Last minute tech ajándékötletek gyerekeknek

0

Ha valaki esetleg még nem intézett el minden karácsonyi bevásárlást, pánikra akkor sincs oka, mivel van még azért hátra pár napunk. Íme néhány eszköz, app és szolgáltatás, amit érdemes a fa alá tenni akkor, ha kicsit (vagy épp nagyon) kocka a gyerkőc. Lesz itt mindenféle korosztály és a nekik szánt hasznos, vicces és szórakoztató játék és alkalmazás.

Tech-ötletek kisebbeknek

Ha még nem adnánk képernyőt a gyerek kezébe, akkor sem kell lemondani a jóféle “kocka” ajándékokról, hiszen rögtön egy uniszex, ráadásul a világ egyik legismertebb videójátékához köthető játékkal kezdünk. A Nintendo és a LEGO közös szettjeiben magunk építhetjük meg a Super Mario kalandpályákat és játszhatunk a valóságban a főszereplőkkel, együtt ugrálhatjuk végig Marioval, Yoshival és a többiekkel a trükkös csöveket és csapdákat. Ráadásul, mivel egy-két figura interaktív és sokkal több dologra is képes játék közben, mint egy “élettelen” műanyag baba, így több korosztálynak is kiváló ajándék.

Ha pedig esetleg túlbuzgó szülőkként, vagy Agymenők-rajongóként idejekorán állítanánk műszaki pályára a leányzókat, akkor a LEGO után jöjjön egy újabb klasszikus: a Barbie baba. De hogy jön ez a tech-világhoz? Nos, az ikonikus szőke műanyaglány hosszú évtizedek óta található meg a világ összes országának babaházaiban, azonban az asztrofizikus Barbie merőben új színt hoz az eddigi felhozatalba. Az elsőre talán meglepő szett tökéletes alkalmat ad arra, hogy egy kicsit elbeszélgessünk a csemetével a csillagászatról, az űrről és adott esetben a nők szerepéről a tudományban úgy, hogy közben a leánynak egyáltalán nem kell lemondania a klasszikus babás játékok örömeiről sem.

Végül, hogy azért legyen egy (ugyan parányi, de mégiscsak) képernyő, jöjjön egy egyszerre ultramenő és kifejezetten hasznos ajándék, a gyerekeknek szánt okosóra. Egy ilyen, eSIM-et tartalmazó, saját számmal és mobilnettel is rendelkező karperec nem csak arra alkalmas, hogy a gyerek a legmenőbb legyen az iskolában, de tökéletes megoldás az olyan esetekre, ha dugóba kerülünk a késői dzsúdóedzésére vagy különórájára tartva, de arra is megfelelő, hogy tizedszer is rákérdezzünk a barátjánál éjszakázó gyereknél arra, hogy biztosan szeret-e még minket.

Nagyobb kockák karácsonyfája alá

Most nem kanyarodnánk be a meglehetősen rázós “milyen okostelefont akar a gyereknek” utcába, mivel a válasz egyszerű: mindig a legerősebbet, legújabbat, legmodernebbet és legdrágábbat. De mi azért ennél egy fokkal érdekesebb megoldásokkal is készültünk, ha képernyőben gondolkodunk ajándék gyanánt.

A kézenfekvő okostelefonok mellett érdemes kicsit nagyobb méretű, esetleg más funkciókat is ellátó képernyőkben gondolkodni, pláne, ha még nem akarjuk, hogy mindig legyen egy telefon a gyerek zsebében, de nem akarjuk elvágni a digitális világtól sem. Ilyenkor jönnek jól a tabletek, melyek közül a Lenovo 10 colos modelljével egészen biztosan öröm lesz filmet nézni, böngészni, rajzolni, vagy épp játszani, ráadásul nem kell rögtön memóriakártyára sem költeni, hiszen egy egész tűrhető processzor mellé 64 GB tárhelyet kapunk, egy igazán sokoldalúan használható készülékházban.

Ha pedig esetleg komolyabb megjelenítőt szeretnénk, de nem tévével turbóznánk fel a szobát, akkor jó választás egy 21:9-es, “szélesvásznú” monitor, amire akár notebookot, számítógépet, vagy épp Androidos TV-lejátszót is rá tudunk kötni, így egyszerre lehet belőle mindentudó médiaközpont, de munkavégzésre és tanulásra is tökéletesen alkalmas felület.

Természetesen a videójátékokat nem hagyhatjuk ki, de a készletek szűkössége miatt az új PlayStation 5 és Xbox Series X (vagy Series S) konzolokat az idei évben már talán csak a legügyesebbek tudják valahonnan felhajtani. Szerencsére vannak jó alternatív megoldások. Rögtön itt, a Google Stadia felhő alapú szolgáltatása, ami nemrég jelent meg hivatalosan Magyarországon és igazán jó játékkatalógust kínál, igazán vállalható havidíjért cserébe. Ezáltal hardver szempontjából mindössze egy Bluetooth technológiával kommunikáló kontrollerre kell költenünk (a már említett havidíj mellett), amit egy mobiltelefonnal, notebookkal, vagy Androidos TV lejátszóval összepárosítva máris indulhat a játék.

Ha pedig – visszatérve a Barbie babánál említett pályaorientációra – egyszerre szórakoztató és okosító videójátékokban gondolkodunk, akkor adjunk a feltörekvő tehetségnek egy Roblox, vagy ahhoz hasonló, a játékfejlesztés és/vagy programozás világába kalauzoló előfizetést. Amellett, hogy kiélheti a kreativitását és szinte minden korosztálynak remek szórakozást kínál, és még egy olyan szakképzettség lehetőségeit is előrevetíti a gyereknek, ami az elkövetkezendő tizenöt-húsz évben biztosan a sikerszakmák között marad.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét