Felpöröghet az otthoni hálózat, megérkezett a Wi-Fi 6!

0

Bár manapság minden az 5G-ről szól, a villámgyors mobilnet-hálózat mellett a Wi-Fi is szintet lépett. Mutatjuk, miért érdemes átállni Wi-Fi 6-ra a gyorsaságtól a kisebb késleltetésig, valamint elmondjuk, miért kifejezetten egyszerű a váltás.

A Wi-Fi hálózatoknál a köznyelvben annyira nem használjuk a verziószámokat, mint mondjuk a mobilnet 3G, 4G, 5G-je esetében, ez vezetéknélküli szabvány is folyamatosan változik, fejlődik. Az pedig nem is csoda, hogy mezei halandók nem követik a Wi-Fi kiadások számozását, ezt ugyanis hagyományelvűen egy elég bonyolult karaktersorral jelölik. Az előző generáció például az IEEE 802.11ac néven fut hivatalosan, és az újat is elvileg IEEE 802.11ax néven “anyakönyvezték” – csak időközben a világ tech-marketingesei rájöttek arra, hogy a mostani verzióugrást érdemes valami közérthetőbb módon is számozni, mert megérdemli. Mivel ez a Wi-Fi hatodik főverziója, ezért adta magát a Wi-Fi 6 elnevezés. Viszont mielőtt bárki azt hinné, hogy ezek szerint ez az egész csak egy új néven meghirdetett apró lépcsőfok, elmeséljük, miért jelent valóban nagy ugrást a Wi-Fi 6 megjelenése.

Egy kevés régi és rengeteg új

Ahogy a Wi-Fi generációk sorban váltották egymást, nem csak a működési frekvencia és az elérhető sebesség változott, de a fejlesztők folyamatosan dolgoztak azon, hogy a vezetéknélküli hálózat minél hatékonyabban működjön. A kezdeti generációknál például még gondot jelentett az, ha több kliens csatlakozott a routerhez, amely a nekik szánt adatcsomagokat csak egyenként tudta küldeni és fogadni, ezáltal sok csatlakozó eszköz esetén gyakran érezhette azt valamelyik felhasználó, hogy lelassult, vagy megakadt az adatáramlás. Ilyenkor persze nem a router konkrét sebességével volt gond, egyszerűen az történt, hogy az egyszerre csak egy klienst kiszolgáló technológia épp egy másik csatlakozó eszközzel cserélt adatokat, a többinek meg kellett várnia, hogy rájuk kerüljön a sor. Egyes szabványoknál a sávszélesség oltárán feláldozták a hatótávolságot, amely nagyobb lefedendő területek esetén jelentett gondot. A Wi-Fi 6-ot a szakértők azért tartják nagy lépésnek, mert kompromisszumok nélkül minden területen előre tudott lépni és a korábbi generációknál többet, jobbat képes nyújtani.

A Wi-Fi 6 esetében az üzemi frekvencia a már megszokott páros, tehát működik 2,4 GHz-en is, de persze az erejét 5 GHz-en mutatja meg igazán. A Wi-Fi 6 routerek elméleti maximális sávszélessége nincs kőbe vésve, ez modellenként változik – az olcsóbbak értelemszerűen nem nyújtanak annyit, mint a prémium kategória. De már egy olcsó Wi-Fi 6 router is hatalmas változásokat hozhat a hálózatban, ugyanis egyáltalán nem csak a sebesség növekedése az új szabvány előnye.

Legalább ennyire fontos a stabil jelszint és az alapos lefedettség, amiben sokat segít az új szabványba beépített két friss technológia, az OFDMA és a MU-MIMO. Ezek leginkább akkor jönnek jól, ha egyszerre több eszközzel kommunikál a router, ilyenkor optimalizálják az egyes eszközökkel oda-vissza küldözgetett adatcsomagok kiosztását, ezáltal több klienssel tud kommunikálni az útválasztó anélkül, hogy ez lelassítaná az adatforgalmat. Nagyobb létszámú családok, vagy épp wifit használó kisirodák esetében kifejezetten áldás ez a tulajdonság, hiszen A felhasználótól C felhasználóig akkor sem kezdenek el tehetetlenül szitkozódni, ha D felhasználó épp úgy dönt, hogy egyben letölti az egész internetet.

Ami legalább ennyire fontos, hogy a Wi-Fi 6 már a kapcsolódó eszközök energiaéhségét is csökkenti a TWT (Target Wake Time) funkciónak köszönhetően. Ez ugyanis hagyja, hogy a wifit használó laptopok, tabletek, mobilok és minden más eszköz saját Wi-Fi modulja “elaludjon”, és ezáltal ne vegyen fel áramot. Ezek csak akkor aktiválódnak, ha kifejezetten számára címzett adatcsomag érkezik a router felől, ezáltal csökken a villanyszámla, és tovább bírják az akkumulátorról működő eszközök egy feltöltéssel.

Aztán itt egy megváltó szintű újdonság, amit talán azok fognak a leginkább értékelni, akik sűrűn lakott környéken, nagyobb társasházban laknak, ahol 5-10 méterenként találhatók egymás hatékonyságát gyengítő Wi-Fi hálózatok. A Wi-Fi 6 Spatial Frequency Reuse (SFR vagy BSS Coloring) elkülöníti az azonos csatornán kommunikáló, de idegen hálózathoz tartozó adatcsomagokat – elméletben “megszínezi” őket, így a szomszédok wifije nem fog bezavarni a miénkbe.

Ami pedig igazán nyerő a Wi-Fi 6 esetében, az az, hogy bár az új funkciók legtöbbjét csak akkor tudjuk kihasználni, ha a router és a kapcsolódó eszközök is Wi-Fi 6 szabványon kommunikálnak, a váltáskor nincs szükség arra, hogy mindent egyben lecseréljünk. A régebbi Wi-Fi szabványokat használó eszközeink továbbra is teljes hatékonysággal működnek az új környezetben is, tehát ráérünk laptopot, mobilt és minden egyebet cserélni akkor, amikor egyébként is újat akarnánk vásárolni. A Wi-Fi 6 ugyanis a 802.11a/b generációig mindennel kompatibilis, ennél régebbi wifis eszközök pedig már csak elenyésző mennyiségben fordulnak elő a mindennapi használatban.

Itt a magenta színű Wi-Fi 6

A Magyar Telekom a magyarországi szolgáltatók közül elsőként emelte be kínálatába a Wi-Fi 6 eszközöket. Az ügyfelek jelenleg kétféle módon válthatnak az újgenerációs hálózatra: optikai hálózaton azok az új előfizetők vehetik igénybe, akik a legmagasabb maximális letöltési sebességű internet csomagokat (Gigaerős Net 1000/1000 vagy Gigaerős Net 2000/1000) választják, illetve meglévő internet-előfizetőként alacsonyabb maximális letöltési sebességet tartalmazó csomagokból a Gigaerős Net 1000/1000 és a Gigaerős Net 2000/1000 díjcsomagokra váltanak. A másik lehetőség pedig a Telekom Wi-Fi Extra csomag keretében megjelenő, új Wi-Fi 6 képes mesh eszközök megrendelése. A lakossági ügyfelek számára egy információs aloldal is segít abban, hogy kiválaszthassák a számukra ideális megoldást.

Szabó Melinda, a Magyar Telekom lakossági területért felelős vezérigazgató-helyettese szerint a Wi-Fi 6 bevezetésére kiváló apropót szolgáltat az idei járványhelyzet, hiszen az online kapcsolattartás mindennél fontosabb lett a közösségi távolságtartás és karantén idején. A szolgáltató hivatalos közleményében a vezető többek között az otthoni videózást, valamint az otthoni munkát, a digitális oktatást és tanulást és az online játékélmény emelte ki, de Voll Gábor, a vállalat Connectivity Products üzletágának vezetője már jó ideje teszteli is a berendezéseket, így még részletesebben tudott beszámolni az előnyökről.

A szakember szerint az elmúlt időszak kifejezetten jól mutatta meg a Wi-Fi 6 hasznát, hiszen az otthonra kényszerült családban két távmunkás mellett otthon tanuló, vagy egy idő után interneten szórakozó gyerek is csatlakozik egyszerre a routerhez, nem is beszélve a különféle okoseszközökről. Ilyenkor jön igazán jól, hogy a sokfelhasználós környezeteket mennyire jól kezeli a legújabb szabvány, amely akár azt is kezelni tudja, hogy egyszerre több tucat eszköz kapcsolódik, vagy akár 8K felbontású videókat továbbítsunk vezeték nélkül mindenféle akadás és minőségromlás nélkül.

Az online videók, játékok vagy akár felhőszolgáltatások érezhető késleltetés nélkül reagálnak, és szintén villámgyors adatcserét tesznek lehetővé – ez kifejezetten hasznos például egy olyan helyzetben, amikor a távmunkás családtagok egyszerre dolgoznak valamilyen felhős környezetben, és akár sok gigabájtos fájlokat mozgatnak, ami Wi-Fi 6 környezetben már nem telik hosszú percekbe. Voll Gábor kifejezetten kiemelte, mennyire jól működik mindez olyan hálózatokhoz kapcsolódva, amelyek a le- és feltöltésre is ugyanakkora, vagy hasonló sávszélességet kínálnak, hiszen ahogy az irodák az online térbe költöztek, sokaknak úgy kell fájlokat a felhőbe menteniük, mintha az irodai gépre tennék ugyanezt.

„Azzal, hogy már elérhető gigabites szintű internet, érdemes ehhez szabott otthoni vagy irodai Wi-Fi kapcsolatot is biztosítani. Ha például egy 4G mobilnetes hálózatot használhatunk, annak az előnyeit is 4G előfizetéssel és 4G-képes mobillal élvezhetjük ki teljesen, és ugyanez a helyzet a legújabb vezetékes net esetében is. Ha már hihetetlen le- és feltöltési sebességre alkalmas hálózat ér el az ajtóig, akkor ne szűkítsük le a lehetőségeit egy elavult routerrel” – magyarázza Voll Gábor.

A szakember szerint ráadásul a Wi-Fi hálózatok kiépítésekor sokan elfelejtik azt is, hogy annak nem csak az internet „továbbszórása” a feladata. Egy villámgyors, alacsony késleltetésű Wi-Fi 6 rendszer akkor is segít, ha hálózaton belül kommunikálunk, például az egyik kliensgépről másolunk a másikra adatot, esetleg egy NAS-t használunk közös tárhelyként vagy épp multimédiás központként, illetve egy vezetéknélküli nyomtatóval sem szakállnövesztő ideig kommunikálunk, ha mondjuk mobilra érkezett dokumentumot szeretnénk kinyomtatni.

Az éles teszt Voll Gábor szerint egyértelmű sikerrel zárult, és a Wi-Fi 6 is felzárkózott egy sor egyéb technológia mellé, amiről a használat után mindenki azt fogja gondolni: „hogyan is élhettünk eddig nélküle?”

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét