2021-be már be se lépjünk 5G-s mobil nélkül?

0

Észrevétlenül lopakodik a mindennapjainkba az 5G, ám hiába látni már, hogy a hálózatfejlesztések nyomán egyre több helyen érhető el az újgenerációs hálózat, a készülékek jó része még nem képes kihasználni az evolúciós ugrás előnyeit. Ez azonban nem marad így sokáig.

Ha a mobilod nincs még egy éves – másképpen fogalmazva, ha átlagos használó vagy, és még legalább egy évig nem szeretnéd azt újra cserélni, elvégre közel százezer forintot fizettél érte -, akkor felmerülhet benned a kérdés: honnan fogod tudni, hogy a készülék jó lesz-e az 5G-s szolgáltatásokra vagy sem? Rossz hírt kell közölnöm: nagy eséllyel nem számíthatsz rá, hogy ezt a szintet a telefonod megugorja, mert az a legvalószínűbb, hogy a telefonod nem 5G-képes. De nyugalom, mire kiépül a hálózat, úgyis új mobilod lesz. Gyorstalpaló cikkünkben elmeséljük, honnan tudhatod, hogy a mobilod jövőálló-e.

Lassan mondják, hogy mindenki megértse

Nehéz persze teljesen kiigazodni a különböző mobilgyártók modelljeinek elnevezésein, néha simán bele lehet bonyolódni abba, hogy az egyik márka P40-es kiadása jobb-e, mint a másikból az S20, de azért van egy olyan alapvetés, amiben szinte mindenki egyetért. A gyorsabb adatforgalmat és magasabb szintű mobilszolgáltatást ígérő technológiai szintlépés ugyanis olyan jelentőségű, hogy a szolgáltatók semmit nem bíznak a véletlenre. Vagyis, ha 5G-képes a telefonod, akkor annak már a modellnevében már gyakran szerepel az 5G kifejezés.

A Magyarországon elérhető készülékkínálatban először a prémium kategóriás telefonok közt jelent meg mindez, de persze nem mindenkinél egyszerre. Például az iPhone 11 Pro hiába kerül több mint 250 ezer forintba, nem kezeli az 5G-t, mivel azt az Apple csak a 12-es modellektől kezdve építette be a modelljeibe. Mostanában viszont már a középkategóriás mobilok közé érkezik meg ez a tudás, például a Samsung Galaxy A32 5G modellbe, vagy a Xiaomi MI 10T Lite 5G-be – ezek az új készülékek már a tömegeket célozzák, de megkapták az újgenerációs hálózati kompatibilitást. A mobilpiacon az látszik, hogy a mostani középkategória számít annak ár- és készülék-felszereltségi szintnek, ahol most már szépen, sorban megjelennek majd az az 5G képes készülékek a szolgáltatói kínálatokban. A száz eurós (tehát körülbelül 36 ezer forint körüli áron kapható) kategóriában azonban erről egyelőre szó sincs, az idei évben ez a képesség biztosan nem kerül be ezekbe az olcsóbb készülékekbe.

– A chipset-gyártók most nagyon elkapták a fonalat, és időben váltottak, ami a zavartalan készülékellátást biztosítani tudja. Rengeteg gyártó új ajánlatát láttuk, akik szinte kivétel nélkül 5G-képes telefonokkal érkeztek – mondta a Pont.Most-nak Salamon Károly, a Telekom device specialist munkatársa. Hozzátette azonban, hogy vannak korlátozó tényezők is, mivel nem telefontípusba szerelt mindegyik 5G-s képes ugyanolyan munkavégzésre. – Több olyan készüléket próbáltunk ki, majd pedig sajnálatos módon utasítottunk el, amelyek bár valóban 5G-s telefonok voltak, tehát alapvetően tudják kezelni az 5G-s szabványt, de azt nem olyan szinten, ahogyan azt mi elfogadnánk – magyarázta a szakember. A Telekomnál egy nagyon egyszerű szűrőt alkalmazva dőlt el, hogy mely 5G-s készülékek nem kerülhetnek be a szolgáltató kínálatába: ha egy adott helyzetben a telefon a 4G only hálózaton jobban teljesít, mint az 5G-n, akkor nem kerülhet a Telekom boltjaiba.

A mobilszolgáltatók maguk döntik el, hogy árulnak-e belépő szintű chipsettel ellátott 5G-s készüléket, vagyis egyfajta „felemás ígéretet”, de Salamon Károly egyértelművé tette, hogy a Telekomnál ez nem fér bele az üzletpolitikába. Ez a kitétel azonban azt is jelenti, hogy nem érdemes az AliExpressen sem 5G-s telefont rendelni csak azért, mert ez a két karakter szerepel a névben, illetve a leírásban, mert könnyen pórul járhatsz.

Nem kell sietni

Ha a telefonod már 5G-s, akkor a hálózati státuszt jelző ikonok között elvileg ott van az „5G”. Ez azonban még nem garancia arra, hogy az 5G-t azonnal használni is tudod. Ha a díjcsomagodban ez a támogatási szint nincs benne, akkor a jelet sem fogod látni, és 5G-d se lesz, mivel szolgáltatás és a készülék „együttállása” kell a használatához. Ráadásul az 5G hálózati lefedettség még egyáltalán nem teljes: a hazai szolgáltatók elindították ugyan az 5G-s szolgáltatásaikat, de ezeket jellemzően a főváros, illetve néhány nagyobb város sűrűn lakott részén kapcsolták be először. Az ígéretük most az, hogy 2021 végére az ország jelentős részét lefedik az új hálózati megoldással. A Telekomnál folyamatosan bővül Budapest kerületeinek lefedettsége, emellett jelenleg Szombathelyen és Zalaegerszegen épül a hálózat, és a Balaton partján is egyre több helyen érhető el az 5G – az aktuális állapotot egy külön aloldalon, interaktív térképen is meg lehet tekinteni.

Egy dolgot azonban érdemes már most megjegyezni: akinek ma (még) nincs 5G-képes készüléke, azt semmiféle hátrány nem éri a mobilszolgáltatásban. Sőt: amikor 5G-s telefonod lesz, akkor sem tapasztalsz majd egyből különbséget, de ennek már technológiai magyarázata van. Az új készülékek új tulajdonsága, az úgynevezett DSS használata. A dynamic spectrum sharing azt teszi lehetővé, hogy a mobilkészülék és a hálózat vizsgálja, hogy melyik az a sávszélesség-mix, amelyik a felhasználót a legjobban ki tudja szolgálni. Ha ez az adott helyzetben úgy jön ki, hogy 4G-n épp jobb szolgáltatás nyújtható, akkor a készülék automatikusan levált 5G-ről 4G-re, majd úgy kezeli egymás mellett a frekvenciákat és kiosztani a sávszélességet, hogy az az elérhető legjobb szolgáltatást eredményezze. Ez azt is jelenti, hogy miközben a készülék kiírja, hogy 5G-hálózatot használ, valójában nem biztos, hogy az adatforgalom legnagyobb része 5G-n megy. Innen nézve mindez jelenleg inkább hálózatoptimalizálási szempontból előnyös változást hoz, mivel a szolgáltatók a fejlesztések során felhasználhatnak olyan frekvenciákat is, amiket korábban 3G-re használtak.

Szóval ezt az egész átállást és 5G használatot szinte nem is lehet majd észrevenni, mert nem egy ugrás lesz mindez, hanem egy átmenet, aminek a végén láthatóvá válik majd az evolúciós fejlődés. Az 5G igazi arcát valójában nem is látni még – legalábbis addig nem, amíg 4K felbontásban nem streamelünk élő videót a Deák térről – vagy ha majd tényleg megjelenik a kereskedelmi forgalomban az Apple okosszemüvege, aminek viszont már lételeme lehet az a maximális sávszélesség és adatforgalmi gyorsaság, ami az 5G-szolglátatás legfontosabb jellemzője. Addig viszont van még egy kis időnk.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét