5G, avagy a szép új világ ígérete

0

Egy olyan világban élünk, ahol az innovatív technológiák iránti kereslet magasabb, mint valaha. Az első négy generációt rohamléptekkel ugrottuk meg, és már az 5G is a küszöbön áll. Mutatjuk, miért nem túlzás azt állítani: a legújabb mobilinternet technológia egy új világot nyit meg előttünk.

Mi az az 5G és milyen hatásai lesznek?

Az 5G a mobil adathálózat következő generációja, ami gyorsabb és megbízhatóbb kapcsolatot ígér okostelefonokon és más készülékeken egyaránt. Képzeld el, hogy az alap letöltési sebességed 1 Gbps lesz a mostani 100 Mbps helyett. Akár pár másodperc alatt tölthetsz le teljes hosszúságban filmeket, az elérések a 4G-hez képest akár ezerszer is gyorsabbak lesznek, a felhőből is a másodperc töredéke alatt hívhatjuk elő dokumentumainkat és képeinket, illetve a nagy sebesség mellé olyan alacsony késleltetést is kapunk, ami a VR-appok önálló felhasználását is segítik. Ez persze alapjaiban változtatja meg a technológiával kialakított viszonyunkat, hiszen mind a kereskedelmet, mind a magánfelhasználást új szintre emeli. Gondolj bele: bármilyen online tartalom mindössze egyetlen kattintásnyi távolságra lesz – a kapcsolat gyakorlatilag valós idejűvé válik.

Februárban a Qualcomm chipgyártó cég a San Diego-i székhelyén tartott sajtótájékoztatóján mutatta be az 5G használatát, ahol azonban nem csak az okoseszközöké volt a főszerep: egy olyan nagyváros példáját hozták elő, ami hordozható helymeghatározó eszközökkel és intelligens utcai világítással működött anélkül, hogy ez érezhető negatív hatással lett volna a hálózat sebességére. A Qualcomm eseményén olyan tevékenységeket is bemutattak, mint a telemedicina és a VR streaming. Így, bár a szupergyors filmletöltés is nagy plusz, az 5G jóval túlmutat az „egyszerű” felhasználói igényeken.

AUTOnóm

Az Egyesült Államokban az 5G felfelé ívelő ága magával rántotta az autóipart is: nemsokára a járműveink is egymással fognak kommunikálni az utakon, egymást tájékoztatják az útviszonyokról, teljesítményadatokkal szolgálva a vezetőknek és az autógyártóknak. Ha egy autó előtted gyorsan fékez, arra a hálózati kommunikációnak köszönhetően a kocsid hamarabb reagálhat, mint ahogy észrevennéd a veszélyhelyzetet. Felesleges részletezni, mennyi baleset előzhető meg így.

Közbiztonság és infrastruktúra

Az 5G lehetővé teszi a városok és kisebb önkormányzati egységek hatékonyabb működését. A közüzemi vállalatok érzékelői nyomon követhetik a felhasználást, így a szakemberek árvíz vagy akár csak egyetlen utcalámpa kialvása esetén is azonnal cselekedhetnek. Ugyanez a megoldás kamatoztatható a közbiztonság érdekében is: olcsó és gyors térfigyelő kamerák a nap 24 órájában élő képet biztosíthatnak a rendőrőrs számára.

Távkapcs

Már említettük korábban az alacsony késleltetést, ami a magáncélú felhasználók mellett az iparra is pozitív hatással lesz: az 5G lehetővé teszi, hogy a nehézgépeket már távirányítással is kezelni lehessen. Ez nem csak a káreseteket előzi meg, de a távelérésnek köszönhetően egy adott gép vagy gyártósor karbantartása vagy üzembe helyezése is nagyságrendekkel egyszerűbbé válik, hiszen a technikusok a világ bármely pontjáról irányítani tudják majd a berendezést.

Egészségügy

Több hír is kering az 5G káros egészségügyi hatásairól, azonban a WHO mellett több neves egészségügyi szakember is megerősítette, hogy szó sincs ilyen veszélyről. Bár az 5G mikrohullámokkal működik, ennek sugárzása az egészség szempontjából valójában éppoly ártalmatlan, mint a rádióé vagy a televízióé. Hovatovább, az 5G rendkívül megbízható és alacsony késleltetésű kommunikációja (URLLC) miatt pont az egészségügyben is új távlatok nyílnak meg: az AR-, precíziós- és távoli műtétek folyamata nagyban javul az elkövetkező években, csakúgy, mint a távrehabilitáció és a fizikoterápia folyamata. A gépek közötti automatikus kommunikáció segítségével a kórházak jobban tudják monitorozni a betegeket, a szükséges gyógyszereket időben felírhatják az orvosok, és a biztosítók is nyomon követhetik az ügyfeleiket annak érdekében, hogy azok a megfelelő kezeléseket és ellátásokat kapják.

Tehát arra a kérdésre, lesz-e bajunk az 5G bevezetésétől, a válasz egyértelműen az: az orvosi vizsgálatok nem igazolják a félelmeket. Emberként hajlamosak vagyunk az ismeretlentől rettegni, és ez jó táptalajt biztosít a különböző összeesküvés-elméleteknek. Hasonló kételyek övezték a WiFi jelenlétét és az első mobiltornyok felépítését is. Dr. Steve Novella, a Yale egyetem neurológus professzora így nyilatkozott: „A sugárzás szó használata félrevezető, mert az emberek rögtön a nukleáris fegyverekre asszociálnak és azt gondolják, hogy az ionizáló sugárzás veszélyeinek vannak kitéve. De mivel egy nem ionizáló sugárzásról beszélünk, ez semmilyen szövetkárosodást nem okoz. Még mindig olyan erőkről és a frekvenciákról beszélünk, amik alacsonyabb értéken működnek, mint a fény. Ha kimész a napra, olyan elektromágneses sugárzásban fürdőzöl, amely sokkal nagyobb, mint amit ezek az 5G- tornyok kibocsátanak.”

Az IoT

Az 5G egyik legizgalmasabb és leglényegesebb aspektusa a „dolgok internetére” (Internet of Things – IoT ) gyakorolt hatása. Jelenleg már rendelkezünk egymással kommunikáló szenzorokkal és okoseszközökkel, azonban ezek gyorsan kimerítik az LTE adatátvitel kapacitásait. Az 5G sebessége és alacsony késleltetése miatt a fenti eszközök közti kommunikáció is felgyorsul, és az erőforrás-szükségletük is csökken majd.

Ez mind szép és jó, de mibe fog nekem ez kerülni?

Az első dolog, amire egy magánszemélynek szüksége van az 5G teljeskörű felhasználáshoz, az egy 5G-s telefon (vagy bármilyen okoskészülék, ami az 5G hullámok fogására alkalmas). Az Apple, a Samsung, a Xiaomi, az LG, az Oppo és a Motorola már 2019-re ígértek, vagy akár már ki is adtak ilyen telefonokat. Bár a technológia nem kerül sokba, a telefonok magas árfekvése miatt az 5G elterjedése ilyen szinten természetesen lassan indul, azonban a Strategy Analytics szerint 2025-ig az eladott 5G-s készülékek száma évi egymilliárd darabra is nőhet.

A másik, ami elengedhetetlen, az maga az 5G hálózatok megjelenése. Ehhez Európában és Magyarországon idén ősszel indulnak frekvenciatenderek, amihez kapcsolódóan a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) nemrég nyilvánosságra hozta a tervezett árverés 5G sávjainak kikiáltási árát: az NMHH árverési dokumentáció tervezete szerint egy 700 MHz-es blokk kikiáltási ára hazánkban 0,16 EUR/MHz/fő lesz, míg a 3,4-3,8 GHz-es blokkokért minimum 0,048 EUR/MHz/fő árat kell fizetnie a szolgáltatóknak.
A lakossági felhasználók számára először Dél-Koreában lett elérhető a kereskedelmi szintű 5G-szolgáltatás 2019 áprilisában. Ezt követte Európában a svájci Swisscom. Hazánkban idén ősszel bonyolítják le a frekvenciatendert, bár Magyarország még közel sem tart olyan szinten adatfogyasztás és felhasználói igények terén, hogy azt csak az 5G szolgálhatná ki, hiszen itthon még a 4G-s hálózatok potenciáljait sem használjuk ki teljesen. Az 5G igények felé haladó úton azonban már elindultunk: 2015 és 2018 között 37%-kal nőtt az internetforgalmat bonyolított SIM-kártyák száma, a felhasználók által termelt adatforgalom ugyanebben az időszakban a négyszeresére duzzadt. Persze így is elmaradunk a globális átlagtól, ami a havi 5,8GB (2024-re ezt 21GB-ra becsülik), de hamarosan mi is eljutunk arra a felhasználói szintre, hogy megkerülhetetlen legyen számunkra az 5G használata.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét