Ál-arc és ál-hang: mesterséges intelligencia a filmiparban

0

A mesterséges intelligencia egyre jobban teret hódít a filmiparban is, és ennek köszönhetően akár olyan is előfordulhat, hogy egy legendás színész visszakapja elveszett hangját – de közben azt is lehetővé teszi, hogy a lustább sztárok megússzák a nemszeretem-munkákat.

Azt látjuk már jó pár éve, hogy a filmekben milyen hatékonyan veszik át az élőben rögzített trükkök, fáradságos munkával megépített makettek vagy épp a kaszkadőrök életét veszélyeztető mutatványok helyét a számítógéppel generált effektek, sőt mostanában már a mesterséges intelligencia segítségével előállított képsorok. A technológiai térhódítás azonban nem áll meg itt, és Hollywooddal kapcsolatban egészen elképesztő újdonságokról hallani – ezek egy része csodálatos és szívszorító, de van olyan is, ami igazából csak szomorú.

Az elveszett és megtalált hang

Val Kilmer a 80-as és 90-es évek egyik gigasztárja volt a filmvásznon, de a Top Gun vagy a Batman szerepei óta nem csak azért tűnt el a mozikból, mert kiöregedett. A színészt még 2014-ben diagnosztizálták torokrákkal, ami pár év alatt sajnos igen komoly problémává fajult, és bár a művész egy komoly időszak után már sokkal jobban van, hangját szinte teljesen elvesztette. “Váratlanul csapott le rám a rák” – mondja Kilmer egy nemrég bemutatott videóban. “A kezelések után a hangom, ahogy addig ismertem, eltűnt…”

Ha nem ismernénk az előzményeket, akkor csak erősen fülelve vennék észre, hogy valami nem stimmel. Pedig bizony itt tényleg egy kifejezetten jótékony célú csalás történik, hiszen nem a művész beszél, hanem a mesterséges intelligencia fejlesztésekben utazó Sonatic algoritmusa. Ez a kifinomult algoritmus több száz órányi filmből és egyéb anyagból képes volt tökéletesen utánozni Kilmer hangjáthttps://futurism.com/the-byte/val-kilmer-speak-ai-voice-replacement-uncanny. Pedig nem a Sonatik szoftvere az első, aki hangban megszemélyesítette a 62 éves színészt, hiszen már az idén bemutatott Val című dokumentumfilmben sem az eredeti hang szólal meg.

A Kilmer által több évtizeden keresztül forgatott, saját életét, forgatásokat, sztárokat, barátokat megörökítő dokumentumfilmben még „valódi”, emberi hang narrálja a történteket, ugyanis a színész fia, Jack Kilmer szólal meg apja helyett. Bár elsőre kicsit ambivalensek az érzéseink a fenti AI generált videóval kapcsolatban, de így, hogy maga a művész is részt vett a folyamatban, kicsit azért örül a szívünk, hogy újra hallhatjuk a legendás orgánumot, ami oly sok filmben csendült fel. Az pedig a Sonatic megoldásának hatalmas előnye, hogy míg az eddig használt hasonló módszerekhez csak nagyon jó akusztikai körülmények között rögzített, hihetetlenül nagy számú hangot kellett felhasználni, itt már képesek voltak arra, hogy a filmekből emeljék ki a színész szavait annak ellenére, hogy itt sokszor zene vagy hangeffektek is „zavarták” a tökéletes mintavételt.

A kamu Bourdain

Van azonban olyan eset is, amikor az eredeti hang tulajdonosának tudta nélkül kerül szalagra – na jó, merevlemezre – pár mondat, ami azért komoly etikai, és valószínűleg jogi kérdéseket vet fel. A dolog még kínosabb, ha mindezzel egy olyan dokumentumfilmben találkozunk, amely saját promóciója szerint a valóságot torzítatlanul ábrázolja. Úgy látszik 2021 hivatalosan is az AI narrátorok éve, ugyanis szintén idén debtált a Roadrunner: Egy film Anthony Bourdain-ről című dokumentumfilm, amelyben a 2018-ban öngyilkosságot elkövető legendás séf és utazó életét dolgozzák fel.

A rendező Morgan Neville, a filmben pedig magát Bourdain-t szólaltatja meg, aki mintegy a saját életét narrálja, ám több helyen is olyan mondatokat hallhatunk a tévésztár életét bemutató filmben, ami soha nem hangzott el. Maguk a mondatok persze valóban Bourdain mondatai, ám azok kizárólag írott szövegként léteztek, emailek, üzenetek, levelek formájában, egészen addig, amíg a rendező a podcast-okból, privát audió- és videófelvételek, tévéműsorok hangjából le nem gyártatta őket. “Valószínűleg nem tudnád megmondani, hogy mi az, amit az AI mondott, és nem is fogod megtudni” – kommentálta a rendező, majd hozzátette: “erről persze később tarthatunk egy dokumentumfilmes etikai panelt”. Bár Neville elvileg egyeztetett Anthony Bourdain özvegyével, az internet nem igazán vette jó néven a fenti mondatokat és a végleges produkciót sem.

Mindegy csak dőljön a lé

Ha már említettünk egy kínos esetet, íme egy másik. Az utóbbi években magát már-már tudatosnak tűnő módon leíró Bruce Willis odáig ment, hogy… nem ment. Mármint, hogy el se ment egy orosz reklámfilm forgatására, hanem ennél sokkal lustább módon oldotta meg a felkérést. Willis managementje egyszerűen “engedélyt adott”, hogy a színész arcát a Deepfake technológiaként elhíresült megoldással ráhamisítsák egy orosz beugró fejére.

A Deepcake névre hallgató ügynökség több tízezernyi fotó és videó alapján “faragta rá” a biteket egy helyi statiszta arcára, miközben a jó öreg Willis mester otthonában kortyolgatta a magyar energiaitalt (ami persze csak tipp a részünkről, az is lehet, hogy más volt a választott nedű). Egyes iparági források szerint ez a produkció olyan egy és kétmillió dollár közötti összeget hozott a jobb sorsra érdemes akcióhősnek a konyhájára, és ezért még csak a kisujját sem kellett megmozdítania.

Lehet a jónál is jobbnak lenni

Olyasmiről persze sokszor hallottunk már, hogy filmszínészek vagy épp más híres emberek deepfake megoldással kerültek filmvászonra, elég csak a The Mandalorian sorozat legutóbbi évadának zárójelenetére gondolni. Mivel már legalább fél év eltelt a bemutató óta, talán megbocsátható az a spoiler, miszerint itt Luke Skywalker bukkan fel az utolsó pillanatokban, méghozzá nem az idős mester, mivel a sorozat a klasszikus trilógia után néhány évvel játszódik. Mivel Mark Hamill már nem épp hamvas fiatalember, viszont a készítők mégis őt szerették volna a szerepben látni, a színész által eljátszott jelenetre szintén deepfake segítségével szoborták rá Hamill – azaz Luke – fiatalkori arcmását.

Ráadásul ennek a történetnek egy nem szokványos folytatása is akadt. Happy enddel végződött annak az amatőr animátornak a sorsa, aki annak idején egy – ugyan nem épp gyenge – otthoni számítógéppel alkotta újra a sorozat végén látható deepfake jelenetet. A Shamook néven üzemeltetett YouTube csatornát azután kapta fel a világháló digitális cunamija, miután feltöltött egy olyan videót, amiben bizony porig alázta a Disney, vagyis még pontosabban a Lucasfilm animátorainak munkáját: valószínűleg a stúdióban nagyságrendekkel több szakember dolgozott jóval komolyabb gépparkkal, és az egyszemélyes projekt mégis sokkal élethűbb és hihetőbb lett.

A happy end pedig nem csak annyi, hogy a fiatalember lealázta a profi csapatot és bezsebelte a dicséreteket: Shamook ugyanis azóta már az Industrial Light and Magic, tehát a Lucasfilm vizuális effekt részlegének csapatát erősíti. Ennyit arról, hogy a YouTube-ozásból nem lehet megélni…

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét