Új, hasznos Android funkciók érkeztek (szinte) mindenkinek!

0

Bár a legtöbb újdonságot a soron következő Android főverzióba építi be a Google, időről-időre olyan friss funkciók jelennek meg, amelyek a már meglévő rendszerekbe is beépülnek. Nemrég fél tucat ilyen érkezett, mutatjuk is, mik változtak.

Február végén jelentette be a Google, hogy hat új funkciót ad ki, amelyek már a meglévő Android kiadásokba is megérkeznek a szokásos frissítésekkel, tehát ezekhez nem kell megvárni azt, hogy egy újabb “nagy” Android verziófrissítés kerüljön a telefonra vagy tabletre. Az ilyen gyakorlat azért is örvendetes, mert így olyan régebbi készülékekre is megjelenhetnek az újdonságok, amelyek már nem számíthatnak a következő sorszámozott Androidra, valamint olyanokra is, amelyeket a mobilszolgáltatók frissítenek jóval később.

Az újdonságok között van egyszerűbb, kényelmi frissítés is, de pár nagyon hasznos funkció is megjelent. Lehet, hogy egyes olvasóinknál már most megjelentek az alábbiak, másoknak esetleg még pár napot vagy hetet várniuk kell, hiszen a Google folyamatosan teríti a jelenleg nagyjából 2,7 milliárd készüléket használó felhasználói bázisa felé az újdonságokat.

Vigyázz, szivárog!

A legfontosabb újítást Android 9-től felfelé kapják meg a készülékek. Ez azt figyeli, hogy a Google automatikus űrlap-kiegészítő szolgáltatásában tárolt jelszavaink bekerültek-e valamilyen ismert adatlopási vagy adatszivárgási “csomagba”. Ehhez több nyilvános adatbázist és adatszivárgásokkal foglalkozó gyűjtőoldal információit használja, és folyamatosan frissül a háttérben.

Ahogy azt érzékeli, hogy egy általunk tárolt és aktívan használt jelszó felbukkan valamelyik ilyen listában, azonnal jelez, hogy rögtön meg tudjuk változtatni a belépési adatainkat az adott oldalon vagy szolgáltatásban, ezzel megvédve magunkat attól, hogy illetéktelenek lépjenek be a nevünkben, és mindenféle rosszat tegyenek az információszerzéstől a konkrét pénzszerzésig.

Üzenetek időzítve

Már egy ideje tesztverzióban elérhető volt, de mostantól az Android 7-től felfelé bárki használhatja az üzenetek időzítését. Ha például a Google üzenetküldőjével használjuk az SMS szolgáltatást (ez a legtöbb androidos mobilon alapértelmezett), akkor végre nem fogjuk felébreszteni az ismerősünket csak azért, mert hajnali háromkor jut eszünkbe valami világmegváltó dolog, amit nem akarunk elfelejteni, és ezért azonnal be is pötyögjük neki. A pötyögés továbbra is működik, de innentől beállíthatjuk, mikor kapja meg az illető, amiért ő minden bizonnyal nagyon hálás lesz.

Kéz nélkül ébredő Asszisztens

Az Android hangos segédje sok esetben hasznos, például akkor, ha nem szeretnénk valamilyen alkalmazásban kézzel begépelni kérdéseket vagy elindítani funkciókat. De azért annyira eddig is szükség volt, hogy valamilyen módon feloldjuk a készüléket, tehát máris kicsit agyoncsaptuk az Asszisztens eredeti célját, miszerint akkor is rendelkezésre áll, ha épp két kézben négy szatyorral igyekszünk valahová, esetleg egy svéd lapra szerelt bútort próbálunk összerakni négyféle alkatrésszel zsonglőrködve, de közben szeretnénk megtudni valamit a zsebünkben figyelő mobiltól.

Mostantól megkereshetjük a rendszer beállításai között a Lock Screen Personal Results (Záróképernyő személyes beállításai) opciót, és ha ezt bepipáljuk, bármilyen kézi feloldás nélkül szólhatunk a mobil segédnek, amely kérésünkre információt keres, hívást indít vagy üzenetet küld, ráadásul a megjelenített kártyák is nagyobb karakterekkel, távolabbról is tisztán olvashatóan jelennek meg.

Egyre okosabb autós mód

Ez a frissítés nem feltétlenül a mobilos felhasználókat célozza, hanem azokat, akiknek a járművében Android Auto alapú beépített, vagy külső eszköz működik. Itt az Android 6-tól felfelé kerül be több újítás a rendszerbe, például egyedi háttereket állíthatunk be a kijelzőn, ahol új gyorsindító ikonok is megjelennek. Emellett több utasítást ismer meg az Asszisztens, amely még hangalapú játékokból is kapott frisseket, többek között a Jeopardyt – de persze ezeket lehetőség szerint inkább az utasok használják, ne pedig a sofőr, bár arra figyeltek a készítők, hogy ezek használatához ne kelljen a kijelzőre figyelni, az eszköz mindent elmond hangosan is.

Besötétül a Térkép

Egyre több alkalmazás és szolgáltatás kap sötét módot, amely bizonyos kijelző-típusok esetén komolyan visszafogja az akku terhelését, és a szemet is kíméli. A soron következő app a Google Térkép, amely a frissítés települése után a rendszer aktuális, alapértelmezett állapotát használja majd, de azt is megadhatjuk neki, hogy minden esetben sötét módban induljon.

Nem látom, segíts!

Friss verzió kerül a rendszerbe a TalkBack appból, amely a vakok és gyengénlátok számára segítenek sokféle módon. Az alkalmazás egyrészt képes felolvasni a kijelző tartalmát, de olyan újdonságokat is tud, mint a könnyen elsajátítható, többujjas gyorsparancsok használata és az egyszerűbb, személyre szabható hangvezérlés.

Engedd frissíteni!

Az Android alapú eszközök jó ideje képesek az úgynevezett OTA (Over-The-Air, azaz vezetékes csatlakozás nélküli) rendszerfrissítésre. Ezt érdemes alapértelmezetten is engedélyezni, hiszen így nem csak a fentiekhez hasonló új funkciók, de biztonsági és stabilitási frissítések is gyorsan megérkeznek a készülékekre. A legtöbb eszköz folyamatosan lekérdezi, van-e számára újabb rendszerverzió vagy alkalmazható update, és ha talál ilyesmit, azt felugró üzenetben, vagy a felső állapotjelző sor kis ikonjával jelzi. Érdemes az ilyen frissítéseket minél hamarabb telepíteni, de persze azt is megtehetjük, hogy manuálisan megadjuk, mikor történjen meg mindez, vagy meghatározhatunk egy olyan időszakot a napon belül, amikor a telepítés magától végbemehet. Ezáltal nem kell attól sem tartanunk, hogy a frissjtés és az újraindítás folyamata miatt egy rövid ideig nem tudjuk használni a készüléket, de mégis a lehető legújabb rendszerrel és funkciókkal ruházhatjuk fel a mobilt vagy a tabletet.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét