Jön a szájegér, de egyáltalán nem az, amire gondolnál

0

Nyugalom, nem egy új őrült divatról vagy TikTok-kihívásról van szó, amikor egy rágcsálót kell a szánkba venni. A címben szereplő ötlet nagyon is hasznos, és a számítógép egerét gondolja újra azok számára, akik egészségügyi okokból nem tudják irányítani a modern eszközöket.

Azoknak, akiknek működik minden végtagjuk és érzékszervük, talán nehéz elképzelni, mennyire alapvető dolgok is hihetetlen kihívást jelentenek azoknak, akik valamilyen fogyatékkal élnek, vagy baleset, betegség következtében vesztettek el alapvető fizikai képességeket. Ahogy a technológia halad, egyre-másra láthatunk hasznos megoldásokat – jó példa lehet Stephen Hawking, a világhírű fizikus esete, akit élete késői szakaszában már teljesen kerekesszékbe kényszerített az úgynevezett Lou Gehrig-kór, egy idő után szinte teljesen mozgásképtelenné vált, majd pedig egy szövődmény következtében beszédkészségét is teljesen elveszítette. Ő végül egy speciális interfész és egy kifejezetten számára kifejlesztett szoftver segítségével volt képes kommunikálni, valamint beszédszintetizátor helyettesítette a saját hangját.

Azóta sokféle kísérlet indult el arra nézve, hogy az érintettek hasonló esetekben is képesek maradjanak a digitális eszközök használatára és ezeken keresztül a világgal való teljes értékű kapcsolattartásra. Fejlesztenek többek között olyan művégtagokat, amelyek az idegvégződésekbe érkező impulzusok alapján mozognak, de érkeznek hírek agyhullámok alapján vezérelt interfészekről is. Ezek a készültség különböző lépcsőfokain tartanak, de egyre több ígéretes megoldásról lehet hallani.

Most a San Francisco városában működő Augmented Technologies mutatott be egy már működő koncepciót, amely a számítógépek és egyéb digitális eszközök vezérlését teszi lehetővé azoknak, akik korlátozottan, vagy akár egyáltalán nem tudják használni a végtagjaikat. A MouthPad nevű eszköz első látásra olyan, mint egy áttetsző fogszabályzó, amely a felső szájpadlás egy részét is takarja. Az ötlet tulajdonképpen pofonegyszerű, a laptopok érintőpadját vették hozzá alapul, ahol az egérmutatót az ujjunk ide-oda csúsztatásával mozgatjuk, valamint elérhető egy jobb és bal egérgombot emuláló koppintási terület is.

A MouthPad esetében a felső szájpadlást fedő területre került egy hasonló trackpad, amelyen ujjunk helyett a nyelvünkkel mozgathatjuk az egérmutatót. A jobb és bal kattintást pedig a nyelvünk határozott nyomásával, valamint az ajkak beszívásával aktiválhatjuk. Mindehhez ráadásul nem szükséges semmiféle olyan extra toldalék vagy kiegészítő, amely esztétikailag vagy kényelem szintjén zavaró lenne: az áttetsző eszköz alig észrevehető a fogakon, vezetékre pedig nincs szüksége, mivel Bluetooth szabványt használva kommunikál a PC-vel.

Szintén előny, hogy a “szájegeret” nem kell ahhoz sem kivenni, hogy a felhasználója beszélni tudjon – ezzel tehát megmarad az emberi kommunikáció lehetősége is, de ugyanígy arra is képes marad az érintett, hogy hangfelismerő szoftvereket, gépi asszisztenseket használjon. A fogászatban is használt alapanyagokból készült eszközt hamar meg lehet szokni és rövid használat után nem okoz idegentest-érzést a szájban.

Az MIT kutatólaborjának egyik egységeként működő Augmental Technologies egyelőre béta verziónál tart, tehát ugyan a termék még nem véglegesen piacképes, de már élesben tesztelhető, ehhez egy várólistára lehet feliratkozni a cég weboldalán.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét