T Tablet 5G: egy megfizethető családi táblagép, kellemes extrákkal

0

A T Phone 5G-k debütálása után egy évvel sajátmárkás tablettel rukkolt elő a Telekom, amely kategóriájában kiváló ár-érték aránnyal rendelkezik, és olyan jellemzői is vannak, amellyel egyedülállóvá válik a saját mezőnyében.

Mióta megjelent a termékkategória, sokan, sokszor feltették már a kérdést: miért jó egy tablet? Miközben a nagybetűs igazságot nem szeretném személy szerint én kijelenteni, saját véleményem azért van: mert kiegészíti a mindennapokat, mert jelen van az életünkben, mert tartalmat tudunk rajta fogyasztani kényelmesen. Mert jobbá, könnyebbé teszi a napjainkat. Talán úgy általában az okoseszközöknél is ez utóbbi az egyik legfontosabb tulajdonság. Mitől lehet igazán kényelmes egy tablet használata? Ha úgy lesz a mindennapjaink része, hogy közben nem terheli meg a családi kasszát, és közben minden olyan feladatot meg tudunk vele oldani, amire egy tabletnél joggal gondolhat az ember. Ha pedig eközben nem vagyunk kiszolgáltatva annak, hogy van-e wifi, a hátteret pedig egy vezető telekommunikációs cég biztosítja, az már csak a hab a tortán – de egy olyan hab, ami simán a vásárlás felé billentheti az érdeklődőt. Nem árulok zsákbamacskát: a T Tablet 5G ár-érték arányban kiváló választás lehet.

Prémium külső és izgalmas hálózati lehetőségek

Amikor az ember először kézbe veszi a készüléket, az első gondolata minden bizonnyal az lesz, hogy ezt jól összerakták, „van benne anyag”, ahogy szoktuk mondani. Határozott tömeg, határozott élek és szögletes-elegáns, de közben strapabíróságot ígérő formák. Tényleg öröm kézben tartani. Se nem túl nehéz, se nem túl könnyed, a kijelző szolid kávák között helyezkedik el, a fém hátlap pedig prémium érzést nyújt, bár, ha valaki nézegeti is szereti a táblagépe hátoldalát, azért észre fogja venni, hogy az anyaga miatt össze tudnak gyűlni rajta az ujjlenyomatok. De cserébe határozott, kellemes fogást biztosít használat közben. Ha pedig mégis tokkal használnánk, jó hír, hogy egy kifejezetten a készülékhez gyártott klasszikus flip tok is elérhető külön hozzá annak, aki igényli.

Fekete színben érhető el a gép, a hátlap közepén egy T logo különbözteti meg a mezőnytől, oldalon hangerőgombok, bekapcsoló (ami kikapcsoló is), alul Type-C portot, másik oldalon egy SIM tálcát talál a vásárló. Utóbbi két nanosimet, vagy egy nanosimet és egy Micro SD memóriakártyát is kezel. A simkártyára egyébként nem feltétlenül van szükség, mivel eSIM-et is be lehet állítani, ez pedig ebben az árkategóriában kellemes meglepetés. Ami pedig még ennél is nagyobb extra, hogy – ahogy a nevéből is kiderül, szóval nem igazán spoiler – az 5G hálózatot is kezeli az eszköz, ami – listaáron számolva – százezer forint alatti tableteknél egyedülálló. Az eszköz pedig még ennél is olcsóbban, akár 20 ezer forintért is a mienk lehet, megfelelő előfizetés kiválasztása esetén.

Hasznos társ a mindennapokban

A kijelző mérete 10,36”, a felbontása 2000×1200 pixel, a képarány 15:9. A fényerővel érdemes játszani, kitapasztalni, hogyan a legkellemesebb a szemünknek, és a legkényelmesebb a beltéri használat, vakító napfényben érdemes árnyékos helyet keresni. A szemkímélő és az éjszakai mód említésre méltó. A 8 MP-es előlapi kamera videóhívásokhoz tökéletes, emellett arcfelismerésre is képes, így is feloldhatjuk a készülék zárását, miután mondjuk koppintásra felébresztettük a kijelzőt.  A 8 MP-es hátlapi kamerát vaku és egy 2 MP-es mélységi kamera támogatja. Ez sem megszokott ebben a kategóriában, a segítségével pedig portréfotókat is készíthetünk. A szoftver további lehetőségeket biztosít a kreativitásunk kiéléséhez, profi mód, panoráma mód és szépítő funkció is van benne. Lelkesen soroljuk ezeket úgy, azért egy tabletet az ember nem feltétlenül fotózni vesz. Bár vannak megfelelőbb eszközök is erre (jó eséllyel a zsebünkben lévő okostelefonunk például), a gép alkalmas dokumentálásra, megörökítésre, megfelelő fényviszonyok mellett mindenképpen érdemes bűvészkedni a kamerával. A hangszórók kiemelkedően jól szólnak, semmi extra, de panasz nem lehet rá, a 7040 mAh-s akkumulátor pedig jól szolgál, masszív használattal biztos le lehet meríteni egy nap alatt, de visszafogottabb felhasználás mellett, a tabletet kiegészítő eszközként használva akár több napot is bírhat töltés nélkül. Ami egyébként nulláról indulva nagyjából két órát vesz igénybe a 100%-os töltöttséghez.

A tablet lelke egy MediaTek Dimensity 700-as lapkakészület, amit 6 GB RAM és 128 GB tárhely egészít ki. A készülék sebessége mindennapi használatra kiváló, az Android 13-at futtató eszköz a lényegi feladatoknál szépen teljesít, az esetenkénti döccenések kategóriájában elnézhetők, a mindennapokban használt alkalmazásokat szépen kezeli, az az érzésünk, hogy az operációs rendszer optimalizációja remekül sikerült a hardverhez. Acélosabb feladatok, összetett grafikai teljesítményt igénylő játékok okozhatnak fejtörést, de ebben az árzónában ezt felesleges felróni. Ami az emberek 99%-a egy tabletet használ, arra ez megfelelő lesz, és akár egyszerűbb irodai, munkahelyi alkalmazásokkal is elbír. Emellett pedig egy hosszú távú, megnyugtató befektetés is lehet az eszköz. Amellett, hogy a Telekom a nevét adja a termékhez, ami önmagában bizalomgerjesztő, fontos kiemelni, hogy a telekommunikációs vállalat a Google-lel közösen fejlesztette a tabletet. Egyfelől így igazi gyári Android-élményt kapunk, másrészt több extra is jár a vevőknek: egyfelől három hónapig ingyenes Google One 100 GB-os előfizetést kapunk a tablethez, továbbá két nagy verziófrissítést is garantált az operációs rendszerhez. Emellett 4 évig garantáltan kapunk biztonsági javításokat is, három évig havonta, a negyedik évben negyedévente. Emellett a szórakozásunkat is támogatja a Google az Entertainment Space-szel, és gyerekkompatibilissá teszi a tabletet a Kids Space-szel, vagyis abszolút családi készülékről beszélhetünk. Az első bekapcsolás után, a beállítások során meg is kérdezi a tablet, hogy felnőttnek vagy gyereknek szánjuk-e az eszközt.

Összegzés

Az elején úgy kezdtem, hogy a tabletek értelme többek között az lehet, hogy megkönnyítsék az életünket, a T Tablet 5G pedig magabiztosan vállalkozhat a feladatra. Egy kiváló digitális társ, amely a mindennapjaink részévé, digitális jelenlétünk egyik komoly kiegészítőjévé válhat, és gyerekeink, szüleink, nagyszüleink kezébe is bátran adható. A költségvetésünk nem rokkan bele, ha megvásároljuk, még listaáron sem, és emellett két hatalmas, elismert digitális vállalat áll mögötte, ami még nyugodtabbá teheti a hosszú távú használatát.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét