Harmony OS: újabb esélytelen próbálkozó vagy komoly trónkövetelő?

0

Kisebb kivételektől eltekintve két nagy versenyző határozza meg a mobil operációs rendszerek piacát. Az iOS és az Android párharcába eddig csak ideig-óráig szólhattak bele mások, és még nagy nevek is elvéreztek a harcban. Most itt egy új próbálkozó, de vajon milyen esélyekkel indul az óriások ellen?

Ha Apple mobilt vagy tabletet veszünk, egyértelmű az iOS, ha pedig bármilyen más mobil eszközre fáj a fogunk, az Android rendszert fogjuk használni. Ez az elmúlt sok-sok évben legalábbis így rögzülhetett mindenkiben, bár persze voltak kivételek, ezek azonban viszonylag gyorsan eltűntek a feledésben. Az viszont tény, hogy mára maga a mobil ökoszisztéma is megváltozott, hiszen nem csak telefonok és táblagépek léteznek, hanem bejöttek az okosórák, okostévék, okosautók és minden egyéb olyan eszköz, ami elé az okos jelzőt szégyentelenül oda lehet biggyeszteni. Aztán persze ott az egész okosvilág új kiszolgáló szövete, az IoT, amit magyarul még mindig az elég bénácska “dolgok internete” kifejezéssel jellemzünk.

Lassan tehát itt az idő arra, hogy vagy a meglévő mobil rendszereket terjesszék ki fejlesztőik minden másra, vagy pedig jöjjön valaki, aki már a legújabb idők multieszközös környezetére készít átjárható, univerzális szoftveres alapot. Egyrészt jó ideje készül a Google-nél a Fuchsia nevű rendszer, amiről viszont még mindig keveset lehet tudni, de eközben a Huawei bejelentette, hogy idén nyáron megjelennek az első olyan készülékek, amelyeken a HarmonyOS (a kínai piacon Hongmeng) nevű rendszer működik majd, így még az alapok szintjén is elszakadnak az Androidtól.

Mi is ez a harmónia dolog?

A HarmonyOS nevét a Huawei azzal magyarázza, hogy egyáltalán nem csak mobilokra szánják, hanem gyakorlatilag hardvertípusokon átívelő, mindent mindennel összekötő rendszert képzeltek el. Tehát az ötlet az, hogy mobiloktól órákon át a laptopokig és az IoT eszközökig mindenen ugyanaz a szoftveres alap fut, ezáltal nem kell a különféle eszközöket hosszú időn át, macerásan párosítgatni, másolás közben konvertálni és így tovább.

Ez önmagában nagyszabású terv, és már mások is próbálkoztak vele, hiszen az egyre sokszínűbb eszközpalettán szükség is volna hasonlóra – csak azt azért érdemes szem előtt tartani, hogy ilyesmibe már nagyobb próbálkozók is belebuktak. A legnagyobb név a Microsoft volt, amely simán azt tervezte, hogy a Windowsnak egy olyan változatát készíti el, amelynek alapjai ugyanazok mobilon és PC-n is. Ebből végül néhány félig kész próbálkozás lett, majd pedig a redmondi cég teljes mobilos részlege hasraesett a folyamat végére, pedig még a Nokia telefonos üzletágát is felvásárolták a siker érdekében.

A Huawei mindenesetre bizakodó, már csak azért is, mert 2012-ben, még jóval a szankciók előtt eleve azért kezdték el fejleszteni új rendszerük alapjait, hogy IoT eszközökön használhassák, tehát egyáltalán nem mobilos OS-nek képzelték el, ez már csak a kényszer hatására került a képbe. Másrészt pedig a cég elkezdett aktívan megkeresgélni más gyártókat is (bár egyelőre természetesen főleg távol-keletieket), hogy az ő eszközeikre is HarmonyOS kerüljön, ezáltal pedig földrajzilag is képesek lehetnek nagy szeletet kihasítani a Google jelenlegi birodalmából.

Fontos, hogy a Huawei hangsúlyozza: nem ők lesznek a HarmonyOS “gazdái”, a rendszer ugyanis nyílt forráskódú és teljesen átlátható lesz, amelyet az OpenHarmony projekt és annak üzemeltetője, az Open Atom alapítvány gondoz majd. Ez talán a Huawei-t szankcionáló országokat is meggyőzheti majd, bár persze ez még bonyolult jogi huzavonát vetít előre.

De persze minden azon múlik, hogy tényleg mit tud az új rendszer, és mennyire tetszik majd meg a vásárlóknak. Tehát a HarmonyOS lehet bármilyen csodálatos is, akkor fog igazán felívelni, ha elérhető lesz rajta a Gmailtől a Facebookig minden, amit a mai mobilokon alapvetésként megszokott a közönség. Erre elvileg van lehetőség, hiszen egyrészt a Biden-kormányzat a jelek szerint folyamatosan lazítana a szankciókon, és így akár az appok fejlesztői előtt is nyitva lehet a kapu az új kínai rendszer felé, ráadásul, ha azt látják fejlesztők és felhasználók egyaránt, hogy nem egy “kiherélt” Androidról van szó, hanem egy új, teljes értékű rendszerről, akár meggyőzhetőek is lesznek.

A motorháztető alatt

Azt persze azért a tesztelők gyorsan kiderítették az eddigi béta verziók szétcincálásakor, hogy a HarmonyOS alapja bizony ugyanúgy az Android nyílt forráskódú magja, de a lényeg az, mi került köré. Ez pedig érdekes módon inkább az Apple ökoszisztémáját idézi, például abban, hogy ugyanazt a rendszert tényleg használhatóan lehet felrakni laptopoktól mobilokon át egészen a leggyengébb hardverrel rendelkező okosotthonos kütyükig.

Ami pedig tényleg nagyon ígéretesen hangzik: egy központi vezérlőpultról minden ilyen eszköz pár koppintással összekapcsolható. Egy Super Device nevű megoldással úgy érezhetjük, hogy nem sok különálló kütyünk van, hanem egy nagy, közös rendszer több “nyúlvánnyal”, ráadásul ezek kezeléséhez még külön appokat sem kell telepíteni, hanem a vezérlőpulton található widgetekkel oldhatunk meg mindent.

Ez azoknak lehet hasznos, akik tényleg olyan felhasználói élményt keresnek, ahol nem kell bűvészkedni különféle eszközök kezelésével. A Huawei bemutatóján többek között azzal demonstrálták az átjárhatóságot, amikor egy mobilon elkezdett filmet egyetlen koppintással a tévén lehetett folytatni, de úgy, hogy közben a mobilhoz kapcsolódó Bluetooth hangeszköz automatikusan átvette a feladatot és megszakítás nélkül folytatta a munkát, függetlenül attól, hogy a videó már máshonnan érkezett.

A Task Center nevű feladatkezelő sem csak az adott eszközön futó appokat tartalmazza, simán megoldhatjuk azt, hogy mobilról indítunk el egy alkalmazást a laptopon, vagy épp fordítva.

Érdekes egyébként, hogy még a kezelőfelületet is inkább az iOS mintájára készítették el, ami nem csak a dizájnnyelven, de például a haptikus visszajelzésen és a menürendszeren is tetten érhető. Viszont a még mindig kissé konzervatív Apple-rendszerhez képest itt könnyedén widgetté alakíthatunk egy alkalmazást, így a leggyakrabban használt appot interaktív formában is a főképernyőre biggyeszthetjük. Ugyancsak Apple-szerű a MeeTime nevű kommunikációs app, ami tulajdonképpen egy FaceTime és iMessage hibrid.

Azt ugyan csak az első HarmonyOS-alapú eszközök tényleges kipróbálásával lehet majd tesztelni, de állítólag a rendszer rugalmasabban kezeli a hardveres erőforrásokat is, így a mobilos játékok, nagyobb hardverigényű alkalmazások is gyorsabban futnak, valamint kevesebb energiát fogyasztanak, mint Androidon.

Most tehát a Huawei-n… oppardon, a rendszert kezelő alapítványon a sor, hogy bizonyítson. Egyrészt azzal, hogy a közeljövőben megjelenő Huawei mobilokon és egyéb eszközökön valóban meggyőzően teljesít majd a HarmonyOS, másrészt pedig azzal, hogy sikeresen vesz rá egyre több gyártót arra, hogy csatlakozzon. Ha érkezik hozzánk is HarmonyOS-ra épülő eszköz, mindenképpen részletesen leteszteljük és bemutatjuk magazinunk virtuális hasábjain, addig marad a várakozás és a találgatás.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét