Szerelem korona idején

0

Valentin-nap környékén talán még hangsúlyosabbnak érződhet a kijárási és utazási korlátozások hatása azokra a párokra, akik valamiért nem tudnak egy fedél alatt élni. A távkapcsolatot persze enyhítheti a technológia is – majdnem minden szinten.

Mi szükséges egy jó párkapcsolathoz? No, erről esélyesen technológiai magazinként nem a Pont-Most fog tökéletes pszichológiai tanácsokat adni, és persze az is tény, hogy embere és párja válogatja, kinek mi igazán fontos a közös életben. Azt viszont mindenképpen ki merjük jelenteni, hogy a kényszerű távkapcsolat szinte minden aspektusból képes kikezdeni még a legbiztosabb lábon álló nagy szerelmeket is, hiszen ilyenkor az élet szinte minden téren elvágja egymástól a feleket és megszűnik az a folyamatosság, amely az egyik legfontosabb összetartó kapocs.

Szerencsére 2021-et írunk, amikor már jóval több lehetőség van a távoli kapcsolattartásra, mint mondjuk akár egy-két évszázada. Gondoljunk csak bele, hogy a XIX. században mennyire szűkre szabottak voltak a lehetőségei az egymástól messze élő szerelmeseknek. De talán ne is mi mondjuk el ezt, hanem Áprily Lajos:

“Én írok levelet magának –
Kell több? Nem mond ez eleget?”
(Tatjána levele Anyeginhez)

Nos, egy szerelmes levél már akkoriban sem mondott eleget, csak épp nem volt több lehetőség az érzelmek közvetítésére. A XX. század elejére már legalább annyi fejlődést lehetett tapasztalni, hogy a telefonnak köszönhetően eltűnt a postai levelek jelentős átfutási ideje, és a kézírás helyett már valóban a partnerünk hangját lehetett hallani a vonal túloldalán.

Ehhez képest manapság tulajdonképpen minden érzékszervet meg lehet célozni Ámor nyilával (ejj, de szép képzavar!), valós időben lehet a telefonálás mellett videóhívásban is beszélgetni, de akár virtuális közös tevékenységeket is végezhetünk a játéktól egészen a teljesen intim időtöltésig. Ugyan ez még mindig csak közelíthet a száz százalékos testközeli élményhez, de mindenképpen hatalmas lépés az akár hónapokig utazó levelekhez képest.

Kommunikáció minden szinten

Az, hogy a párok telefonon tartják a kapcsolatot, már alapszintű elvárás. Ráadásul a mobilok elterjedése és a Föld lakott területeinek hálózati lefedése miatt az már tényleg teljesen magától értetődő, hogy bárki bármikor és bárhonnan elérheti a másikat, és ehhez még nem is kell feltétlenül egy fali csatlakozóba dugott készülék mellett ücsörögve várni a hívást.

Az élő videóhívás sem lehet már probléma azoknak, akik egy átlagos szintű számítógéppel, tablettel vagy okostelefonnal rendelkeznek. A vezetékes internet-előfizetéseknek és az otthoni wifi-hálózatoknak köszönhetően a végtelenségig lehet így csevegni, de az egyre kedvezőbb árú mobilnetes csomagokkal már az sem probléma, ha út közben indítunk videóhívást és aztán nem fogyunk ki a témákból. “Te tedd le!” “Nem, inkább te tedd le!” “Na, szerintem te tedd le!” – ismerős?

A járványidőszak alatt hatalmas népszerűségre tettek szert viszonylag új megoldások, a legnagyobbat talán a Zoom ugrotta, amely nemrég még egy volt a sokféle videókonferenciás trónkövetelő közül, mára pedig mindenki ismeri. De ugyanígy élőzhetünk már a Google és a Facebook által kínált szolgáltatásokban, Microsoft Teamsben és egyéb módokon is. Ráadásul az alapszolgáltatás a legtöbb helyen ingyenes, és akár több résztvevő is láthatja-hallhatja egymást egy időben – poliamóriás kapcsolatok híveinek ez sem rossz hír. Egyvalamire kell csak figyelni ilyenkor: adatkorlátos internettel csak óvatosan használjuk ezeket a megoldásokat, hiszen a nagyfelbontású videók továbbítása és fogadása komoly adathasználattal jár.

Közös szórakozás

A párok interakciói manapság már nem merülnek ki a különféle kommunikációs formák használatában. Egy csomó mindent lehet közösen csinálni úgy, hogy közben nem vagyunk egy légtérben – legfeljebb virtuálisan. Akik szívesen merülnek bele számítógépes játékokba, egy csomó olyat találhatnak, amelyben lehetőség adódik közösen kalandozni, kooperatív módban felfedezni a világokat, közös házat építeni vagy épp egy egész birodalom sorsát irányítani párban. A stílusok tárháza pedig hatalmas.

Kipróbálhatjuk például, milyen túlélni egy elhagyatott szigeten: erre a Rust című játék lehet kiváló, a kezdők esetleg próbálkozzanak először úgynevezett PVE-szervereken, ahol csak a környezet az ellenségünk, de a világ túlfeléről játszó vérgőzös tinik nem törhetnek be a frissen felépített kéjlakunkba. De ott a World of Warcraft, ahol a világ egyik legnépszerűbb fantasy-világában fejlődhetünk a legmagasabb szintekig, egymásnak vetett virtuális háttal küzdve a tengernyi ellenféllel. Ha egyszerűbb és kedvesebb feladatra vágyunk, ott a már két részből álló Overcooked sorozat, amelyben közösen kell egyre nehezített körülmények között főzni, vagy a Portal sorozat, ahol egy futurisztikus környezetben kettesben is megoldhatunk izgalmas logikai feladatokat.

Ha valamelyikünk (vagy akár a pár mindkét tagja) nem annyira van oda a számítógépes játékokért, akkor játszhatunk társasjátékokat is. Persze ezek is a számítógépen vagy a mobil kijelzőjén jelennek meg, de legalább részben visszaadhatják a valódi társasozás élményét. Mobilappként és Steam platformon keresztül PC-s játékként is elérhető például a gazdálkodós-terjeszkedős Settlers of Catan, a vonathálózatot építő Ticket to Ride vagy olyan egyszerűbb játékok is, mint az Uno.

Ha pedig egy olyan platformot keresünk, amelyben akár több száz asztali játékot is elérhetünk, a Tabletop Simulatort ajánljuk. Ebben ugyan a licencelt játékokat egyenként is meg kell vásárolni, de mivel felhasználók is készíthetnek saját modokat, igazából minden eredeti játékból találhatunk házi készítésű változatokat, amelyek ingyenesen elérhetőek, közben pedig minőségben néha felül is múlják az eredetit.

Itt pedig már akár kombinálhatjuk a kommunikációs appokat és a játékokat: a PC-n elindított virtuális társasozás közben például tarthatjuk a videós kapcsolatot mobilon, hogy már tényleg csak az érintés hiányozzon a közös élmények közül.

Virtuális intimitás

Apropó, érintés. A kötelező prűdséget elhagyva a távkapcsolatok egyik legfájdalmasabb “szövődménye” a közös szexuális élmények hiánya. Persze erre is kitaláltak már sokféle megoldást a múltban a telefonszextől a kamera előtti izgalmakig, de ezeknél még mindig jelentősen hiányzott a szem és a fül ingerlésén túl a valódi, fizikai ingerek kiváltása és átélése. De már ehhez is “túlságosan 2021 van”, a kütyük és távmegoldások kora elképzelhetetlen lenne interneten keresztül működő, “közös használatú” stimulátorok nélkül.

Mert persze az is lehet egy megoldás, hogy valaki a valódi partner hiányában megfelelő céleszközt vásárol, de az még mindig magányos tevékenység. Ha azonban a céleszközöket az internettel kombináljuk, akkor bizony a szex is lehet ugyanannyira közös élmény, mint a virtuális társasjáték.

Itt van például a Lovense által forgalmazott Max 2 és Nora nevű eszköz. Önmagukban egy-egy olyan szexjátékról van szó, amelyeket tömegével árulnak az ilyesmire szakosodott boltok és webáruházak, ez a két kütyü azonban “érzi egymást”, és közös használat közben impulzusokat küld a társának. Épp ezért, amikor a férfi rendeltetésszerűen használja a Max 2 nevű segédet, annak fel-le mozgatása a csatlakoztatott Nora “fejének” mozgását eredményezi, és ez a férfi aktuális intenzitásának megfelelően a fogadó félnél is változik. Eközben a távolból csatlakozó partner a Nora mozgatásával olyan impulzusokat indukál a Max 2 belsejében, amelyek a hüvely összehúzódását imitálják. És ez még semmi: az eszközökkel “felvételeket” is készíthetünk a táv-aktusokról, amelyeket aztán akkor is “visszajátszhatunk”, amikor épp csak egyedül lazítanánk. Ilyenkor a fizikai impulzusok mellett akár a partner hangjait is közvetíti a kütyü. A kapcsolódó Lovense Remote mobilappon keresztül pedig akár videóhívással is színesíthetjük a külön-együttlétet.

A Lovense megoldása ráadásul csak egy az egyre több hasonló próbálkozás között, hasonló eszközpárokat kínál a Kiiroo: itt Pearl 2 és Onyx, KEON és Fuse, valamint TITAN és Cliona néven lehet kominációkat rendelni. A REALM gyártónál Reina és Rey a párosítható eszközök neve, és egyébként vannak már olyan cégek is, akik gondolnak az LMBTQ közösség képviselőire is, ezért ugyanolyan segédeket ajánlanak párban.

Ki tudja, meddig tart még a járványidőszak, és milyen korlátozások maradnak érvényben akár hónapokig, mindenesetre a távolba kényszerített pároknak egyre több lehetősége van arra, hogy közel érezzék magukat egymáshoz – minden tekintetben. Aztán azért reménykedjünk benne, hogy hamarosan a különféle kommunikációs módszereket újra arra használhatjuk, hogy megbeszéljünk egy randit – mármint egy olyan igazit.

Ami a szíveden: Valentin-nap alkalmából őszinte beszélgetésre invitál a Telekom

Az elmúlt hónapok bezártsága miatt eltávolodhattunk a számunkra fontos emberektől, monotonná váltak a mindennapok, pedig most még nagyobb szükségünk van egymásra, mint bármikor.
Egy őszinte beszélgetés újra összehozhat minket szeretteinkkel. Ehhez nyújt digitális megoldásokat Valentin-nap alkalmával a Telekom.

A bezártság falak közé szorítja a romantikát és a többi emberi kapcsolatot sem kíméli. Az elmúlt hónapokban kialakult ingerszegény szociális élet szürke hétköznapokat eredményez, amikbe sokan belefásultunk már. Ebben az élethelyzetben pedig nehéz megtalálni azt a változatosságot, ami a kapcsolatok megújulásának alapja lehet. Fogynak azok a dolgok, amik kapcsolatainkat izgalmassá teszik és összességében kevésbé figyelünk oda a másikra. Pedig ha valamikor, most még nagyobb szükségünk van egymásra, mint eddig bármikor.

Erre a jelenségre reflektál az “Ami a szíveden”, a Telekom Valentin-napi aktivitása. Az elmúlt időszakban online reneszánszukat élő őszinteségi játékok mintájára Instagram filtert és játékos website-ot is fejlesztett a márka. Ezek a digitális megoldások olyan őszinte beszélgetéseknek adnak teret, amik újra felélesztik az emberi kapcsolatokban rejlő tüzet és kimozdítják a párokat a szürke hétköznapokból. A weboldalon található játékot nem csak szerelmespároknak érdemes kipróbálni, hiszen a kérdések családi és baráti körben is őszinte beszélgetések kialakulásához vezethetnek. Akár egy nagymama és unokája párosnak is remek program lehet, hiszen minden emberi kapcsolatot feldobhatnak a játékos kérdések.

A Telekom egyébként a digitális megoldásokon kívül, feltöltőkártyás ügyfeleinek további Valentin-napi ajánlatokkal kedveskedik a Telekom alkalmazásban, hogy ezzel is megkönnyítse a kapcsolattartást és az őszinte beszélgetéseket.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét