Az Apple egyre zöldebb, az új iPhone 15 Pro-n pedig PC játékok is hasítanak: íme minden újdonság az Apple idei bejelentéséről

0

Az Apple őszi launch eventjén az Oscar-díjas Octavia Spencer az Anyatermészet megtestesítőjeként köszönt vissza a márka egy videójában; az Apple Watch új szériája nagyjából semmiben nem különbözi az előzőtől; az iPhone 15 Pro viszont tartogat pár izgalmas újdonságot. Azt is elmondjuk, mit!

Rendeld meg az új iPhone készülékeket 2023. szeptember 22. reggel 8 órától a telekom.hu-n!

Kis túlzással akkorát szól az Apple szokásos őszi bejelentős eseménye, mint a sulikezdés. Fél millió néző, köztük mi is, várta tűkön ülve szeptember 12-én este – élelmesek egy jó adag popcornnal –, hogy mit jelent be Tim Cook, az Apple CEO-ja és csapata. Az esemény a frappáns „Wonderlust” címet kapta, és az Apple Park campusán, a Steve Jobs Theaterben tartották, mi persze online csatlakoztunk. Sajnos, pedig a helyszín eléggé lenyűgöző. Még mielőtt fejest ugranánk a legújabb kütyükbe, muszáj megemlítenem a bejelentő esemény nyitó videóját. A márkákhoz a történeteiken keresztül kapcsolódunk, éppen ezért volt telitalálat ez a film, amelyben olyan embereket ismerhetünk meg, akik épp a szülinapjukat ünneplik, hála annak, hogy az Apple bizonyos biztonsági funkcióival még időben felfedezték egy-egy súlyos betegségüket. A videót – pláne azoknak, akik odáig vannak a jó történetmesélésért – feltétlenül érdemes megkukkantani az esemény weboldalán a ’Watch the event’ linkre kattintva.

Van új a nap alatt?

Ahogy az lenni szokott a 2023-as őszi launch esemény sztárja az iPhone 15 Pro volt, de Tim és csapata az új Apple Watch-eket, köztük az Apple Watch 9-es szériáját is bemutatta, amely a márka első karbonsemleges kütyüje. Az Apple új okosórája egyébként még hatékonyabb és erősebb, például 18 órás üzemidővel fut. A képernyő is fényesebb, az előző óra 1000 nitje helyett ez már 2000-et tud, és a gesztusokhoz bejön egy újabb: az ujjainkat kell majd összeérinteni, ha szeretnénk mondjuk felvenni vagy letenni a hívást, ami elég jól jön, ha mondjuk tele van a kezünk minden mással.

Bemutatták az Apple Watch Ultra 2 modelljét is, ami extrém körülmények között is jól jön, ráadásul most még fényesebb kijelzővel (3000 nit) vonja magára a figyelmünket. Az üzemideje 72 óra! Hogy ezek a skillek megérik-e, hogy lecseréljük az előző szériát, arról mindenki döntsön legjobb belátása szerint, mindenesetre van még valami, az óra új bicajos feature-öket is rejt.

Az okosórák kapcsán az egyik legizgibb fejlesztés, hogy az Apple szakít a bőrrel, és bevezeti az új FineWoven nevű textíliát. De a márka amúgy a Hermés-vel és a Nike-val is kollaborál, aminek eredményeként előáll pár eléggé izgalmas design-nal!

Green Apple

A bejelentésben többször elhangzott, hogy a márka 2030-as célja a teljes karbonsemlegesség, és az is kiderült, hogy elég jó track-en vannak a klímatudatosság terén. Ahogy már fentebb említettem, az új Apple Watch-ek – nemcsak a 9-es széria, hanem az Ultra 2 is – teljesen karbonsemlegesek és 100%-ban újrahasznosított alumíniumból készültek. A bejelentés egy pontján igazi mozis élményben lehetett részünk, amikor is Octavia Spencer Oscar- és BAFTA-díjas színésznő az Anyatermészet szerepében kéri számon Timet és a csapatot azzal kapcsolatban, hogy hogyan halad a márka a fenntarthatóság felé vezető úton. A tiszta forrásból kinyert áram, a repülős szállítás helyett bevezetett hajós szállítás, illetve a Brazíliában és Paraguay-ban telepített erdők sztorija elég meggyőző volt. Olyannyira, hogy még a szigorú Anyatermészet (aka Octavia) is eleresztett egy kedves mosolyt a film végén.

Egy óriási igen az iPhone 15 Pro-ra? IGEEEEN!

Az a helyzet, hogy engem elég könnyű lenyűgözni, a bemutató közben rögtön beleszerettem az új szériába. Miért? Nagyjából azért, mert új. Ismerős? Na, de lépjünk a konkrétumok mezejére, mit is kínál az új iPhone 15? Megjelenésben és tudásban is nagyon hasonlít a 14-es szériához, lett pár új, szolid szín és kicsit jobban le vannak kerekítve a szélek. A 15-ös szériában is van egy 6,1 hüvelykes sima és egy 6,7 hüvelykes Plus, ahogy a 14-esnél volt. A főkamera 48 megapixeles, és a Photonic Engin persze szépen rásegít a fényképekre.

Fontos technológiai újítás, hogy az Európai Unió új szabályozása miatt már az Apple sem tehette meg, hogy ne váltson végre USB-C-re, szóval jó hír a felhasználóknak, hogy végre valahára megtörtént, amire oly sokáig vártunk.

A bejelentés csúcspontja – számomra biztosan – az iPhone 15 Pro és a Pro Max, amik elég impozáns titánvázat kaptak, ami miatt sokkal könnyebbek, mint az elődeik.

A készülék oldalán található némítókapcsolót leváltotta az Apple Watch Ultrából már ismert programozható funkciógomb, az új, A17-es rendszerchip – ami az Apple szerint teljesen újraírja majd a mobilos videójátékozást – olyan erős, hogy az Assassin’s Creed Mirage-t is fut majd a telefonon, a kamera pedig naná, hogy még jobb lett! Például olyan videókat és éjszakai felvételeket készít, hogy bárki profi videóssá avanzsálhat, legalábbis a bemutatót nézve, könnyű beleringatni magunkat ebbe a tévképzetbe.

És végül jöjjön a legfontosabb, így néznek ki idén a magyar indulóárak:

•             iPhone 15: 399 990 forint

•             iPhone 15 Plus: 449 990 forint

•             iPhone 15 Pro: 499 990 forint

•             iPhone 15 Pro Max: 599 990 forint

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét