Hamarosan a Google is úgy fog körülölelni, mint az Apple

0

A cím persze némelyest egy fojtogató óriáskígyó képét idézheti fel, pedig a törekvés most épp jó irányba mutat. Az Apple-rajongók évek óta egy csomó olyan átfogó megoldást használhatnak, ahol az iPhone-juk, Apple Watch-uk, Macbookjuk, iPadjük összefonódik, most a Google is összekapná magát és minden eszközét.

Az olyan hitviták, mint ami jelenleg a Google és az Apple rajongói között tapasztalható, rég megszokhattuk a techvilágban és annak csatolt részeiben. Skoda vagy Dacia? ZX Spectrum vagy Commodore 64? Windows vagy Linux? Az ilyen villongásokban összecsapnak persze a személyes, inkább érzelmi jellegű indokok, de azért a fő szempont, ami miatt valaki állást foglal az egyik oldal támogatása miatt, az valami olyan funkció vagy tulajdonság, amelyet jobbnak ítél a másikénál. A Google és az Apple fanboyai és fangirljei többek között a két cég által uralt ökoszisztémával kapcsolatban kapnak össze: jobb-e egy androidos mobil egy iOS-t futtatónál, mennyire kényelmes, gyors és minőségi egy zöld robotos vagy egy almás tableten pötyögni, az Apple Watch ennyire és annyira jó, viszont egy konkurens okosóra tényleg órának néz ki és nem szappantartónak…

Az Apple-rajongók egyik fontos érve viszont nem is egyenként az eszközökre lebontva állja meg a helyét, hanem a teljes ökoszisztémát nézve. Ha pedig így nézzük, tulajdonképpen igazuk van, az Apple nagyon sokat dolgozott azon, hogy ha valakinek az összes eszköze almás, sokkal kényelmesebb és természetesebb közöttük az átjárás, mint amikor valaki különféle gyártók eszközeit próbálja saját digitális környezetére hangolni.

Persze itt is vannak egyedi kivételek, például a Huawei nagyon dolgozik hasonló átjárhatóságon, de ez értelemszerűen leginkább saját eszközei között működik. Ha viszont mondjuk valaki szeretne egy Xiaomi mobilt, egy ASUS laptopot, egy Samsung tabletet, egy Sennheiser okosfülest és egy Garmin okosórát egy egységként kezelni, még biztosan nem olyan könnyed ezek szinkronizálása, mint amikor egy iPhone, egy iPad, egy Apple Watch és egy pár AirPods füles olyan szinten zár össze, mint amikor a 90-es évek rajzfilmjében a varázsgyűrűk önmagukban is hasznosak voltak, de erejüket kombinálva bukkant elő a Bolygó Kapitánya. Oké, ez nagyon geek hasonlat volt, de reményeink szerint érthető.

Tenyéren hordozott felhasználó

Jó példa a fenti Apple-hozzáállásra például az, ahogy az AirPods-fülesek működnek. Az apró, vezeték nélküli fülhallgatókat a FastPair funkció segítségével pillanatok alatt hozzá lehet kapcsolni az összes Apple eszközünkhöz a mobiltól a laptopon és okosórán át a tabletig, és innentől az apró kütyük szintén azonnal képesek váltani ezek között, méghozzá okosan. Onnantól kezdve, hogy mondjuk az okosóráról hallgatott zenét rögtön lenémítja és az iPhone-ra vált egy beérkező hívás esetén, odáig, amikor az iPaden elkezdett filmet MacBookon folytatjuk, a fülesben szintén folyamatos marad a hang.

Ugyanígy kiválóan működik az almás eszközök közötti habkönnyű fájl- és adatcsere, vagy az, ahogy egy mobilon elkezdett dokumentum szerkesztését tableten vagy laptopon onnan folytathatjuk, ahol a másik eszközön abbahagytuk. Az efféle hozzáállás pedig nagyon sokat számít, és ebben az Apple mindig is erősnek számított, kezdve például ott, hogy ugyebár már az iPhone előtt is létezett okostelefon, a Jobs-művek azonban képes volt mindezt a tömegek által egyszerűen és érthetően kezelhetővé tenni, majd bankot is robbantott vele.

Együtt minden jobb

A Google a januári CES konferencia és kiállítás keretében jelentette be azt, hogy idén már látható eredményei lesznek a Better Together nevű kezdeményezésüknek, ami a fentiekhez hasonló összefonódást eredményez. Az egyik első, már most is látható része ennek az AirPods-hoz hasonló apró fejlesztés, amellyel a Bluetooth füleseket sokkal gyorsabban párosítják magukhoz, valamint “dobálják át” egymás között az Androidot futtató eszközök. Ez ráadásul a végleges változatban a Matter nevű, készülő szabvány része lesz, amely nem csak mobilokon és kiegészítőiken, hanem egy teljes okosotthon-ökoszisztémán átívelő rendszert takar.

Ugyancsak készül az a megoldás, amelyben a Wear OS 3 operációs rendszerrel ellátott okosórákkal feloldhatjuk majd az androidos mobilokat, tableteket, vagy akár a Chromebookokat – állítólag ez a funkció is néhány hónapon belül elérhető lesz, bár persze ehhez kell az is, hogy egyre több okosóra álljon át Watch OS-ra és legalább a hármas főverzióra, jelenleg a nagyobb gyártók közül egyedül a Samsung Galaxy Watch 4 érhető el így.

Mindenesetre a Google szerint idén egy csomó olyan frissítésre érdemes számítani az androidos mobilokon, tableteken, okoseszközökön, Bluetooth füleseken, Android TV-n és Chromebookokon, amelyek az egymás közötti interakció és átjárhatóság könnyítését szolgálják.

Ami pedig még szebbé teszi a dolgot, az az, hogy már komolyabb PC-gyártók is jelezték hasonló erőfeszítéseiket. Ez ugyebár azért fontos, mert bár a Google is beledugta a kislábujját a PC-piac tengerébe a Chromebookokkal, azért azt még mindig a Windows alapú gépek dominálják, tehát önmagában hiába akarja a Google a saját rendszerei közötti összefonódást szorosabbá tenni, ebbe bizony más rendszerekkel szerelt, külső gyártók által készített eszközöket is be kell vonniuk a teljeskörű élményért. PC-gyártók közül azonban a Google szerint a HP és az Acer már egyértelműen felvállalta a közösködést, de az Intel is dolgozik azon, hogy a saját alkatrészeikkel szerelt gépekben natív módon meglegyen a Google ökoszisztéma támogatása, legalábbis Windows-alapokon. Ez egyébként azért is előremutató, mert a sok tekintetben komoly riválisnak számító Microsoftnak nem kell feltétlenül az operációs rendszer szintjén kezet fognia a Google-lal, megteszik ezt helyette a hardvergyártók.

Sok részlet még nem tiszta persze, de a Google már célozgatott olyasmikre is, mint a közös fényképtár vagy az eszközökön átívelő címtár és telefonálási lehetőségek, az egyes eszközökről másokra streamelhető tartalmak körének bővítése és így tovább. Azt mondjuk még óvatosan visszatartják, mikor lesz a sok szinten heterogén Google- (és egyéb) eszközökből a felhasználókat kényelembe burkoló, minden szinten együttműködő szövet, de az azért már látszik, hogy a tervezgetés és ígérgetés szakaszán túllépett a gigacég, idén pedig, ha kis lépésekben is, de megkezdődik az összefonódás.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét