Mobilt a nagyinak! – Oké, de milyet?

0

A modern technológia egyik legnagyobb előnye, hogy rengeteg lehetőséget ad az egymással való kapcsolattartásra. A közösségi média applikációk széles skálája nem csak azt engedi meg, hogy barátaink, rokonaink életét kövessük végig és értesüljünk legfontosabb eseményeikről, de általuk egész társaságokkal képesek vagyunk egyszerre kommunikálni, tervezni, gondolkodni. Bár úgy tűnhet, hogy ember ennél többre már nem vágyhat, egy demográfiai csoportot mégis kevéssé érnek el ezek a vívmányok: az időseket.

Kétségkívül kihívást állít a gyártók és a fejlesztők elé kielégíteni ennek a korosztálynak is az igényeit, hiszen a legtöbb okostelefon kényelmetlen, félelmetes lehet az idősebbeknek. Ha a modern idők nagyszüleiről van szó, ezen a három szinten érdemes keresgetni, hogy megtaláljuk a legmegfelelőbb eszközt:

1. Bátortalan nyomógombos

Kele Mark, a Magyar Telekom Mobiltudós blogjának szakértője minden nap azon dolgozik, hogy megtalálja a hozzá betérő vásárlókhoz legjobban illő készüléket. Véleménye szerint nyomógombos telefont csak azon felhasználóknak érdemes vásárolni, akik nem képesek vagy nem szándékoznak érintőképernyős felülettel bíbelődni, vagy digitálisan egyáltalán nem érettek az okostelefon használatához, viszont így esetükben az elérhető funkciók is csupán a hívásra és az üzenetküldésre korlátozódnak. Ha azonban fontos, hogy egy egyszerűen kezelhető, strapabíró akkumulátorral megáldott készüléket válasszunk, akkor érdemes olyan telefonokba beruházni, mint például a Telekom kínálatában is megtalálható Doro, amit nem véletlenül szoktak „nagyitelefonnak” is hívni.

2. „Csak az íze végett”, avagy a kalandvágyó nagyszülők telefonja

Nem csak a nyomógombosok közül létezik nagymama-biztos telefon: „léteznek olyan okostelefonok is, amelyek kifejezetten az idős korosztály kedvéért összesűrítik a legfontosabb okosfunkciókat egy jóval barátságosabb, könnyebben kezelhető felülettel és néhány extra funkcióval, mint pl. a vészhívó gyorsgomb” – mondja Márk. Tehát, ha úgy látjuk, hogy az idősebbek igenis érdeklődnek a technológia iránt, szeretnének aktívan részt venni a család életében még akkor is, ha fizikailag sok kilóméter is választja őket el egymástól, rendszeresen videótelefonálnak, chatelnek az unokákkal, viszont nem teljesen komfortosak az applikációk tömegével és a modernebb funkciók számukra nem érdekesek, érdemes egy hibrid verziót választani.

Kele Mark szerint nem csak a családi kapcsolattartás, hanem a jelenleg uralkodó vírushelyzet miatt is érdemes lehet egy „félokos” készülékbe befektetni: „Sok családban előfordult a karantén alatt, hogy nem találkoztak a nagyszülőkkel, hogy óvják őket és a bevásárlást is ajtóban hagyott csomagokkal intézték el. Sok helyen azonban még erre sem volt lehetőség, mert távol voltak a gyerekek, így az idősebb korosztálynak magának kellett ellátnia ezeket a feladatokat. Pedig a bevásárlást házhozszállítással 10 perc alatt meg lehet rendelni okostelefonnal, sőt, videótelefonálással akár láthatják is családtagjaikat, anélkül, hogy esetleg kitennék egymást a vírusfertőzésnek. Ha pedig unalmas óráik lennének, akkor híreket, cikkeket olvashatnak, akár videókból informálódhatnak vagy szórakoztathatják magukat.”

3. A „mindent bele!”- típus

Néha elcsodálkozunk, hogy már az újszülöttek is milyen otthonosan mozognak az okoseszközök világában, azonban legalább ugyanilyen meglepő, amikor a nagyszülő avatja fel a mobilon a 3D videójáték funkciót, vagy rendezi meg első kisjátékfilmjét a telefon segítségével. Tulajdonképpen egy indokot sem tudnánk felsorolni arra, hogy miért ne vásárolhatnánk a nagyszülőknek csúcskategóriás készüléket. Ebben az esetében szerencsére már sokkal szélesebb a választék, ha okoskütyüről van szó, hiszen a Magyar Telekom webshopjában számtalan olyan pengemobilt találhatunk, amelyeket akár a műszaki kütyükhöz egyáltalán nem konyító nagyszülők is bevállalhatnak, sőt, amiket akár még mi, a fiatalabb generáció is simán elfogadnánk!

Bármelyik szint mellett is döntünk, fontos, hogy az első lépéseknél mindig ott legyünk idős hozzátartozóink mellett, hiszen rajtunk múlik, hogy ne sajnáljuk rá az energiát és megtanuljuk/megtanítsuk kezelni ezeket az eszközöket, hiszen általuk egy egészen új világ tárul a felhasználó elé.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét