Biztonságosabb internetet mindenkinek!

0

A világháló a barátunk. Kiapadhatatlan információforrás, kommunikációs eszköz, a közösségi kapcsolattartás nélkülözhetetlen módszere. Szórakoztat, oktat és kiszolgálja az üzleti világot, tehát lehetetlen meglenni nélküle. Azonban a legfiatalabb korosztály számára veszélyeket is tartogathat, ha nem készítjük fel őket kellőképpen – erről szól a február 11-én megtartott Biztonságosabb Internet Napja.

Néhány évtizede az internet még a tech-szektorban dolgozók, hozzáértők és geekek kiváltsága volt, mára azonban elengedhetetlen része lett az életünknek. Épp ezért már szinte bárki elérheti, ami így 2020-ban már nem is lehetne másképp, viszont mint minden újítás esetében, itt is oktatni és szoktatni kell az új belépőket. Már szinte írni-olvasni sem kell tudnia egy gyereknek ahhoz, hogy a megfelelő ikonokra kattintva megkezdje ismerkedését a világhálón elérhető lehetőségekkel, amikor pedig már az alapvető készségek birtokába jut, úgy sétálhat bele a közepébe, mintha egy forgalmas autópályán lépne le körülnézés nélkül az út széléről.

Épp ezért a Safer Internet Day, avagy hazai használatban a Biztonságosabb Internet Napja leginkább a fiatal korosztályra leselkedő veszélyekre, a megfelelő szintű oktatásra, valamint a szülők, tanárok, szolgáltatók, és úgy általában a teljes társadalom felelősségére igyekszik felhívni a figyelmet.

Változó veszélyforrások

Miközben a legkisebbek egyre könnyebben jutottak internetezési lehetőséghez, a technológiai háttér is folyamatosan fejlődött, egyre újabb internetes szolgáltatások indultak. Míg a 2000-es évek elején leginkább olyan eseteket kellett figyelembe venni, hogy a felnőtteknek szóló weboldalak legyenek minél jobban megkülönböztetve és elzárva, manapság az internet már könnyedén elérhető, szerteágazó szolgáltatások sokaságát kínálja. Már számítógépre és vezetékes internetre sincs szükség, okostelefon pedig a legtöbb kisiskolás zsebében már megtalálható. Innentől pedig jönnek a közösségi oldalak, és olyan appok, mint az Instagram, vagy legújabban a TikTok, valamint a valós idejű üzenetküldők és videós chatek a WhatsApp-tól a FaceTime-ig.

A közösségi oldalakon leselkedő veszélyekről nemrég külön cikkben is írtunk a cyberbullyingtól a public shamingig, és szintén érdemes elolvasni a legújabb “divat”, a fejcserés képekkel és videókkal megtévesztő deepfake jelenségről írt összefoglalónkat is. Az ilyen rizikófaktorok néha még a “gyakorlott” internetezőket is képesek becsapni, épp ezért könnyű belegondolni, mit okozhat mindez egy olyan kiskorú esetében, aki naivan és képzetlenül mindent elhisz, ami az interneten történik.

Képzés és figyelem

Ahogy egyre többféle szolgáltatásra bomlik az internet kínálata, és eközben mind lejjebb csúszik a belépési kor, egyre fontosabb az, hogy minden lehetséges irányból és módon jó példákat, felkészítést kapjanak a legkisebb netezők. Magyarországon többek között a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Safer Internet Programja igyekszik ebben. A kezdeményezés minden évben valamilyen emlékezetes eseményt indít, idén egy offline játékkészítő és videópályázattal készültek: ennek célja a gyerekek kreativitását kihasználva olyan, gyerekek által megtervezett offline játékok tárházát kialakítani, amelyekkel majd az osztályban, barátokkal, családi körben is játszani lehet. A társasjáték egy olyan strukturált szociális tevékenység, melynek során a gyerekek számos, a későbbi életük során fontos készségüket fejlesztik. A játék segíti a másokhoz való pozitív hozzáállást, javítja a kommunikációs készségeket, a kritikus gondolkodást, az információk részletes elemzését, a problémamegoldást, valamint a szabályok tiszteletét. A szervezők szerint ezekre a készségekre mind szükségük van a gyerekeknek ahhoz, hogy a kibertérben hozott döntéseiket is mérlegelni tudják, és tudatos felhasználóvá váljanak.

A videópályázat témája szintén a webes világ veszélyeire készít fel: olyan 3 perces kisfilmeket vártak a szervezők, amelyek azt járják körül, máshogy viselkednek-e az online térben a felnőttek, és ha igen, miért. A két pályázatra nemrég zárult le a beküldés határideje, a szakmai zsűri pont a február 11-i jeles napon bírálja majd el a beérkezett műveket.

A Magyar Telekom nem csak a Safer Internet Day kapcsán, hanem az év során folyamatosan igyekszik a kapcsolódó témákra felhívni a figyelmet. A Legyélteis! kezdeményezés keretében folyamatosan bővülő tájékoztató aloldalon foglalkozik az aktuális, legfontosabb kérdésekkel, így a közösségi médiában megjelenő rizikófaktorok mellett szó esik a legfiatalabb interneten vásároló generációra vonatkozó tanácsokról, a túlzásba vitt szelfimániáról vagy az első saját mobilhoz kapcsolódó beállításokról és figyelmeztetésekről.

Nemzetközi szinten egyébként szinte mindenhol a fenti témák tekinthetők a fiatalok internethasználatával kapcsolatos legfontosabb területeknek. A hírforrások elfogadásához, a kritikus gondolkodás fejlesztéséhez kapcsolódik az a kezdeményezés is, amelyet a Deutsche Telekom Németországban elindított kampánya képvisel. A #checkwemdufolgst (tehát #figyeljodakitkövetsz) hashtag alá gyűjtve arra próbálják rávezetni a fiatalokat, hogy hogyan kezeljék helyükön az internetes celebek és véleményvezérek által mondottakat, hogyan lehet szűrni az általuk követett influencerek üzeneteit, mely viselkedésformáikat érdemes átvenni és melyekhez kell kritikusan, elgondolkodva hozzáállni.

Ha a február 11-i napnak van egyetemes tanulsága, az talán úgy foglalható össze: mi, akik már valamelyest eligazodunk az internet és a közösségi média világában, meg tudjuk különböztetni az álhírt a valóditól és a csaló fiókot a valódi személytől, figyeljünk oda az internet világába épp csak belépőkre – rokonokra, ismerősökre, tanítványokra. Fontos hinni abban, hogy minden gyereknek és fiatalnak előnyére válik az internet, és az, ha kihasználhatják a digitalizáció folyamatosan érkező új lehetőségeit, ezáltal előbbre jussanak és jobb életet biztosíthassanak maguknak. Pontosan ezért mindannyiunk felelőssége, hogy ezt biztonságban, mindenre felkészítve tehessék.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét