Csinál csodát a legújabb iPhone?

0

Napokon belül jön az Apple szokásos szeptemberi bemutatója és vele az iPhone 14 család. Megnéztük, mire lehet számítani az újdonságoktól, és persze mi várható még a színpadon. Sőt, arról is vannak infók, hogy mi nem.

Lehet nyavalyogni azon, hogy Steve Jobs halála óta az Apple biztonsági játékot játszik, és az első iPhone modellek trend-diktáló betöréséhez képest manapság az évente megjelenő készülékek csak a kötelező szintet hozzák. Ez persze valahol olyasmi, mint amikor az underground zenehallgató szerint a kedvenc bandájától csak az első demók voltak igazán jók, azóta elpuhultak és eladták magukat, másrészt pedig ugye az első iPhone konkrétan egy “szűz” piacra érkezett és a tömegeknek tette elérhetővé az okostelefon fogalmát, mára viszont csak egy a sokból – még ha ez az egy még mindig egy minőségi, nagy név is.

De ettől azért még mindig sokan vannak, akik újra és újra valami olyan csodát várnak az aktuális iPhone bejelentéstől, mint amit a garbós zseni prezentált 2007-ben, tehát érdemes megnézni, mire lehet számítani szeptember 7-én, amikor az Apple ismét a Cupertinó-i Steve Jobs Theater színpadán mutatja be aktuális csúcstermékeit. No persze nem egyszerű ilyenkor az újságíró dolga, mert az almás vállalat még mindig legendásan erősen őrzi a megjelenés előtti termékeivel kapcsolatos információkat, és egyáltalán nem jellemző rájuk a sok más versenytársnál megfigyelhető előzetes szivárogtatás. Még az események leírásában sem szerepel soha termékinfó, most is csak “Far Out” alcímmel küldték ki a meghívókat, de azért az évek során már megszokottá vált, hogy ha szeptember, akkor új iPhone-ok, ettől tavaly sem tértek el és idén sem esélyes, hogy a szeptemberi eseményen űrrakétát vagy őssejtből növesztett harmadik lábat jelentetnének be telefonok helyett. Szóval nézzük, mit tudunk, vagy legalábbis sejtünk!

Három az amerikai igazság… vagy négy?

Az alábbi infókat érdemes a fenti bevezetőnek megfelelően óvatos távolságtartással kezelni, mivel inkább “edukált jóslatok”, valamint bennfentes elemzők adataira támaszkodnak. Ezek között azonban vannak olyanok is, akik szinte soha nem tévednek, például a mobilhírek pápája, Ming-Chi Kuo, akinek gyakorlatilag a teljes telefonos világban vannak beépített forrásai és már hosszú évek óta készpénznek vehetjük az előzeteseit.

Nos, a jelenlegi adatok szerint három új modell érkezik, a “sima” iPhone 14 mellett egy Pro és egy Pro Max kiadást is kapunk. De olyan infó is napvilágot látott, amely szerint négy modell érkezik, az iPhone 14 (6,1 hüvelykes kijelzővel), az iPhone 14 Max (itt 6,7 hüvelyk lesz a kijelző átlója), valamint az iPhone 14 Pro és 14 Max, szintén 6,1 és 6,7 hüvelykkel. Utóbbi kettőn megjelenik az always-on display, tehát egy olyan AMOLED-alapú értesítő, amely lezárt kijelző mellett is mutat bizonyos alapadatokat (például az időt, a beérkező üzeneteket vagy elmulasztott hívásokat, vagy a következő emlékeztető időpontját). Ez nem hatalmas újdonság, legalábbis a mobilvilág egészére nézve, hiszen egy csomó Android-alapú telefon már tudja ezt. Az Apple arra hivatkozva nem építette be eddig ezt a funkciót, mert még az alacsony fogyasztású AMOLED panelek mellett is úgy vélték, egy ilyen extra túlzottan csökkentené az akku üzemidejét.

(a cikk képei természetesen nem a végleges eszközöket ábrázolják, hanem az előzetes információk alapján készített, renderelt illusztrációk)

Szintén a két Pro modellel kapcsolatban 48 megapixeles főkamerát emlegetnek, amely az eddigieknél nagyobb szenzort kap, az előlapon pedig a sokáig támogatott notch, tehát a kijelzőbe lógó kamera-félsziget helyett most már különálló kamera-kivágások kapnak helyet, ahol autofókuszos kamerák váltják a korábbiakat. A nagyobb telefonokban a cég saját fejlesztésű A16 rendszerchipjének kifejezetten iPhone-ra faragott változata dolgozik majd, amely természetesen ismét lehetőséget ad arra, hogy Tim Cook és társai az elődökhöz képest ennyiszer gyorsabb és annyiszor erősebb jelzőkkel aggassák tele a kivetítőt, de az alapmodell esélyesen marad az A15-ös alapoknál. A töltő kapacitása a hírek szerint 30W-ra nő, de szinte biztos, hogy ez még az Apple saját szabványú csatlakozóját kapja meg, a cég ugyanis az utolsó pillanatig kivár a kötelező USB-C portra áttéréssel. Abban viszont mindenki megegyezik, hogy idénre nem várnak iPhone Mini kiadást, tehát azok, akik a boldog békeidők kisebb telefonjait kedvelik és ilyen formában szeretnének friss almás mobilt, esélyesen várniuk kell, legkorábban 2023-ig.

Ami már sokkal inkább pletykaszintű, hogy az új iPhone-ok dedikált szatelit-telefonos képességeket is kapnak, amellyel olyankor is igénybe vehetünk például segélyhívó szolgáltatásokat, amikor valamiért nem elérhető a hagyományos mobilhálózat. Ilyesmit már a tavalyi modelleknél is rebesgettek, de azóta idén februárban a Globalstar nevű műholdas vállalat 17 új műholdat állított üzembe, a hivatalos indok szerint azért, hogy “egy lehetséges ügyfél számára biztosítson folyamatos szatelit-telefonos elérhetőséget”. A jól értesültek szerint ez az ügyfél egy megcsócsált almás logóval bír, és a szeptember 7-i esemény alcíme, a Far Out (szabad fordításban mondjuk “Messze-messze”) is utalhat ilyesmire.

Az új mobilokban debütál majd a publikus béta formában már elérhető iOS 16, amelyben egy sor új funkció is megjelenik. Lehet például szöveges üzeneteket utólag szerkeszteni és visszavonni, és a telefon lezáró képernyőjét is testreszabhatjuk. Az értesítések átkerülnek a lezárt kijelző aljára, és ilyen üzemmódban lehetőségünk lesz egy Live Activities nevű widget (kisalkalmazás) segítségével valós időben értesítést kapni általunk beállított eseményekről – akár olyanokról is, mint egy épp zajló sportmérkőzés állása, vagy a megrendelt ételünk kiszállításának folyamata.

Kütyük! Kütyük mindenhol!

Az elemzők az iPhone-okon kívül új okosórák bemutatására is számítanak, méghozzá három modellre: az Apple Watch Series 8 mellett új SE is érkezhet, valamint egy strapabíróbbra tervezett Pro kiadás sportolóknak, meg mindenkinek, aki előszeretettel ejti le az óráját, hogy aztán rátolja a kisszekrényt. Az új Series 8-ban friss S8 chip debütál, és ugyan a legtöbbek szerint a versenytársaknál már itt-ott megtalálható vérnyomásmérést még nem fogja tudni, de lesz benne többek között hőmérő, amely a testhőmérsékletet is figyeli, hogy még egy hőemelkedésre is időben figyelmeztethessen. Az Apple Watch SE lesz a (legalábbis Apple-szinten) jóárasított Series 3 utódja, szintén S8 chippel.

Szintén esélyes új vezeték nélküli fülhallgatók megvillantása, már csak azért is, mert például az AirPods Pro nem kapott utódot 2019-es bemutatása óta. A kettes sorszámú modell állítólag új formavilágot is kap, és az előd helyett inkább a Beats Fit Pro-hoz hasonlít majd, emellett pedig újfajta mozgásérzékelőkkel és frissített funkciókkal fitneszkütyüként is használható. Egyesek szerint ez a füles már képes lesz veszteségmentes audióformátumok tökéletes lejátszására is, és ez lesz az első olyan, amely támogatja az Apple által kifejlesztett Apple Lossless Audio Codec (ALAC) formátumot. Mondjuk jó kérdés, ez hogyan egyeztethető össze a Bluetooth szabvány limitációival, ez ugyanis eleve tömörített adatfolyamot használ – bizonyos szabadalmi iratok szerint konkrétan itt mutatkozik majd be a Bluetooth 5.2, ami már ilyesmit is lehetővé tesz.

Hogy lesz-e “…és még valami”, tehát a Steve Jobs által bevezetett extra bejelentés? Ha nem a fentiek valamelyike számít annak, akkor a jelek szerint nem. Októberre ugyanis egy újabb esemény várható, amelyen iPad és Mac újdonságokat mutogatnak majd, itt jöhet az M2 processzorra váltó iPad Pro és egy A14 chipre épülő, belépő szintű iPad, de ide várják a szintén M2-alapú idei MacBook Pro, Mac Pro és Mac Mini modelleket is. Szintén októberben indíthatják el a legfrissebb iPadOS és macOS (Ventura) rendszereket. A régóta rebesgetett, Apple-féle kevertvalóság-szemüveget viszont inkább jövőre várják a szakértők, a “Reality” márkanéven emlegetett AR-headset egyesek szerint januárban lesz elsőként látható.

A hetedikei bejelentést természetesen összefoglaljuk majd, akkor kiderül, mennyi minden jött be a jóslatokból. Ha szerencsém van, csak annyi lesz a cikk, hogy “Igazam volt mindenben, tessék elolvasni az egy hetes előzetest”.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét