ami nem csak a bemérésnél, de hangjelzéssel a megtalálásnál is nagy segítséget nyújt.

5. Appzárlat

„Ha erős a zárkód rajta, mobiltolvajt távol tartja!” Na jó, talán nem így hangzik a mondás, de azért érdemes lehet mantraként ismételgetni magunknak, és az „12345” és „0000” jelszavakat valami erősebbre cserélni. Ha pedig megvan az IGAZI, akkor ne a telefon jegyzeteibe mentsük el, hanem használjunk olyan titkosított tárolókat, mint például az Avira Password Manager, ami egy jelszóval védett erődje lehet a többi kódnak is. A legtöbb Androidos telefon biztosít egy második védelmi vonalat is, ami az appok külön zárolására ad lehetőséget. Így akkor sem tudnak eljutni az email-fiókig, vagy más fontos alkalmazásig, ha esetleg sikerült feltörni a telefont. Az iOS-nél is lehet már fájlokat és mappákat titkosítani, ezek mellett pedig rengeteg ingyenes app közül válogathatunk igényeinknek megfelelően.

Sajnos sosem lehetünk elég óvatosak, ha készülékeink és adataink védelméről van szó. Azonban a gondolat szőnyeg alá söprése és a halogatás helyett jobb előre felkészülni, és prevenciós céllal megtenni a szükséges lépéseket, ezzel rengeteg fejfájást és pánikhelyzetet spórolhatunk meg jövőbeni önmagunknak.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét