Stressz és szorongás? Mutatunk két appot, amik segítenek kikapcsolni!

0

A legtöbb ember tapasztalt már stresszes vagy szorongásos tüneteket az élete során. Nem csoda, hiszen a Föld népességének majd’ negyede szenved a fenti mentális betegségekben. Bár mindenkinek más és más szokásai és igényei vannak, bemutatunk két applikációt, amik már többmillió felhasználót győztek meg hatékonyságukról.

Ha egy wellness trendet kéne kiemelnünk az elmúlt évekből, az biztosan a mindfulness volna. A népszerű mozgalomra egész iparágak épültek, és az ITC szektor is rendesen kivette belőle a részét: rengeteg alkalmazás közül választhatunk, amik a test és a lélek egymásra hangolásával segít újra megtalálni a belső egyensúlyt. Elcsépelt közhely a „mai rohanó világunkban” kifejezéssel élni, de pont azért közhely mindez, mert igaz: 2019-ben a dolgozó népesség egyre nagyobb részét sodorják el a mindennapok feladatai a munkahelyi kihívásoktól a családi problémákon, a számlafizetésen, otthonteremtésen át a folyamatos fejlődésig, vagy sok esetben az előre menekülésig. És mi az, ami ilyenkor kimarad, amikor napról napra igyekszünk végigrohanni a „kötelesség-kényszerpályán”: igen, pont saját magunk.

Az NHS szerint, „ha nagyobb figyelmet fordítunk az épp aktuális érzelmeinkre és gondolatainkra, az sokkal könnyebbé teheti az életünket, és segít önmagunk jobb megértésében is”. Épp ezt az alaptételt visszhangozzák a Calm és Headspace appok is, amik segítenek a figyelmünket olyan alapvető dolgokra koncentrálni, mint a lélegzetvétel vagy a testünk mozgásai. Ezeket különböző hosszúságú gyakorlatok által ismerteti meg a felhasználókkal, új perspektívát és egy kis lelassulást kínálva az elménknek.

A feladatok súlyával, a szoros határidőkkel, elvárásokkal teletűzdelt élet az embereket idegessé, feszültté és túlterheltté teszi, aggódó, izgatott és szorongó érzéseket vált ki belőlünk. Bár az stressz eredete mentális, a tünetek fizikaiak is lehetnek: ezek az izzadástól a komoly izomfájdalmakon át az alvászavarig sokféle közvetlen megmutatkozhatnak, és ez még csak a problémák eleje, hiszen a folyamatosan stresszben és rohanásban töltött élet bizonyítottan sokféle tartós betegség nyitánya lehet. A szorongásos betegséggel küzdő emberek nem mindig tudják a kialakulás pontos okát, az elme beazonosítható félelem nélkül is kiválthatja ezeket a reakciókat belőlünk. A leggyakoribb szorongási okok mégis az életmódunkkal kapcsolatosak (néhányan például már azon szoronganak, hogy túl sokat szoronganak), így az ezt orvosló gyakorlatoknak mindig egy célja van: hogy minél jobban leválassza az embert a múlt-jelen-jövő aggodalmairól, hogy csak a jelen pillanatra, és benne önmagára koncentráljon. Ez azt is lehetővé teszi, hogy kiszállhassunk az aggodalom spiráljából és nyugodt elmével, kívülről figyeljük meg magunkat.

Az ilyen hátralépés persze sokszor nem megy csak úgy magától – pontosan ez a stressz lényege, hogy a sok aggódástól, idegességtől és a napi feladatok özönétől nincs energiánk arra, hogy mindezt magunktól megcsináljuk. Épp ezért pont a napi stresszözön egyik elemének tekintett mobiltelefon lehet az, amely egyfajta virtuális segítő kezet nyújthat, és kis időre kiránthat a mókuskerékből. Nézzünk is meg két olyan appot, amely mostanában igen népszerűnek számít ezen a területen!

Calm

Az alkalmazás egyértelműen a hanghatásokra fókuszál, amiket már az app első megnyitásától kezdve tapasztalhatunk. Legyenek azok zörgő falevelek, vagy a partot nyaldosó hullámok, ropogó tűzifa hangja, közel százféle relaxáló zaj közül válogathatunk a Daily Calm foglalkozások keretein belül. Ezek mind a felengedésben, a fókusz újra megtalálásában segítenek kezdőtől a haladó szintig. Ha mást is kipróbálnánk az appon belül, ajánljuk a Calm Body-t: ez egy 10 videóból álló sorozat, ami a mozgásra alapozza szeánszait, vagy a Sleep Stories-t, amely nyugtató meséket susog a fülünkbe Stephen Fry vagy Matthew McConaughey hangján. A Calm ingyenes opciójában 3 percestől a fél órás meditációkig mindent megtalálthatunk. Azoknak, akik még csak most ismerkednek a meditációval, talán a 7 Days of Calm nevű sorozatot érdemes kipróbálniuk, hiszen itt a lélegzetvételre való odafigyelést és a képzelet szabadon engedését gyakorolhatják, miközben egyre könnyebben érnek el a hosszabb meditációkhoz szükséges „robotpilóta” módba.

Az applikáció Androidra és iOS-re egyaránt ingyenesen letölthető, de több appon belüli funkció már fizetős.

Headspace

A Headspace az egyik legnépszerűbb meditációs app a piacon: 2010 óra 36 millió felhasználót tudhat magáénak a világ 190 országából. És nem véletlen, hiszen az egyik legegyszerűbb és leghatékonyabb opciót kínálja mindazoknak, akik a meditáció és a mindfulness alapjait szeretnék elsajátítani. A 10 részes, alapokkal megismertető tanfolyamok mellett animációk és gyakorlatok segítségével ismerkedhetünk meg a légzés és a testünkre való odafigyelés fontosságával. Andy Puddicombe, a Headspace egyik alapítója ¬¬– aki sporttudományi diplomájának megszerzése után Ázsiába utazott, hogy a buddhizmus felé forduljon –, a szerzetessé válása után rukkolt elő az alkalmazás alapötletével. A szoftver letöltése után 350 db tartalmat találunk az appban, ami azért is nyerte el már milliók tetszését, hiszen beszámolók alapján sokkal nyugodtabb és kevésbé épül szakzsargonokra, mint a piacon található társai. A meditációk mellett egyperces légzési gyakorlatokkal is találkozhatunk, amit offline is lementhetünk, hogy az internettől elvonulós időszakokban is végezhessük azokat.

Az alkalmazás egyik leghasznosabb funkciói az SOS meditációk, amiknek a válság idején vehetjük leginkább hasznát. Az Androidra és iOS-re elérhető app értékelései között találunk olyan felhasználót, akit elmondása szerint ez az alkalmazás gyógyította ki szorongásos betegségéből, miután a gyógyszerek kudarcot vallottak. A Headspace a legjobb választás, ha megtanulnánk, hogyan építhetjük be a meditációt a mindennapi életünkbe. Puddicombe szerint a meditáció olyan, mint a vezetés: úgy érdemes megtanulni, ha valaki ott ül melletted és elmondja, mit kell csinálni.

Ha magadtól nem megy a lassítás és a megnyugvás, érdemes próbát tenned a fenti appokkal. A használatukhoz adunk egy professzionális tippet is: hallgasd a programokat zajszűrős fejhallgatóval, így teljesen olyan érzés lesz, mintha valaki melletted ülve irányítaná a mozdulataidat, miközben abból a bizonyos rohanó világból szinte semmi nem jut el hozzád.

További cikkeink az egészséges életmód és a digitalizáció kapcsolatáról:

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét