Ezek nélkül ne indulj el sehova: kedvenc appjaink utazáshoz

0

Tíz éve még tele volt velük minden, ma viszont már nagyítóval kereshetnénk a kihajtogatós térképpel botorkáló turistákat Budapest utcáin, mivel az okoseszközök térhódításával online és offline megoldásokat egyaránt találunk az utazási szükségleteink kielégítésére.

Utazni ma már sok tekintetben könnyebb, mint néhány évtizede. Akkor ugyanis sokszor csak egy papír térképet gyűrögetve álltunk a repülőtéren, sok esetben annyit sem tudtunk kinyögni a helyi nyelven, hogy jó napot kívánok, a szállásfoglalás maga volt a lutriba oltott rémálom, és az egyenlet egy csomó további ismeretlent tartogatott számunkra. Most viszont van a zsebünkben okostelefon, elérjük az internetet, és jó esetben egy csomó olyan alkalmazással indulunk útnak, amelyek segítségével tökéletesen uralhatjuk az utazás minden apró részletét. Íme azok az appok, amiket mindenképp tölts le a következő utazásod előtt!

Az alcímeket az adott szolgáltatás főoldalára linkeltük, a mobilos verziókat a legkönnybeben az operációs rendszernek megfelelő alkalmazásboltban lehet megkeresni.

Skyscanner

Az utazás egyik legfontosabb tényezője a megfelelő árú repülőjegy. Ha nem akarjuk utazási irodák segítségét igényelni a megtervezéshez, akkor magunknak kell elvégezni a kutatómunkát, összehasonlítani különböző légitársaságok ajánlatait, és megtalálni a pénztárcánknak és az igényeinknek legmegfelelőbb járatokat, csatlakozásokat. Szerencsére a Skyscanner ezeket a bonyolult műveleteket csúcsra járatott algoritmusai segítségével elvégzi helyettünk, így rengeteg időt és energiát spórol meg nekünk.

AirBnB és Booking

Az utazás másik sarkalatos pontja a szálláskeresés. Amennyiben nem vagyunk olyan szerencsések, hogy ismerősök révén megspóroljuk magunknak ezt a kiadást, vagy csak szimplán jobban esik saját helyen lakni, több megoldást is kínálnak az alkalmazásboltok. A Booking egy klasszikusabb, szállodákat és apartmanokat felvonultató applikáció, ahol a hostelektől kezdve az all inclusive-on át minden szűrésre több mint feldolgozható mennyiségű szállásajánlat érkezik. Az AirBnB a shared economy egyik nagykövete, alapgondolata az, hogy a saját lakását, vagy csak a hálószobáját adja ki az ember hosszabb-rövidebb távokra. Ez az app jó szolgálatot tehet azoknak, akik a hotelszobák helyett a meghitt és otthonos környezetet kedvelik, gyakran jutányos áron.

Google Maps és az offline verziója

Az egyik leghasznosabb térkép-applikációt kétségkívül a Google jegyzi. Nem csak az előre kinézett éttermeket, múzeumokat és tereket tudod elmenteni benne, de az applikáció igényeidhez alkalmazkodva ajánl hasonló szórakozási lehetőségeket, bárhol is légy. Az offline verzió letöltése több esetben is hasznos lehet: például, ha EU-n kívülre utazol és nem szeretnél adatforgalmat vásárolni másik szolgáltatónál.

Foursquare

Nincs is rosszabb, mint amikor éhesen tévedsz el egy idegen városban. Annál meg végképp nincs rosszabb, ha ezt egy rossz vacsorával tetézed. A katasztrófát megelőzve érdemes letölteni utazás előtt a Foursquare alkalmazást, ami felhasználói értékelések alapján állítja sorrendbe az éttermeket és kávézókat, így könnyebb elkerülni a turistacsalogató helyeket, és igazi helyi kincseket találhatsz.

Resident Advisor

Bár minden szubkultúrának megvan a saját eseménytalálós applikációja, a legátfogóbbak talán mégis a Resident Advisor és a Time Off. Előbbit az elektronikus zene kedvelőinek figyelmébe ajánljuk, hiszen akár napi, heti és havi szűrésben is találhatnak számukra ideális eseményeket, melyek között jócskán akadnak a Telekom Electronic Beats szervezései is.

Google Fordító

Bár a legtöbb androidos telefonon gyárilag megtalálható ez az app, utazás előtt ellenőrizzük, hogy tényleg nálunk van-e. Emellett célszerű még az otthoni Wi-Fi hálózaton letölteni a célország nyelvének bővített csomagját, hogy az ottani fordítgatáshoz ne kelljen feltétlenül adatkapcsolatot használni. A fordító persze nem tökéletes, tehát ne várjuk tőle, hogy egy összetettebb szöveget pontosan, stílusosan fog átültetni a kívánt nyelvre, de a segítségével könnyebben eligazodhatunk a számunkra érthetetlen útjelzések, figyelmeztetések közepette. Zseniális funkció, hogy a telefon kamerájának segítségével a táblák, jelzésűek szövegeit bepötyögés nélkül is lefordítja (bár itt figyeljünk oda, hogy internetről tölt le hozzá adatokat), és az sem hátrány, hogy a külföldi szövegeket géphangon ki is mondathatjuk vele, szóval nem nekünk kell hunglish tájszólással, darabosan a járókelők fülébe kiabálnunk, hogy VER IZ DÖ RÉLVÉJ SZTÉJSÖN.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét