Piszkos 12: egy tisztább jövőre pályázunk!

0

Az autóból kidobott csikkek, a széllelbélelt nejlonzacskók, a fekete gazdaság, a dark web, a társadalmi előítéletek vagy épp a social buborék: körülvesznek bennünket az egyre sokasodó fenntarthatósági problémák. A piszkos lista napról napra nő, mégsem történik szinte semmi. A Telekom a 12. Fenntarthatósági Nap témájához kapcsolódva tettekre ihlető pályázatot hirdetett 3 kategóriában: zene+slam, film és kreatív.

Mentés Másként

Miközben dübörög a nyár és vele együtt a műanyagmentes július, idén is vészesen közeledünk a túlfogyasztás napjához. A naphoz, amikor az emberiség fogyasztása túllépi azt a szintet, amit a Föld egy év alatt képes újratermelni. Ökológiailag jóval nagyobb lábon élünk, mint amit megengedhetnénk magunknak: tavaly augusztus 1-jétől, azaz az év öt hónapjában fogyasztottuk „hitelbe” bolygónk erőforrásait, beleértve a termőterületeket, az erdőket és a vízkészleteket.

A nyári fesztiválszezont a Telekom idén is egy olyan eseménnyel zárja, ahol minden tettrekész a fenntartható megoldásokon pöröghet. A fenntarthatósági fesztiválkonferenciát 2008-ban rendezték meg először, de az esemény egyre népszerűbb, tavaly már több mint 8.000 látogató gyűlt össze az Akvárium Klubban. Szomolányi Katalin, a Magyar Telekom fenntarthatósági központjának vezetője szerint a szakmai beszélgetések és az interaktív kiállítások fontos támpontot adnak, és segítik az eligazodást: „Évről évre újabb témákat vitatunk meg, és olyan bevált tippeket, hasznos tanácsokat adunk, amikkel akár magánemberként, akár szervezetként elindulhatunk egy fenntarthatóbb jövő felé. A jó gyakorlatért pedig szerencsére nem is kell messzire mennünk.”

Ott a (komposzt)pont!

Fellapozva a 2018-as Fenntarthatósági Jelentést ez nem is kérdés: a Telekom, az ICT szektor egyik főszereplőjeként tisztában van a példamutatás fontosságával.

  • 0 kg CO2 kibocsátás: a Magyar Telekom Csoport 2015 óta karbonsemleges, a hazai elektromos energia szükségletét 100%-ban megújuló energiából fedezi.
  • 1 GB adat vs 5 perc hajszárítás: az energiahatékonysági mutató a hálózatfejlesztésnek köszönhetően 2015 óta 2,5-szeresére nőtt, így mára a nagyobb adatátvitel kisebb energiát igényel.
  • 60 évnyi utazás megtakarítva: a Telekom dolgozói távmunkával 12 millió kilométernyi utat, ezzel pedig 800 tonna szén-dioxid kibocsátását spórolták meg 3 év alatt.
  • fenntarthatóság letöltve: a hello holnap! applikáció felhasználói adományra fordítható pontokat gyűjthetnek például e-számlára váltással, használt készülékeik és akkumulátoraik leadásával vagy épp a hulladék komposztálásával. Eddig 5 millió forintnyi jótettet sikerült jótékonyságra váltani.
  • zöld net: az ExtraNet Zöld 1 GB adatbővítő opció az első, 100%-ban megújuló energiára épülő zöldszolgáltatás.
  • 150 családnak terem a Telekom kert: a Csárdás Kert és a Kerthatár Közösségi Kert igazi zöld oázisok a nagyvárosi betondzsungelben.

„PISZKOS12 – Tisztázzunk valamit”

Ökoprobléma van bőven, de szerencsére úgy tűnik, hogy tettrekész szervezet és sikeres kezdeményezés is akad szép számmal. Szomolányi Katalin egyelőre nem árult el részleteket a 2019-es DELFIN Díjra beérkezett pályázatokról, de azt igen, hogy a zsűrinek idén sem lesz könnyű dolga: „fenntartható innováció, sokszínűség és fenntartható tudatformálás területén is kiváló projektek kerültek az asztalunkra.” A vállalkozások és a társadalmi szervezetek után a kreatív művészeké a pálya: „augusztus 30-ig várjuk a figyelemfelhívó alkotásokat a PISZKOS12 – Tisztázzunk valamit fenntarthatósági pályázatra”.

A filmes produkciók, a kreatív alkotások és a bátor slammelők közül egy 5 tagú szakmai zsűri választja majd ki a legjobbakat: Pásztor Anna énekesnő, színész, táncművész, Rohonyi Gábor rendező, Szegedi Csaba kolorista, a MOME tanára, Kovács András Péter, a Magyar Telekom tartalom és marketing kommunikációs osztályvezetője, és Szomolányi Katalin, a Magyar Telekom fenntarthatósági központ vezetője, a Fenntarthatósági Napok főszervezője.

Szerinted sem lehet ennyivel elintézni a világot? Nevezz augusztus 30-ig a 3 kategória egyikében, adj ötletet és inspirálj másokat! Részletek: https://fenntarthatonap.hu/palyazz/

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét