Hogy válasszunk mobilt a gyereknek?

0

A kapcsolattartás, az információszerzés manapság már a legkisebbeknek is igénye, emellett pedig a játék és a szórakozás legújabb népszerű eszköze is a telefon. Épp ezért fontos kérdés, milyet válasszunk a gyerekeknek, ami megadja nekik, amire szükségük van, de nem veszélyes és nem is túlzás.

Az élet a járvány alatt sem állt meg: bár egyes iskolák ideiglenesen digitális oktatásra állnak át, másutt a megszokott módon folyik a tanítás. Ha pedig a gyerek már egyedül közlekedik – illetve sokszor akkor is, ha még nem – jól jöhet, ha van saját mobilja. Nyilván minden család szíve joga eldönteni, hány éves kortól kap a gyermek saját telefont, ezzel a cikkel a megfelelő készülék kiválasztásában szeretnénk segíteni.

“Butamobilból” is jobb a 4G-s

Bár ma egyre kevesebb ember kezében járhatunk hagyományos mobiltelefont, a “butamobil” ma is jó szolgálatot tehet az iskolatáskában: ha bármi van, ezen keresztül elérhetők a szülők. Sokak számára meglepő lehet, hogy ma már a nem okos készülékek között is találhatunk 4G-s modellt, például a Magyar Telekom kínálatának egyik legolcsóbb modellje, a Blaupunkt FL 06 is ilyen.

Mire való a 4G egy nem is okos telefonban? Azért, hogy ne csak 2G és 3G lefedettség mellett, hanem 4G hálózatra kapcsolódva is lehessen telefonálni vele. Ezt a 4G hang (VoLTE) technológia támogatása teszi lehetővé. Emellett persze a korábbi generációs hálózaton is lehet hívni a mobillal, de 4G-n a hívás is sokkal gyorsabban felépül, és a hangminőség is sokkal jobb lesz, tehát megéri ilyen modellt választani a fiókban lapuló ezeréves ősmobil helyett.

Milyen paramétereket nézzünk a gyereknek szánt okostelefonon?

Egy nagyobb gyerek viszont már biztosan okostelefont szeretne, hiszen egy ilyen készülékkel tudja a különböző közösségi platformokon keresztül tartani a kapcsolatot a barátaival, osztálytársaival. A jó hír az, hogy ma már egy belépő szintű Android-mobil is olyan felszereltséggel bír, amely zökkenőmentes használatot biztosít. De milyen paramétereket érdemes nézni, ha laikusként a gyereknek választunk okostelefont?

Az egyik legfontosabb a képernyőméret: minél nagyobb, annál könnyebben olvasható a tartalma, és persze annál kényelmesebb pötyögni a virtuális billentyűzeten. A középkategóriás típus esetében a nagy kijelző mellé általában nagy kapacitású, akár 5000 milliamperórás (mAh) akkumulátort is beszerelnek, hiszen ehhez elég nagy a készülékház. Nyilván a kijelző felbontása is fontos, de ma már igazából a legolcsóbb modelleknek is van annyira szép a képe, hogy ne okozzon gondot, esetleg a kék fényt csökkentő

Ugyancsak fontos a belső tárhely mérete: okosan használva – például, ha a fotókat mindig a felhőbe töltjük fel, és töröljük –, 64 gigabájt bőven elegendő. Arra figyeljünk azért, hogy iPhone esetében sosem, az androidos készülékek esetében pedig bizonyos készülékek esetében nem bővíthető a háttértár mérete, erre mindig előre gondoljunk. A bővíthető háttértárral amúgy is sok lehet a macera, mert a telefon külön kezeli a belső memóriától, és nem is minden appot lehet a memóriakártyára telepíteni.

Bár nem tűnik annak, a telefon rendszermemóriájának (a telekomos árlistán RAM néven találod az adatlapokon) a mérete is fontos: androidos és iOS-es telefonból is érdemes legalább 3 gigabájt memóriával szereltet választani. Ha jövőbiztos telefont szeretnél, Androidnál a 4 gigás is ajánlott, a túl kevés memóriával szerelt típusok hajlamosak már kicsit intenzív használat mellett is belassulni – a gyerekek pedig intenzíven fogják használni őket.

Komolyabb tudású kamerát a középkategóriás vagy ennél is drágább készülékektől érdemes csak elvárni, azt pedig érdemes figyelembe venni, hogy az olcsó modellek között sok még mindig micro-USB töltőt használ, míg a közép-, és felsőkategória már USB-C csatlakozóra váltott. Az iPhone-okhoz pedig idén nyártól már csak Lightning töltő/adatkábel jár, a konnektorba dugható adaptert külön kell megvásárolni, bár ilyenből jó eséllyel van két-három használaton kívüli valamelyik fiókban.

Az még 2020-ban is hasznos lehet, ha a telefonon van mini jack (3,5 mm-es) fülhallgató-csatlakozó, mert vezetékes fülest sokkal olcsóbban lehet venni a gyereknek, mint Bluetooth-alapú vezeték nélkülit. Az összes lent olvasható modell támogatja az NFC-s fizetést, ami egy tinédzser felhasználó esetében elég fontos szempont.

Ne a tokon és a fólián spóroljunk!

Még a felnőttek is hajlamosak leejteni az okostelefonjukat, így a gyereknek szánt mobilhoz rögtön, már a vásárláskor érdemes egy strapabíró tokot vásárolni. A tok kiválasztásakor az esztétikumok helyett érdemes a gyakorlatiasságra törekedni: bár a nagy, kiálló peremű tokok kevésbé dizájnosak, ezek védik a leghatékonyabban az okostelefont – magyarázza Salamon Károly, a Magyar Telekom készülékspecialistája.

Egy okostelefon legdrágább alkatrésze az érintőképernyő, így ezt érdemes már a vásárlás pillanatától óvni a sérülésektől. A Magyar Telekom egy ultramodern, ClearPlex nevű fólia bevezetését teszteli három üzletében (Székesfehérvár, Kecskemét, Budapest – Shopmarkt), hamarosan pedig Dunaújvárosban is. Ez a fólia egy NASA-fejlesztés, amely azért készült, hogy az űrhajósok az űrben is biztonságosan használhassanak üveg felületű eszközöket, hiszen ha egy számítógép vagy tablet kijelzője a súlytalanság közepette megsérül, az apró szilánkok folyamatosan sodródnának az űrállomáson vagy az űrhajóban – tudtuk meg Gáspár Balázstól, aki szintén készülékspecialista a Telekomnál.

A ClearPlexet egy speciális fóliázó géppel néhány perc alatt az adott készüléknek megfelelő mintájúra vágják, és egy néhány óra alatt teljesen elpárolgó, zselés anyaggal precízen a helyére lehet igazítani a képernyőn. A Telekomnál kapható okosórákra 4990 forintért, okostelefonra márkától és mérettől függetlenül, egységesen 5990 forintért lehet felrakatni a hő hatására öngyógyuló, kisimuló fóliát.

A legkisebbeknek: órába épített mobil

A mobiltelefonként használható Xplora X5 okosórát kifejezetten gyerekek számára fejlesztették: a viselhető eszközzel bármikor fel tudják hívni szüleiket, vagy az előzetesen megadott egyéb telefonszámokat, például a nagyszülőket. Az új órával fotózni és rövid videókat is lehet készíteni, beépített lépésszámlálója pedig segít eldönteni, hogy teljesült-e az aznapra kitűzött mozgásmennyiség – ami a jelenlegi járványhelyzetben kifejezetten praktikus.

Saját okostelefonjukon keresztül pedig a szülők mindig láthatják a gyermek aktuális tartózkodási helyét. Mivel eSIM-kártyát használ, nagyon egyszerű beüzemelni, nem szükséges hozzá szétszedni sem a készüléket.

A legolcsóbb okostelefonok

Az Alcatel 1S korrekt üzemidőt kínál (4000 milliamperórás telepjéről), és bár a háttértár csak 32 gigabájtos, legalább 2 helyett 3 gigabájt RAM-mal van felszerelve. A HD-felbontású képernyő elég nagy, 6,22 colos, a hátlapi 13 megapixeles főkamera mellé pedig jár még egy kisebb felbontású makró és egy ultraszéles is – és az előlapi szelfikamera 5,5 megapixeles felbontása is rendben van, és eleve a legfrissebb Android 10 rendszerrel érkezik, az ujjlenyomat-szenzorát pedig a hátlapon kell keresni, a minijack csatlakozót pedig felül.

Az LG K42 telefon több paramétere miatt lehet jó vétel: alapból 64 gigabájtos a háttértára, amelyhez 3 gigabájt RAM párosul, a kijelző jókora, 6,6 colos (és HD-felbontású). A hátlapon négy darab kamerát is találhatunk, a 13 megapixeles főkamera mellé mélységérzékelő szenzort, szélet látószögű, és makró kamerát szereltek. Ezen túlmenően pedig az előlapi kamerája is jobb, 8 megapixeles. A töltője már USB-C-s, és a legújabb, 10-es Androiddal érkezik. Ezen is van ujjlenyomat-érzékelő, méghozzá az oldalsó bekapcsológombon. Minijack-csatlakozójához a régi, hagyományos fülhallgató is csatlakoztatható.

Középkategóriás mobilok: a legnagyobb tudás jó áron

A Samsung Galaxy A41 ára még épp bruttó százezer forint alatt van: ennyiért már alap a 64 gigás háttértár mellé a 4 gigás memória, egy középkategóriás rendszerchip. Ami kifejezetten extra, hogy a 6,1 colos kijelzője full-HD-nál nagyobb felbontású, ráadásul Super AMOLED, vagyis gyönyörűek a színei, és ha sötét módba kapcsoljuk a menüt, a képernyő fekete részei nem fogyasztanak energiát. Ezen a telefonon szupermodern, kijelző alatti ujjlenyomat-olvasót alkalmaz a gyártó, és fejlettek a kamerák is: a hátlapi főkamera 48 megapixeles (mellette van egy kisebb felbontású, ultraszéles látószögű, és egy mélységérzékelő szenzor az utólagos élességállításhoz), de még a szelfikamera is 25 megapixeles. A töltője USB-C, van rajta minijack-csatlakozó, az akku kapacitása 3500 milliamperóra, de a takarékos rendszerchipnek hála az üzemidő így sem rossz, az Android-verziója pedig ugyancsak 10-es.

Második ajánlatunk a Xiaomi Redmi Note 9 Pro, amely éppen csak 100 ezer forint körüli árával szuper vétel a tudása tükrében. Izmosabb a hardvere az eddig említett telefonoknál, a 6,67 colos, nagyfelbontású képernyőt Gorilla-üveg védi, a készülékházban pedig több mint 5000 milliamperórás akkumulátort találhatunk. Pluszpont jár, hogy a 64 gigabájtos háttértárú modellbe 6 gigabájt memóriát pakolt a kínai gyártó. A hátlapi kamera 64 megapixeles felbontást tud, és ultraszéles, makró és mélységérzékelő kamerákkal egészül ki, szelfiből pedig legfeljebb 16 megapixelest tud rögzíteni. A töltés USB-C-n történhet, és még a gyorstöltés is támogatott, az Android verziója pedig ezen a telefonon is 10.0, és előny, hogy van rajta minijack fülhallgató-csatlakozó is.

Ha már tud vigyázni a telefonjára: drágább mobilok a gyereknek

A Samsung Galaxy A71 már egy 145 ezer forint körüli listaárú készülék, így a vezeték nélküli töltésen kívül (amelyet nem támogat) gyakorlatilag minden olyat hoz, amit egy-két éve egy csúcsmodell. Komoly előnye, hogy alapból 128 gigabájtos a háttértár, ezt bővíteni felesleges (egyébként lehet), RAM-ból 6 gigabájt került belé, és a processzora is hasít. A képernyő 6,7 colos Super AMOLED, nagyfelbontású, ezen játék, film egyaránt pazarul néz ki. Kamerái is fejlettek, a hátlapi főkamera akár 64 megapixeles felbontást is tud rögzíteni, és van mellette ultraszéles látószögű, makró, és távolságmérő a háttér elmosódásának utólagos beállításához. Az előlapi kamera nem kevesebb, mint 32 megapixeles felbontású. A 4500 milliamperórás telepet USB-C-n lehet tölteni, minijack csatlakozó viszont nincs rajta.

Az iPhone SE volt az Apple idei nagy húzása: a gyártó még tavasszal dobta piacra a jelenlegi legolcsóbb telefonját, amely külsőre az iPhone 8-asra hasonlít, de a belsejében ugyanaz az A13-as lapka dolgozik, mint a drágább iPhone 11-esben. A 3 gigabájtos RAM ellenére a telefon nagyon gyors, futnak rajta a játékok. A most ajánlott készülékek közül ez az egyetlen, amely támogatja a vezeték nélküli töltést, viszont csak bluetoothos, vagy Lightning-csatlakozós fülhallgatóval lehet használni. A hátlapon és az előlapon csak egy-egy darab kamerát találunk, a 12 és 7 megapixeles kamerák viszont jó minőségűek. Sokakat elriaszt, mások viszont épp a kompakt méretéért szeretik az iPhone SE-t: az érintőképernyő csupán 4,7 colos, messze a legkisebb a mostani mezőnyben – viszont így a szűk farmerzsebben is kényelmesen elfér. Egy dologra kell figyelni: ahogy említettük, a dobozában már nincs benne a konnektor-adapter, csak a Lightning-töltőkábel!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét