Egész nyáron sportot nézel? Segítünk tévét választani!

0

Fontos a képernyő mérete, mert nem bízol a videóbíróban a milliméteres leshelyzetek befújásánál? Szeretnéd tökéletes minőségben látni, ahogy Mbappé elhúz a német és portugál védelem mellett? Akkor olvasd el a foci-Eb (és a még nem lefixált olimpia) kapcsán összegyűjtött tévévásárlási tippjeinket!

Bár az még mindig egy hajszálon függ, megrendezik-e idén az olimpiát, az már biztos, hogy a futball-Eb hamarosan kezdődik – márpedig az elmúlt évek eladási statisztikái szerint legtöbb honfitársunk a hasonló fontos nemzetközi sportesemények kedvéért vásárol új tévét. Mi most minden hasznos információt összeszedtünk arról, hogy hogyan válassz készüléket akkor, ha számodra fontos, hogy a lehető legjobb minőségben nézhess sportközvetítéseket.

Ha teheted, vegyél nagyobbat

Azt nyilván csak te tudod, hogy mekkora hely van a nappalidban, hálószobában, vagy ott, ahová a tévédet szánod, de lehetőség szerint próbáld meg a költségvetésedbe még beleférő, lehető legnagyobb képátlójú modellt választani, hiszen minél nagyobb a képernyő, annál látványosabb, mozisabb lesz az élményed is.

Egy 50 colos képernyőn nem csupán a filmek mutatnak jól (a feliratos Netflix-filmek esetében pedig jól láthatod majd a szöveget is), de a nagy méret sportközvetítések esetében is hasznos, hiszen nem csak a foci, hanem akár mondjuk a tenisz esetében is jobb, ha minél nagyobb felületen látod a részleteket, hiszen így jobban kivehetőek. Mostanra már megfizethető áron érhetők el akár 50 colos tévék is, nem kell feltétlenül egy nagy készülék beszerzése miatt a nadrággombokig eladósodnod.

A 4K már megéri

Mivel igény van rájuk, a Telekom kínálatában is kaphatók még HD és full-HD készülékek: bár az M4 sportcsatornán a foci-Eb-t is ilyen felbontásban sugározzák majd, mi mégis a nyolcszor nagyobb felbontásra képes 4K UHD tévé beszerzését javasoljuk, hiszen hosszú távon ezé lesz a jövő, ráadásul az első ilyen felbontású készülékek megjelenése óta már teljesen vállalható szintre esett vissza az áruk is.

Ráadásul a ma kapható UHD tévékbe már olyan fejlett algoritmusokat is beépítenek, amelyek elég jó minőségben fel tudják skálázni a full-HD-s tartalmakat a saját, jóval nagyobb felbontásukra, attól tehát nem kell tartanod, hogy a kisebb felbontású tartalom a hiperszuper új tévéden túl gyatrán néz majd ki. Akkor pláne válassz UHD-tévét, ha nem csak a foci érdekel, otthoni internet szolgáltatást optikával és ED3 technológiával használó telekomos ügyfél vagy, hiszen akkor az új beltéri egységgel előfizhetetsz a 4K minicsomagra, amelynek része az UHD felbontású Eurosport, amin például teniszt, illetve ha megrendezik, akkor az olimpiai közvetítéseket is a lehető legjobb minőségben követni tudod.

OLED-et, QLED-et, LCD-t?

Jelenleg kétféle képmegjelenítési technológiát alkalmaznak a lapostévékben: LCD-t és OLED-et. Az előbbi esetben háttérfénnyel világítanak át folyadékkristályokat, amelyek elektronikus úton történő szabályozásával lehet különböző színeket előállítani az egyes képpontokba. Az OLED esetén az elektromos árammal gerjesztik az egyes képpontok belsejében lévő szerves vegyületeket, tehát azok „alanyi jogon”, egyenként adnak fényt. A QLED pedig egy márkanév, amellyel a Samsung illeti a drágább, és jobb minőségű megjelenést nyújtó tévéit.

Az OLED-tévék átlagára ma még magasabb az LCD-nél, ugyanakkor aki szereti a lehető legjobb minőségben élvezni a filmeket, annak megérheti a beruházás, mivel ez a technológia nem igényel külön háttérvilágítást, és ezért a feketék valóban feketék, az innen kiemelkedő színek pedig sokkal kontrasztosabbak és gazdagabbak.

Ugyanakkor az OLED-tévék maximális fényereje sokszor alacsonyabb a jobb LCD-kénél, ezért egy különösen napfényes nappaliba nem feltétlenül ideálisak, ha napközben is folyamatosan nézni szeretnénk. A legtöbb OLED-tévén van beépített sportmód, amely magasra állítja a fényerőt, kiemeli a színeket – ezt érdemes lehet a közvetítés előtt bekapcsolni, a filmnézéshez pedig kikapcsolni.

Ha sokat tévéznél napközben, és ehhez nem szeretnéd kicsit sem elsötétíteni a szobát, egy drágább, nagyobb fényerejű panellel szerelt LCD/QLED tévé a jó választás. Focimeccsek és más sportközvetítések alatt kapcsold be az elmosódottság csökkentését a tévé menüjében. Ezt egyébként a meglévő tévéden is érdemes kipróbálnod, jelentős javulást érhetsz el a látványban.

A legolcsóbb típusokban még nem, de a felső középkategóriában már megjelent a miniledes háttérvilágítás, például a Samsung Neo QLED-es tévéiben, ami még nagyobb fényerőt, szebb színeket tud produkálni a háttérvilágítás precízebb vezérlésével. Ha nem jöhet szóba a világos lakás miatt az OLED, de fontos, hogy a filmeket, sportot kiemelkedő minőségben élvezd, erre érdemes költened.

„Buta” tévét már ne vásárolj!

2021-től változott az Európai Unióban forgalomba hozott tévékészülékek (és más háztartási elektronikai eszközök) energiabesorolásának a szisztémája, ezért ha most készülsz tévét venni, ne lepődj meg azon, ha nem találsz A vagy A++ és hasonló besorolásút. Ami tavaly még sima A-kategóriás volt, az idén már G-re lett átsorolva – tehát a G-osztály jelenleg még jónak számít.

Egy tévével mostanában az alkatrészek elavulása, a strapabíróság és a hosszan megmaradó minőség miatt bátran tervezhetsz hosszú távra, 10-15 évre, ezért nem érdemes manapság már nem okos készüléket venned. Bár telekomos tévéelőfizetőként már te is használhatod akár nem okos tévével is az Android-alapú új, UHD felbontást és online funkciókat is támogató beltéri egységet, a Smartboxot, az okosfunkció még ekkor is jól jöhet. Ha abban gondolkodsz, hogy utólag veszel Apple TV vagy Chromecast egységeket a tévé felokosításához, ezek UHD-kompatibilis verziói több tízezer forintba kerülnek külön megvásárolva. Ráadásul tapasztalataink szerint a tévébe beépített Netflix és hasonló funkciók zökkenőmentesebben működnek a külső megoldásoknál, mert például a tévében lévő nagyobb wifiantenna jobb minőségű kapcsolatot biztosít, ráadásul a tévé távirányítójáról tudod azt is vezérelni, és a beépített okos funkciók nem foglalják le egyik HDMI-csatlakozót sem.

Milyen extrákra érdemes még költeni?

Ha készülsz új generációs játékgépet (Playstation 5 vagy Xbox Series X) venni, akkor mindenképp olyan tévét vegyél, amin van legalább egy HDMI 2.1-es port, ez szükséges ahhoz, hogy képes legyen a 4K felbontású játékoknál a 120 hertzes, elmosódásmentes látványt kiszolgálni. A régebbi Xbox One-konzoloknál a hasonló célt szolgáló Freesync-támogatás segíti elő, ennek is hasznát veheted. Ha van otthon gamer PC-d, akkor a Steam játékáruházban vett játékok jelentős részét Samsung okostévére például wifin keresztül, egy ingyenes app segítségével át tudod streamelni (miközben a játék továbbra is a PC-den fut majd), irányítani pedig például a tévére dugott Xbox kontrollerrel tudod.

Amennyiben sokat szoktál YouTube-ozni, esetleg nagyképernyőn keresnél rá valamire a weben, megéri olyan tévét választanod, amelynek a távirányítójában van mikrofon, így képes hangfelismerésre, így elég bemondanod a keresőszót, nem kell a képernyőn megjelenő virtuális billentyűzettel babrálnod.

Elég sokan vásárolnak hangrendszert vagy hangprojektort is az új tévéhez: audióeszközből mindenképp optikai csatlakozóval rendelkező típust válassz, hiszen csak ilyen kábelen tudja minőségromlás nélkül átadni a tévéd a hangot a küldő hangrendszernek. Ha régi analóg kábeleket használsz, kapásból sokat fog romlani a hangzás, ráadásul azzal a különböző térhatású audiójelet nem is nagyon lehet továbbítani.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét