A technológia, ami segít átlépni a fizikai határokon

0

Gyakran bele sem gondolunk, hogy olyan mindennapi feladatok, mint a beszéd, az evés, vagy a munkába járás nem mindenkinek alapvető. A Cápák Között korábbi epizódjában egy olyan fejlesztés ismerhettünk meg, ami a mozgáskorlátozott emberek problémáira kínál megoldást. A technológia rengeteg mindenben megkönnyíti nem csak a mi, hanem a sérült vagy betegséggel küzdő emberek mindennapjait is.

Jobb, mint a Google Maps

Képzeld el, hogy egy megbeszélt találkozóra sietsz, egy már jól bevált helyen. A megszokott útvonalon haladsz, ám hamarosan akadályba ütközöl, mert felújítási munkálatok miatt elterelték a forgalmat. Neked, mint látó embernek, ez nem okoz különösebb gondot, mert könnyen elsétálsz a szomszédos utcáig, és kikerülöd. Ám egy látássérült embernek nem ilyen egyszerű a dolog. Itt jön a képbe az Aira, egy személyre szabott szolgáltatás, ami egy mikrofonnal és kamerával felszerelt okosszemüvegből és egy segítő személyzetből áll, aki felismerve az ember elé gördülő akadályokat, segítséget nyújt az eligazodásban. A beépített kamera segítségével leírja a környezetet a szemüveg viselőjének, és felvázolja a lehetséges útvonalat, amin eljuthat a céljához.

A téma fontosságát mi sem jelzi jobban, minthogy az Apple operációs rendszerei beépített funkcióival könnyítik meg a vakok, siketek, szenzoros problémákkal küzdő felhasználói életét. Ezen kívül több segítő applikáció is elérhető az App Store-ból, köztük a Be My Eyes is, ami az Aira-hoz hasonlóan a vakokra fókuszál. Különlegessége abban rejlik, hogy látóként is beregisztrálhatunk az applikációba, felajánlva „szemünket” a rászorulóknak. A megjelenés óta 55 ezer segítő és 4 ezer vak regisztrált már szolgáltatásba, amiből hamarosan androidos verziót is ígértek a fejlesztők.

Biztos kézzel

A Parkinson-kórban szenvedők életét olyan alapvető dolgokban befolyásolja a betegségük, mint egy tál müzli elfogyasztása. Ez a gondolat indította el 2012-ben a kaliforniai startupot, akik 2014-ben már a Google Life Sciences gondozása alatt fejleszthették tovább Liftware Steady névre keresztelt találmányaikat. Az érzékelőkkel és motorokkal felszerelt evőeszközök stabilizálják kéz önkéntelen mozgásait, ezzel segítve az étkezést.

Hangokat tapintani

Bár eddig csak startupokról volt szó, az olyan multik is kiveszik a segítő technológiák fejlesztéséből a részüket, mint a Microsoft. A hallássérült és siket embereknek szánt applikációt, a Hearing AI-t a vállalat egyik inkubátor programjának köszönhetjük. Az app mesterséges intelligencia segítésével nem csak értelmezi a külvilág zajait, de beszéddé alakítja a szöveget is, ezzel megkönnyítve a kommunikációt a hallássérült emberek és környezetük között. A kamera bekapcsolásával a többi érzéket bevonva juttatja el a külvilág zajait a felhasználóhoz a beépített AR opció: például ritmusra pulzál, ha egy kávézóban ülve popzene szól a hangszórókból.

Okosóra, okos segítség

A világ első Braille-okosórája praktikus megoldást nyújt a látássérült emberek problémáira. A Dot nem csak megfizethető áron kínálja egyedi készülékét, de Bluetooth segítségével bármilyen okostelefonhoz csatlakoztatható, így az emailek, üzenetek azonnal olvashatók Braille-írással az okosóra felületén.

Források:
https://www.dotincorp.com/
http://theinstitute.ieee.org/technology-topics/consumer-electronics/three-lifechanging-innovations-for-people-with-disabilities
http://www.asahi.com/ajw/articles/AJ201902070007.html

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét