Zenéjét szerezte a mesterséges intelligencia: különleges zenei élmény a Telekomtól

1

Beethoven elkezdte, majd a mester befejezetlen művét a mesterséges intelligencia kerekítette végleges, lezárt egésszé. Hallgassátok meg október 13-án az emberi és a gépi géniusz együttműködéséből megszülető közös művet, a X. szimfóniát!

A befejezetlen szimfónia digitális útja

Közel 200 éve, Beethoven, életének utolsó éveiben kezdte el komponálni a X. szimfóniát, amit befejezni már nem volt lehetősége, csupán a vázlatokig jutott az azóta is sokak fantáziáját megmozgató „befejezetlen mű”. A zeneszerző születésének 250. évfordulója alkalmából a Deutsche Telekom kezdeményezésére összeállt egy nemzetközi tudósokból, zeneszerzőkből, zenetörténészekből és technológiai szakemberekből álló csoport, hogy tegyen egy kísérletet egy un. Beethoven algoritmus megalkotására és arra, hogy ennek segítségével befejezze a darabot.

A nemzetközi projekt során a mesterséges intelligencia több, mint 2 millió hangjegyet komponált a zeneszerző stílusában, majd nemzetközi szakértők és Walter Werzova osztrák zeneszerző segítségével 730 nap alatt készült az eddig csupán vázlatokban létező zenemű. A szimfóniát a világon először október 9-én mutatják be a Telekom Forumban Bonnban, Beethoven szülővárosában.

Lehet-e művész az MI?

A 730 nap alatt megszületett befejezéshez az MI a zeneszerző teljes életművét, kreatív alkotási módszerét, stílusjegyét is megtanulta, ennek köszönhetően még a klasszikus zenében járatosak számára is olyan a hangzása, mintha eredeti Beethovent hallgatnánk. A rendszer fejlesztése Prof. Dr. Ahmed Elgammal és Dr. Mark Gotham nevéhez köthető, akik a zenét a nyelvhez hasonlították, ezen elv alapján tökéletesítették az algoritmust. A mű létrejöttében azonban az emberi tényező sem elhanyagolható.

Már csak azért sem, mert az MI által komponált szekvenciák monoton, gépies hangzását valahogy élettelivé kellett varázsolni. A darab elkészülte után Walter Werzova osztrák zeneszerző feladata volt, hogy lelket vigyen a zenébe, többek között a tempóváltások segítségével. Az elkészült műből az alábbi videó ad ízelítőt:

Művészet és technológia

Beethoven műve nem az első kreatív alkotás, amit MI hozott létre. Schubert és Mahler befejezetlen darabjainak teljes változatát, Beatles dalokat, sőt képzőművészeti alkotást is köszönhetünk már gépeknek. „Az elmúlt években számtalan példáját láttuk annak, hogyan segíti, teszi könnyebbé életünket a technológia. Most, a Beethoven X MI projekt egészen új perspektívát nyit meg előttünk: a humán és a digitális világ fúziójába kalauzol bennünket. Mindez bizonyítja, hogy gép és ember együttműködéséből eddig nem tapasztalt, csodálatos alkotások, előrelépések születhetnek.” – mondta Szabó Melinda, a Magyar Telekom kereskedelmi vezérigazgató-helyettese.

Hazai bemutató, exkluzív beszélgetés és stream

Az európai tagvállaltok közül a Magyar Telekom is csatlakozott a DT Beethoven X projektjéhez. A hazai közönség számára október 13-án 18:30-tól a Budai Vigadóban megrendezendő exkluzív eseményen Veiszer Alinda vezetésével nézünk a Beethoven X projekt mögé Bősze Ádám zenetörténész, Szertics Gergely, a Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium partnerkapcsolati menedzsere, valamint Szabó Béla, a Magyar Telekom BrandComms Hub Lead-jének közreműködésével.

A gépi zeneszerzés kulisszatitkaiba Nagyfi Richárd, a Cambridge Mobile Telematics AI szakértője vezeti be a közönséget keynote előadásával. A szakmai programok között Rohmann Ditta és Berecz Mihály duója szólaltatja meg Beethoven klasszikusait, majd az estet egy rövid vetítés zárja a Cameron Carpenter világhírű orgonista és a bonni filharmonikusok közreműködésével megszólaló X. szimfóniából.

Légy részese te is! A különleges budapesti rendezvényre itt tudtok regisztrálni.

1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét