A kapcsoló már a történelem, a modern otthonok központja az okostelefonod!

0

Villanykapcsoló, termosztát, riasztópanel, redőny gurtni – huszadik századi dolgok. 30 év alatt már ipari műemléknek számítanak ezek az alkatrészek, de mi veszi át a helyüket egy XXI. századi okos otthonban?

Az csak az első lépés, hogy minden kapcsoló, vezérlő ma már lehet digitális, érintővezérlős, kijelzővel ellátott, intelligens. Egy falba süllyesztett, LCD-vel ellátott villanykapcsoló jól néz ki ugyan, high tech külsőt is kölcsönöz az otthonodnak, még talán elégedett is leszel minden alkalommal, amikor ránézel. De mi biztosítja neked mindazt a kényelmet és rugalmasságot, amit elvársz az élet számos területén?

Vegyük például a világítást! A wifin keresztül rendszerbe köthető kapcsolókkal nemcsak, hogy a mobilodról tudod vezérelni a világítást, hanem arra is lehetőséged nyílik, hogy mondjuk a telefonodról lekapcsolj egy lámpát, amit felkapcsolva hagytál. Vagy hogy kiiktass egy konnektort, amibe bedugva felejtetted a vasalót. És még sorolhatnánk. Mindez egyszerre biztonságos és energiatakarékos. Egy ilyen rendszer telepítéséhez sokszor elég a kapcsolók cseréje, vagy bizonyos adapterek közbeiktatása; nem szükséges széttúrni az egész elektromos rendszert.

Persze vannak szofisztikáltabb és drágább rendszerek is, amelyek motoros, mobilról vezérelhető világítótesteket tartalmaznak, melyekkel akár az ágyból is vezérelheted, hová világítson az olvasólámpa, vagy milyen legyen a világítás színe és fényereje közvetlenül ébredés után vagy lefekvés előtt. Ezek már bonyolultabb, nagy értékű rendszerek, rengeteg okos tudással.

Egy igazán kényelmes és intelligens otthonban nemcsak a fűtésrendszer, hanem annak a vezérlése is modern. A fűtés a komfort legkritikusabb része, hiszen az ember a hűvösben és a túl melegben sem érzi igazán jól magát. Nem szólva arról, hogy az energiával a huszonegyedik században miért nem szabad pazarlóan bánni.

Ugye mindenki szeretne meleg otthonba hazatérni, aminek a kulcsa, hogy távolról is tudd vezérelni a fűtést. Erre valók a wifire csatlakoztatható, okos és öntanuló termosztátok. Ezt lehet kombinálni a radiátorok többségére felszerelhető, szenzorokkal és wifivel felszerelt szabályozókkal, amelyek a hagyományos tekerős megoldás helyett egy beépített, apró motoros szeleppel képesek kontrollálni a radiátor hőmérsékletét. Utóbbi megoldás azoknak is jó alternatíva, akiknél távfűtés biztosítja a meleget. Ilyen technológiák segítségével az okostelefonodon, akár szobánként ellenőrizheted a hőmérsékletet és szabályozhatod a radiátort.

Az okos szenzorok jelein alapuló automata vezérlés rendkívül kényelmes a függönyök, redőnyök, reluxák esetében is. Az időre programozható sötétítés nem újdonság, de ma már az is lehetséges, hogy fény- és mozgásérzékelőt, vagy éppen okostelefonos vezérlőt iktass a rendszerbe. Ha sokáig dolgoztál és nem szeretnél feltétlenül fél nyolckor felébredni, elég ha megmondod a telefonodnak, hogy addig sötétítsen, amíg fel nem ébredsz.

Bármilyen célra szerelsz is fel intelligens rendszereket, van néhány alapszabály, amit érdemes betartani. Ahhoz, hogy ezek az eszközök stabilan működjenek, megbízható internetkapcsolat és jó minőségű wifi szükséges. Az eszközök telepítését bízd szakemberre, mert jó ötleteket kaphatsz tőlük, és mint minden kényelmi berendezésben, ezekben is akkor leled majd örömödet, ha értő kezek installálják.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét