Közeleg a műanyag SIM-kártyák alkonya?

0

Az már nem újdonság, hogy egyes készülékekbe nem feltétlenül kell a műanyag profilból kipattintott SIM-kártyákat betuszkolnunk, az eSIM azonban még inkább extrának számít. Egyes hírek azonban azt vetítik előre, hogy hamarosan ez a megoldás veheti át az uralmat.

A SIM-kártyákat nagyjából azóta szokhatta meg mindenki, hogy elterjedtek az első mobiltelefonok. A készülékek ugyanis értelemszerűen nem képesek azonnal elérni a hálózatokat, ehhez szükséges az az apró egység, amely “megmondja”, melyik szolgáltatónál rendelkezünk előfizetéses vagy pre-paid regisztrációval, és ez jogosít fel a saját, vagy partneri hálózatok használatára.

A hagyományos SIM-kártya egy műanyag hordozófelületen elhelyezett chipet jelent, ezen tárolódnak a hozzánk kapcsolódó hitelesítési adatok. Az idők során ezek egyre kisebbek lettek, ahogy a készülékek és maguk a chipek gyártástechnológiája ezt lehetővé tette: ma már csak emlék az egykori “teljes nagyságú” SIM-kártya, de már a Mini méret is szinte teljesen kikopott, legtöbbet a Micro és Nano formátumokat eszik meg a mai telefonok, tabletek és egyéb mobil eszközök. De persze van már ezeknél is újabb technológia, az úgynevezett eSIM, amelyhez egyáltalán nem tartozik kártya. Pontosan ezért több előnye is akad a korábbi modellhez képest, először nézzük át, mik ezek!

Beépített okosság

Az eSIM nagyon leegyszerűsítve egy ugyanolyan chip, mint ami a SIM-kártyákon is található, azonban ezt már a készülékgyártók eleve a mobilokba és egyéb eszközökbe építik. Ezért aztán nem is kell műanyag kártyákat tuszkolni a készülékházba, hanem aktiváláskor le kell töltenünk egy úgynevezett eSIM profilt, ami tartalmazza a saját előfizetésünk adatait, például a havidíjat és a forgalmazható adatmennyiséget, valamint azonosít minket akkor, ha mondjuk egy másik ország partneri hálózatára csatlakozunk.

Miért jó ez? Egyrészt bármilyen apró is mostanában egy Nano-SIM kártya, attól még egy “idegen testnek” számít a telefonban. Elmozdulhat, ami hirtelen megszakítja a hozzáférésünket, de akár meg is sérülhet, mondjuk a kártyák ki- és becsúsztatása közben. Több készüléken épp a SIM-fiók jelenti azt a pontot, ami miatt nem teljesen megvalósítható a víz- és porállóság, hiszen mégis csak egy kinyitható, tehát apró réseket hagyó felületről van szó. Szintén nehézséget okozhat, ha szeretnénk egy adott telefonszámmal több készüléket használni, ilyenkor a SIM ide-oda cserélgetésével a fent említett sérülésekre is több esély nyílik, nem is beszélve arról, ha véletlenül elejtjük vagy elveszítjük az apró plasztiklapocskát. Végül pedig, bármilyen apró is egy ilyen kártya, a cseréjekor a természetre nézve káros hulladékot képez.

Fontos még megemlíteni az eSIM előnyeit üzleti környezetben: egy nagyobb céges flotta esetében sokkal könnyebb szolgáltatóváltás vagy bármilyen csomag-csere esetén az átállás, nem kell minden kolléga mobiljában és egyéb eszközében fizikailag kártyát cserélni (ami a járvány alatti, otthonról dolgozós világban ugyanannyira hasznos, mint egy sok telephelyre osztott multicégnél).

Az eSIM egyébként szinte minden szinten ugyanúgy működik, mint amit a kártyás változatnál megszoktunk: van biztonságos PIN és PUK kódja, használhatjuk telefonálásra és adatkommunikációra, kapcsolódhat hozzá hangposta és hívásátirányítás is. Ha elveszítjük a készüléket, szintén le tudjuk tiltani, így hiába van a készülékbe építve, nem használhatják fel idegenek. Az egyetlen dolog, amire figyelni kell, hogy a telefon cseréjekor vagy eladásakor törölni kell a letöltött eSIM profilt: ez egyenértékű azzal, mint amikor a műanyag kártyát kivesszük a készülékből.

eGYRE több az eSIM

Első körben egyébként épp a kiegészítőkben jelent meg az eSIM, hiszen így az okosórákat, fitneszkarkötőket és egyéb okoskütyüt úgy is használhatjuk egy adott telefonszámhoz tartozó adat- és hangkapcsolatra, hogy nem kell átraknunk beléjük a fő telefonunk kártyáját, nem is beszélve arról, hogy mondjuk egy apró fitneszkarkötőbe szinte bele se férne.

Emellett már több olyan telefon is létezik, amelyben a normál SIM mellett eSIM is helyet kapott, így abban az esetben, ha a szolgáltató támogatja ezt a módot, ezeknél már akár el is hagyhatjuk a “kártyázást”. Az Apple viszonylag gyors volt ezen a téren, 2018-tól adott már ki eSIM-es iPhone XR és XS modelleket, majd az iPhone 11 és 11 Pro, a 2020-as SE, valamint az összes 12-es modellben is ott az apró chip. Az iPhone 13-as családban pedig már duál eSIM-es változatok is elérhetőek, ahol két belső SIM chipet is aktiválhatunk egy időben. A 2019-es és 2020-as iPad Pro, iPad Air, iPad és iPad Mini tabletek is kijöttek eSIM támogatással. A Samsungnál a Galaxy S20, S21, Note 20, Fold, Z Fold2 és 3, valamint a Samsung Watch érhető el eSIM-es változatban, de szintén támogatja a technológiát a Google (Pixel 2, 3, 3a, 4, 4a, 5, 5a, 6 család), a Huawei (P40 és Pro, P50 Pro és Mate 40 Pro), és egyre több távol-keleti gyártó is elkezdte egyes készülékeibe beépíteni az eSIM opciót. A Magyar Telekom által kínált eSIM-kompatibilis eszközöket külön aloldalon lehet végigböngészni, ahová folyamatosan kerülnek majd fel az idén érkező készülékek is.

Most azonban egyes források szerint jön a következő lépcsőfok: állítólag a 2023-ban megjelenő iPhone-okban már nem lesz SIM foglalat, tehát ezeket már kizárólag az eSIM-et támogató szolgáltatók hálózatain lehet majd használni.

Mi az eSIM hazai jövője?

Volford Zsuzsanna

A Magyar Telekomtól Volford Zsuzsanna Product Developer Chapter Lead válaszolt a technológia jelenlegi és jövőbeni helyzetével kapcsolatos kérdéseinkre. Az egyik első fontos kitétel, hogy ugyan jelenleg csak az előfizetéses, “post-paid” ügyfelek választhatnak eSIM-et, ez azonban hamarosan kiterjed minden Telekom ügyfélre.

Azoknál, akik már eleve eSIM-kompatibilis készüléket vásárolnak, a szolgáltató automatikusan eSIM-mel kínálja fel az előfizetést, de a hagyományos plasztikkártyát használók számára is nagyon könnyű az áttérés: az üzletek mellett az online self-care felületen is villámgyorsan elintézhetik a váltást. Szintén jó hír, hogy a MultiSIM-felhasználók, tehát akik egy fő kártya mellett több másik eszközben is használják ugyanazokat a SIM adatokat, az eSIM bevonásával akár teljesen, akár hibrid módban is alkalmazhatják a szolgáltatást, ilyenkor értelemszerűen az eSIM-kompatibilis eszközök már az online profil letöltésével, a régebbiek pedig megszokott módon, kártyával működnek.

Volford Zsuzsa szerint idén már látható lesz az a folyamat, ahogy a csúcskészülékekről a középkategóriás mobilok felé is elterjed az eSIM-támogatás, amelyet természetesen a belépő készülékek is megkapnak majd, de ez már egy lassabb folyamat lesz. Épp ezért az sem pár hónap kérdése, hogy az eSIM-et használó ügyfelek száma meghaladja a hagyományos SIM-kártyásokét a telekomosok körében, és az is tény, hogy minden egyéb új technológiához hasonlóan itt is időbe telik a bizalomépítés, főleg a technológiai szinten kevésbé érzékenyeknél. Viszont ugyanúgy, ahogy ma már egy bank esetében is lehetőség van bankfiók és személyes jelenlét nélkül, tisztán online folyamattal ügyféllé válni, egy távközlési szolgáltatónál is nagy előny, ha valaki pár perc alatt, internetes űrlap kitöltésével előfizetést köthet és már aktiválhatja is az eSIM-jét anélkül, hogy be kéne mennie egy üzletbe vagy várnia a SIM-kártyával érkező futárt.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét