Eszközök és kütyük iskolakezdésre: van új a nap alatt

0

Vajon az idei iskolaévre is ugyanolyan eszközök közül válogathatunk, mint az elmúlt években? Vannak olyan kütyük és segédek, amikre érdemes odafigyelni? Körülnéztünk, mit érdemes beszerezni az első őszi becsengetésre.

Néhány évtizede még egyáltalán nem kellett azon gondolkodni, milyen újdonságokkal lehet megkönnyíteni vagy akár felturbózni a tanulást, a szeptemberi iskolakezdés előtt újra és újra ugyanazokat az eszközöket kellett megvásárolni. Füzet, könyv, vonalzó, körző, írószerek kerültek a bevásárlókosárba és azután az iskolatáskába. Később aztán jöttek a digitális eszközök, először csak a számológépek, majd az otthoni számítógépet kellett felkészíteni a házi feladatokra, manapság pedig már ugyanúgy “szériatartozéknak” számít egy laptop és okostelefon is. De a technológia nem áll meg itt, idén már jó néhány egyéb eszközre is gondolni lehet, ha valaki egy igazán produktív tanulási élményre vágyik. Ilyenekből válogattunk néhányat.

Tabletek minden szinten

Bár a táblagépeket, vagy közismertebb nevükön tableteket annak idején a számítástechnika megújításaként tálalták az első modellek megjelenésekor, inkább úgy finomodott a helyzetük az évek során, hogy szépen beépültek az okostelefonok és a laptopok közé félútra. A kezelésük érintőkijelzős megoldása a mobilokból eredeztethető, de a nagyobb kijelzőméret és az esetenként erősebb hardver alkalmassá teheti őket arra, hogy komolyabb feladatokra is használjuk. Emellett viszont még mindig egy vékony, könnyű eszközről van szó, amelyet be lehet csúsztatni a tankönyvek közé és a táska súlyát sem dobja meg jelentősen.

Tabletből persze már sokféle elérhető a nagy gyártók drága eszközeitől a távol-keleti tucattermékekig. Az Apple iPad akkor jó választás, ha a háztartás többi eszköze is az Apple műhelyéből került ki, hiszen MacBookokkal és iPhone-okkal natív módon, közös ökoszisztémában működnek igazán hatékonyan az almás táblagépek. Az androidos vonalon pedig többek között a Samsung, a Xiaomi, a Huawei vagy a Lenovo modelljei számítanak közkedveltnek.

Persze ma már elérhető egy sor olyan megfizethető árszintű tablet is, amely megbízható teljesítményt ad tanuláshoz és sok más tevékenységhez. A Telekom a napokban indította el Magyarországon is a T Tablet 5G forgalmazását: ez a 10,36 hüvelykes, full HD kijelzővel szerelt eszköz a nevéből is láthatóan képes az 5G-hálózatokhoz is csatlakozni, tehát nem csak wifivel ellátott környezetben tudjuk kihasználni az online appok és szolgáltatások előnyeit. Emellett a 7000 mAh kapacitású akkunak köszönhetően nem kell folyamatosan a fali csatlakozó melletti iskolapadba kényszerülni, bőven kibírja a nap végéig egy feltöltéssel.

Ugyan a tableteket nem annyira a fotós képességekkel reklámozzák, a T Tablet 5G autofókuszos hátlapi kamerát kapott, így akár a táblára írt tartalmakat is gyorsan lekaphatjuk. Ha pedig távoktatásra, esetleg otthoni csoportos feladatmegoldásra használnánk, az előlapi, 8 megapixeles kamerával mindenféle kommunikációs szolgáltatásba tiszta és nagyfelbontású képpel csatlakozhatunk.

Érdemes még megemlíteni a tablet gyerek módját, amely lehetővé teszi, hogy akár kisebbeknek is ez legyen az első tanulásra, játékra és kommunikációra szolgáló első eszközük. A Google Kids Space segítségével a szülők beállíthatják, milyen appokat és szolgáltatásokat lehessen elérni a tabletről, megszabhatják a használat időkorlátait és akár távolról is felügyelhetik a kütyüt. A tanulás során az is segíthet, hogy a Telekom a vásárlást követően 3 hónap díjmentes Google One Basic tárhelyet ad az eszközökhöz.

Több mint tablet

Bár a tableteket alapvetően érintőkijelzős felhasználásra tervezték, egyszerű kiegészítők használatával akár mini laptopot is varázsolhatunk belőlük. Egyes modellekhez alapértelmezetten járnak ilyenek, de könnyen beszerezhetjük a gyártó saját márkás perifériáit, és ma már kifejezetten gazdag választék van külső gyártók termékeiből is. Ezek főként olyan külső billentyűzetek – esetenként érintőpaddal -, amelyek vagy a tablet USB-portjára csatlakoznak, vagy pedig vezeték nélkül kapcsoldnak az eszközhöz. A legtöbbjük egyben védőtokként is működik, valamint kihajtva a tabletet egy laptop kijelzőjéhez hasonlóan állíthatjuk fel, miközben könnyebbé válik a gépelés és egy sor egyéb használati mód.

De vannak már olyan tabletek is, amelyek “alanyi jogon” kínálnak mást vagy többet az általános modelleknél. Egy ilyet mi is kipróbáltunk: az Onyx Boox Note Air2 Plus kiváló példája azoknak az új típusú eszközöknek, amelyek egyszerre több eszköztípus előnyeit igyekeznek kihasználni. A gyártó korábban főként e-könyv olvasókkal szerzett nevet, és itt is egy olyan kütyüről van szó, amely ebből a világból érkezik.

A kijelző mérete 10,28 hüvelykes, tehát a nagyobb tabletek közé tartozik, viszont különlegesség, hogy e-ink technológiát használ. Ez tehát nem egy “filmnézős-játszós” kütyü, hanem egy nagyon hasznos segítőtárs: a kijelző ugyanis szemkímélő, voltaképpen ugyanolyan hatása van, mint a papírnak, hiszen itt pici festékpöttyökből áll össze a látható kép, nem fárasztó az sem, ha hosszú ideig nézzük. Ez a technológia egyben az akku üzemidejét is extrém hosszúra nyújtja, mivel ha nem használjuk a háttérvilágítást és kikapcsoljuk a wifit, az eszköz csak akkor használ energiát, amikor képet frissítünk, vagy a ceruzát használjuk.

Apropó, ceruza: ez a Boox Air2 Plus egyik legnagyobb előnye. A különleges tablethez ugyanis egy érintőceruza is jár, amely használaton kívül mágnesesen rögzíthető az eszköz egyik széléhez, de használatba véve igazi mindenes. Nem csak alapszintű ábrákat vázolhatunk fel vele, de nyomásérzékenységének köszönhetően akár komolyabb grafikai munkákra is alkalmas. Épp ezért egy ilyen tablet egyaránt alkalmas lehet kisebbeknek a kreativitásuk kiélésére, valamint nagyobbaknak művészeti tantárgyakra – de kipróbálta a tesztünk során egy tájépítész mérnök is, aki professzionális tervek alapjaként is hasznosítani tudta, tehát ez a ceruzás mód igazi svájcibicska lehet a család minden tagjának.

Emellett a speciálisan átalakított Androidot futtató eszköz természetesen e-olvasóként is használható és appokkal is teleszórhatjuk. Extra érdekesség volt a külön állítható meleg és hideg háttérvilágítás, amellyel éjszaka is szemkímélő módon olvashattunk – ráadásul az ágy melletti kislámpa kiiktatásával, senkit sem zavarva. A Boox Air2 Plus egy olyan eszköztípus egyik előfutára, amelyből egyre több lesz a boltokban és új felhasználási módokat adhat hozzá a korábban megszokottakhoz.

Apróságok csuklón, zsebben és táskán

Arról már sokszor értekeztünk, milyen nagy utat jártak be az okosórák: az egyszerű, vezeték nélküli telefon-kiegészítőből mára önállóan is működő, multifunkciós minigépek lettek, amelyek a navigációtól a kommunikáción át az egészségügyi funkciókig egy csomó területen hasznos társak lehetnek. Az iskolaév előtt akkor érdemes okosórán gondolkozni, ha például nem megoldható folyamatosan az okostelefon vagy egyéb eszköz használata: ha a csuklón csendben figyel egy ilyen kütyü, osztálykirándulástól a testnevelés órákig bárhol könnyen elérhető lesz a gyerek és ő maga is gyorsan jelezhet a szülőknek. Vannak már kifejezetten gyerekeknek tervezett órák is, amelyek használata könnyen megtanulható és a funkciókat kifejezetten a legkisebbek számára állították össze.

Az iskolatáskákra biggyesztett okoscímkék, mint az Apple AirTag, a Samsung Galaxy SmartTag, esetleg a kifejezetten táskákra tervezett Alcatel nyomkövető abban segítenek, hogy az elveszett táskákat (vagy bármi egyebet, amihez hozzápattintjuk) bárhol, bármikor gyorsan megtalálhassuk.

A jövő pedig láthatóan újabb eszközöket hoz majd, amelyeket az iskolában, vagy az otthoni tanulásban is jól használhatunk. Sokan kíváncsiak például arra, milyen változásokat indukál majd az Apple kanyarban lévő okosszemüvege, amely végre tényleg beindíthatja a hosszú évek óta csak pislákoló VR/AR forradalmat és új módszereket hozhat a szórakozás mellett szemléltető eszközként, okos munka-segédként is. Tehát van mire készülni, de addig is érdemes a mostani, legújabb okoseszközök között is böngészni: ezek nem csak könnyebbé, de élvezetesebbé is teszik a tanulást, valamint az ősz elejétől tavasz végéig tartó időszakot.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét