Így szerezhetsz magadnak extra gigákat a mobilodra

0

Épp életed képét készültél ellőni, de az örömöd gyorsan elrontotta a rettegett értesítés: „A tárhelyed megtelt”? Ha nem szeretnél többször ebbe a helyzetbe kerülni, érdemes már jó előre felkészülnöd. Mutatunk néhány „felszabadító” tippet, hogy ne kösse meg a kezed a beépített tárhely nagysága!

Tarts egy nagytakarítást!

Nem kell megijedni, ennek a takarításnak semmi köze az ablakpucoláshoz és az egész napos súroláshoz. Az okostelefonok nagyrészében már van valamilyen beépített eszköz, aminek segítségével a nem használt appokat, vagy felesleges adatokat törölhetsz le a mobilodról: ehhez mindössze a Beállításokban kell megtalálnod a Tárhely menüpontot, ahol szinte egyből találkozol egy „Okos tárhely” funkcióval, amivel a „Tárhely felszabadítás” opciót választva egy gombnyomással szerezhetsz magadnak akár 2GB-nyi tárhelyet is. Ha még több segítséget szeretnél ehhez a lépéshez, egy külön bejegyzésben részletesen is írtunk arról, milyen appokkal és trükkökkel „teheted tisztába” a telefon tárterületét.

Képeket a magasba!

A mostani cikk felütésében említett helyzetre a legjobb megoldás, ha automatikusan a felhőben tárolod a képeidet. Erre a Google Photos az egyik legjobb megoldás, amit ezután számítógépről is el tudsz érni, illetve nem veszélyeztet az, hogy véletlenül pont egy fontos képet törölsz ki a telefonodról, hiszen minden képedet, videódat egy pillanat alatt visszakeresheted a felhőből. Hasonlóan jó szolgáltatás a Microsoft-féle OneDrive, vagy a függetlenként induló, de mára nagy népszerűségnek örvendő Dropbox is. Ne felejtsd el a szinkronizálást időről-időre megejteni, hogy a legfrissebb képeid holléte se okozzon fejtörést!

A nevem SD, csak két betű neked…

Bár ez az opció egyelőre csak az Android telefonok sajátossága, érdemes kihasználni, hogy a legtöbb mobilon van microSD memóriakártyát fogadó csatlakozó. A Marshmallow rendszerverziótól (avagy más néven az Android 6.0-tól) ráadásul azzal sem kell törődni, hogy mentéskor, vagy appok használatakor váltogatnunk kelljen a belső tárhely és az SD kártya között, mivel a rendszer simán egybevonja a két tárhelytípust és egyetlen tömbként kezeli. Szóval onnantól, ha bárhol, bármire böksz egy mentést, az automatikusan kerül a megfelelő helyre. A rendszer emellett azt is felajánlja, melyik applikációkat van a legtöbb értelme a belső tárhelyről áthelyezni a memóriakártyára, hogy ezek is minél kevesebb helyet „egyenek”.

Mikroeszköz, hatalmas tárhely

Egyre több telefon támogatja az USB OTG technológiát, ahol az első három betűt remélhetőleg már mindenki ismeri, a második három pedig az On-The-Go, azaz „menet közben” rövidítése. Ez azt tudja, hogy ha egy ezzel kompatibilis telefonhoz egy teljesen átlagos pendrive-ot csatlakoztatunk, azt a mobil rendszere felismeri, és képes kezelni – ezáltal akár pár perc alatt lementhetjük a tárhely teljes tartalmát egy kulcstartó méretű USB-s kütyüre. Mivel a legtöbb pendrive még csak a nagy, USB-A csatolófelülettel rendelkezik, érdemes egy átalakító kábelt beszerezni: a filléres kiegészítőnél csak arra kell figyelned, hogy a telefonod csatlakozótípusának megfelelő végűt válassz.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét