Nem idén jön új gépcsoda, de ettől még izgalmas lesz az év

0

A hagyományos, év eleji tech-show, a CES 2022 megmutatott pár részletet abból, milyen számítógépekről, mobilokról, kütyükről és szolgáltatásokról szól majd az idei év. Az ismert okokból idén sem lesz “normális” minden tech-szempontból, de unalomra azért ne számítsunk.

Aki egy picit is jobban érdeklődik a technológiai hírek és újdonságok iránt, az tudhatja, hogy minden év legelső napjaiban Las Vegasban gyűlik össze az informatikai szakma krémje, hogy a CES (Consumer Electronics Show) keretében betekintést nyújtsanak legújabb fejlesztéseikbe. Persze a világjárvány ezt a folyamatot is megcibálta, és ugyan idén volt már “fizikai” rendezvény, de egy nappal lerövidítették az omikron vírusvariáns felbukkanása miatt. Voltak óvatos távolmaradók is, de ennek ellenére nem maradtak el a fontos bejelentések, és úgy egyáltalán, a kiállítás területén járkálva máris látható volt, merrefelé mozdul el a világ.

Minden okos és kapcsolódni akar

Amikor az egyszeri európai tech-újságíró a CES helyszínére érkezik, azonnal elkezdi keresgélni laptopjával és mobiljával a használható wi-fi hálózatokat, hogy ne saját készülékéről keljen adatkapcsolatot használnia. Régebben nagyjából kiállítónként és standonként lehetett találni néhány titkosított, és ritkán egy-egy publikus hálózatot, most azonban a wifiválasztó ablakot pillanatok alatt telepöttyözte egy csomó olyan eszköz, ami egytől-egyig “nyitott volt a kapcsolatra”. Ráadásul nem épp routerek vagy egyéb mobilok: számokkal, fantázianevekkel ellátott hajszárítók, sütők és hűtőgépek sora bukkant fel, amelyek mind-mind képesek voltak vezeték nélküli kommunikációra.

Ez már egyértelműen jelzi, hogy világszinten tényleg kezd berobbanni a régóta belengetett okosotthon-őrület, amikor az eddig megszokott eszközökön túl már szinte bármit bekapcsolhatunk valamilyen vezérlőközpontba. Ezzel pedig egyébként olyan gyártók és márkák is megjelennek a tech-piacon, amelyeket eddig teljesen más területen ismertünk. Tíz éve még csodálkoztunk volna például a L’Oréal kozmetikai cég részvételén, amely most egy okos, otthoni hajfestőgépet mutatott be: az elektromos hajcsavaróra hasonlító eszköz például mobilról is vezérelhető, és egy adott hajszín pontos kikeverése után állítólag képes a teljes frizurát pontosan ugyanarra az árnyalatra festeni.

Ha valami nyert a karanténokkal tarkított járványhelyzeten, az a szórakoztató elektronika: a gyártók alaposan rá is feküdtek arra, hogy az egyre több időre lakásba szoruló emberiséget alaposan ellássák olyan eszközökkel, amelyek segítenek átvészelni a koncertek, sörözések, nagy bulik hiányát. Természetesen egy tonna tévét mutattak be ismét, amelyek közül egyre több a 8K felbontású (hiába is mondja a szakértők egy része, hogy a jelenlegi képméretek mellett a 4K és 8K közötti különbséget az emberi szem igazából már nem is érzékeli).

Az viszont még érdekesebb, hogy a hagyományos tévés formátum mellett milyen szinten felpörgött az alternatív megoldások területe is: a Samsung például egy elsőre mini reflektornak vagy távcsőnek kinéző kütyüt villantott, ami valójában egy ultramobil projektor. A The Freestyle mindössze 84 deka tömegű és nagyjából 10x10x15 centis apróság, ami mégis képes akár 254 centis átmérőjű képet vetíteni, már ha egyáltalán van ekkora összefüggő falfelületünk vagy vásznunk. Ehhez persze 2,6 méterre kell elhelyezni a vetítés helyétől, de ha csak 80 centink van erre, akkor is kapunk laza 76 centis képátlót – a beállításokat ráadásul a kütyü automatikusan elvégzi.

Az LG ugyan a mobilpiacról közvetlenül kiszállt, de minden más téren robog tovább, a tévés piacot pedig két futurisztikus alkalmatossággal rázná fel. Egyikük egy félköríves “egybe-házimozi”, ahol a kijelző a félkör egyik végén helyezkedik el, a másikon pedig egy kényelmes, beépített masszázsfotel található.

A másik eszköz Virtual Ride névre hallgat és egy “egykerekű szobabicikli” köré épül, amely előtt egy fejünk fölé is benyúló, hajlított tévépanelt találunk (ez egyébként 3, egyenként 55 hüvelykes kijelző káva nélkül összetolva). Állítólag így még valószerűbb a szobabringa, mert még felfelé nézve is láthatjuk, hogy suhan el a táj. Mindkét csoda egyelőre koncepcióként létezik, de kíváncsiak vagyunk, eljutnak-e a boltokig.

Autó = kerekes kütyü

Érdekes látni, milyen rohamosan bővül az egykor kizárólag tévékre, rádiókra, számítógépekre és effélékre szakosodott CES autós fejlesztésekkel. Ahogy a járművekbe egyre több automata és okos funkció kerül, a gyártók annál szívesebben mutogatják őket a geek-rendezvényeken is. A Mercedes például a Vision EQXX nevű modelljével azt a sztereotípiát akarja porrá zúzni, hogy a villanyautók még mindig csak olyan 300-500 kilométeres távokat képesek megtenni egy feltöltéssel. Ezt a mostani C osztálynál némelyest kompaktabb modell többek között a hihetetlenül alacsony légellenállásával segíti elő, de az akkukat is jóval kisebbre és könnyebbre faragták, ezáltal állítólag 10 kWh környéki fogyasztást és akár 1000 kilométeres hatótávot is elérhetünk majd, ha pedig valamiért mégis lekorhadnánk útközben, a tetőn egy 117 cellás napelem még 25 kilométerig elvisz minket. Viszont persze azért hangsúlyozták, hogy ez a modell még csak prototípus, tehát arról nincs információ, mikor lehet tényleg élesben kipróbálni ezeket az ígéreteket.

A BMW viszont a nyers erőre ment rá, az iX M60-at az eddigi legerősebb modellként harangozta be a gyártó: állítólag 619 lóerőt is össze tud hozni az elektromos motor, ami egy speciális rajtprogram bekapcsolásával 1100 Nm-es nyomatékot ad ahhoz, hogy a sofőr vigyorogva hagyja maga mögött a forgalom többi szereplőjét (már, ha neki ez a fontos ugyebár). Ez konkrétan 3,8 másodpercet jelent 0-ról 100 km/h-ig. Az erő persze nem barátja a fenti hatótáv-csúcsoknak, a BMW 566 kilométert ígér.

A Sony már tavalyelőtt meglepett mindenkit azzal, hogy szórakoztatóelektronikai óriásként okosautót tervez. A Vision-S 01 luxusszedán persze csak koncepció volt és még most sem kapható, de közben a japán vállalat már megmutatta a Vision-S 02-t is, ami egy SUV kategóriás jármű. Bár ez is csak prototípus, de a Sony az erő vagy a hatótáv helyett a vezetési élményre, multimédiás extrákra helyezi a hangsúlyt – most már kíváncsiak leszünk, tényleg lesz-e sorozatgyártott verzió.

Kimért sebességű számítógépek

A PC-s fronton természetesen nem mondhatnak annyit a gyártók, hogy idénre is elég lesz a tavalyi sebesség és erő, de érdekes módon most nem annyira az izmozáson volt a hangsúly. A processzorpiac elmúlt éveinek nagy visszatérője, az AMD például azzal promózta legfrissebb, Ryzen 6000 sorozatú chipjeit, hogy egy ilyennel szerelt laptopon akár 24 órán keresztül nézhetünk videót anélkül, hogy tölteni kellene. A laptopokba szánt család legerősebb tagja 3,3 GHz órajellel fut alaphangon, de akár 5 GHz-ig kényelmesen, mindenféle extra hókuszpókusz nélkül felhúzhatjuk a teljesítményét, ráadásul a beépített grafikus vezérlő a korábbi sorozat dupláját hozza teljesítményben, és még valószerűbb fény-árnyék megjelenítést ígér. Ezt hamarosan meg is erősíthetik az első tesztek, ugyanis a legnagyobb gyártók közül máris kihozott Ryzen 6000-es modelleket az Acer, az Asus, az Alienware, a Lenovo, a Razer és a HP, amelyeket februártól a boltokba is kiengednek.

Az Intel érdekes módon inkább a partnereken keresztül terjesztette az igét, és a már megjelent, 12. generációs Core processzorokra épülő gépekben bízik. Az ASUS például bemutatta az eddigi legerősebb Intel chipes gaming laptopot: a Strix SCAR modellben akár i9 12900H processzor is dolgozhat NVIDIA RTX 3080 Ti grafikus vezérlő mellett. Emellett a tajvani gyártó újabb kétkijelzős csúcslaptopot és minden eddiginél izmosabb tabletet is megvillantott – már csak az a kérdés, hogy az összes eddig felsorolt újdonság mennyire lesz tényleg elérhető bárki számára a chiphiány miatt, a készletet és a brutális árakat tekintve.

Mobilos várakozások

Mivel az elmúlt években az év telefonpiaci nyitányának a februárra időzített, Barcelonában megrendezett Mobile World Congress számít, a CES-en viszonylag kevés új mobilt mutogatnak. Idén az egyik a Samsung Galaxy S21 FE, amely a tavalyi csúcsmobil kissé átalakított változata, az S22 családot egy hónappal később leplezi le a koreai gyártó. Nokiából viszont jött öt új modell is, amelyek viszont először csak az Egyesült Államokban jelennek meg, Európába kis késéssel érkeznek majd – ezek jellemzője az, hogy a legújabb, üdítő trendnek megfelelően inkább középkategóriás árú, de a csúcsmobilokból leszármazott funkcióval ellátott készülékek.

Az egykor padlóközeli árú mobilokkal berobbanó Realme most igazi csúcstelefonokat hozott a GT 2 családdal, ahol a legújabb izom-chipek mellett 50 megapixeles Sony kamerák dolgoznak, és akár 8K-s videót is lőhetünk velük optikai képstabilizáció mellett. Szintén érdekes az egyedi, biológiai alapú polimer borítás, ami állítólag eddig nem tapasztalt, papírszerű tapintási élményt ad.

Kütyühegyek

Ahogy a bevezetőből is látszik, a kiállítást elárasztották a mindenféle kütyük, amik a mindennapi kényelmet tűzték ki célul. Még a hagyományos hálózati eszközök között is van ilyesmire célzó modell: a TP-Link AXE200 nevű routerének prototípusa azzal hódít, hogy a legjobb jelerősség érdekében négy antennáját automatikusan optimális irányba állítja, tehát nekünk semmit nem kell tennünk azért, hogy az otthoni wi-fi a lehető legjobb legyen, legfeljebb néha rácsodálkozunk arra, hogy magától “integet” a kis eszköz. De ha csak úgy végigsétált az ember a kiállítási területen, találhatott önvezető babakocsit (!) a Hyundai-tól, vagy épp telefonról vezérelhető, önvezető John Deere traktort. A Withings okosmérlege már annyiból is megmondja, ha szívproblémák veszélye fenyeget, ha ácsorgunk rajta egy rövid ideig, a Movano nevű gyártó pedig alvási adatokat, véroxigénszintet és egyéb egészségügyi adatokat monitorozó okosgyűrűvel próbálkozik.

Az tehát nagyjából látható, hogy ugyan hatalmas újdonságok az idei év elejére nem jutottak, ám minden eddiginél színesebb és kiterjedtebb a tech-világ kínálata. Persze a sokféle prototípus és koncepció közül nem minden éri meg a kiskereskedelmi létet, de az irány egyértelmű: a fogkefétől a nyuszimamuszig minden legyen okos, minden mással összekapcsolt, és persze legyen rajta legalább egy színes LED-csík…

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét