Hol hagytam a macskát, kulcsot, kocsit? Megmondja az almás korong!

0

Követő kütyükből lassan Dunát lehet rekeszteni, de azért még nincs mindenki zsebében több tucat ezekből. Lehet, hogy itt is az Apple-re lesz szükség, ahogy a mobiloknál vagy a tableteknél is az almás cég indította el a divathullámot? Megnézzük, mit tud az új „követő-korong”, az AirTag.

Az Apple AirTag egy aránylag egyszerű eszköz. Betesszük a táskánkba, felakasztjuk a kulcsokra, befűzzük a kutya vagy a macska nyakörvébe és onnantól mindig tudni fogjuk, hogy mit merre hagytunk. Természetesen ez is, mint majdnem minden Apple specifikus termék, az “almás ökoszisztémában” érzi jól magát, és – legalábbis egyelőre – az i előtagú kütyükkel működik együtt. Ez mondjuk önmagában nem gond, az Apple eddig is csodálatosan ellavírozott a zárt rendszerével, aztán pedig, amikor a világ ráharap a technológiára, az okostelefonokhoz, tabletekhez hasonlóan biztosan itt is megjelennek a hasonló elven alapuló, de mások által gyártott klónok.

Mit tud az AirTag?

Az AirTag egy picit más elven működik, mint a szokásos GPS-alapú helymeghatározó trackerek, ugyanis ez az érme nagyságú fémkorong kizárólag Bluetooth technológiával kommunikál, nem néz és nem “lát” semmilyen műholdat, ráadásul a hatósugara is maximum 10 méter. Ez elsőre gyengének hangzik, pedig az eszköz így is elképesztően hatékony. Ezt a hatékonyságot annak köszönheti, hogy az AirTag kicsit olyan, mint anno a rikkancs az újságokkal: időnként kiabál egyet, hogy az egész utca tudja, mik a friss hírek, mi miatt érdemes megvenni a friss napilapot. Az AirTag az saját egyedi azonosítóját – amit legelőször a saját iPhone-unkkal párosítani kell, hogy később lássuk is az eszközt – kiabálja körbe a már említett, legfeljebb 10 méteres körzetben, amit a környezetében lévő Apple eszközök érzékelnek, majd az AirTag pozícióját “hazaküldik” az eszköz gazdájának.

A technológia pont ettől egyszerre zseniális és felettébb aggályos: mivel nincs szüksége GPS jelre, így tökéletesen működik beltérben, vagy akár egy többszintes mélygarázs legalsó szintjén, hiszen elég, ha csak egy iPhone kerül a hatósugarába, már sikeres lesz a pozíció hazaküldése. Ugyanakkor itt a bibi is, hiszen az Apple vadidegen emberek telefonjait használja (gyakorlatilag a tudtuk nélkül) arra, hogy egy harmadik fél AirTag-jének a pozícióját feldolgozzák és elküldjék. A cég állítja, hogy a technológia biztonságos és titkosított, teljesen felesleges személyiségi jogi aggályokat emlegetni, nem lesz semmi gond. A baj csak az, hogy az idő eddig nem az Apple-féle cégeket igazolta ilyen szempontból, de előlegezzük meg most nekik a bizalmat.

Követ-e a követő?

Az AirTag-et nagy valószínűséggel nem fogjuk viszontlátni a következő Mission Impossible filmben, hiszen pont a műhold követés hiánya miatt nem alkalmas valós idejű követésre, amit oly szívesen mutogatnak a hollywoodi blockbusterekben. Addig ugyanis, amíg nem kerül egy iPhone vagy iPad az AirTag limitált hatósugarába, nem fogjuk megtudni merre jár a kis tracker. Cserébe viszont mivel épületen belül és a föld alatt is működik, így például kocsiba, sőt motorra, kerékpárra, különösen a zsúfolt városi környezetben kifejezetten hatékony lehet ez az amúgy por- és vízálló, elemről akár egy évig is működni képes kis eszköz.

Mivel apró, ezért olyan helyre is elrejthető, amiről a tolvajok nem is álmodnak, ugyanakkor épp ezért a féltékeny férjek, feleségek is előszeretettel használják majd megfigyelésre a kis almás fémkorongot, bár ez utóbbi esetet némileg árnyalja, hogy az elrejtett AirTag 72 óra után jelzi a környezetében lévő Apple eszközöknek a saját jelenlétét (sőt, később hangjelzést is ad), így maximum három napunk van rá, hogy megtaláljuk a járművünket, ami viszont az eddigi tesztek alapján egyáltalán nem rossz plusz védelem mondjuk egy jó riasztó mellé.

Ha nem a lopástól félünk, vagy nem életünk csapodár szerelmét akarják megfigyelni, az AirTag akkor is jó ötlet lehet a kocsiba, hiszen e sorok írója is szállt már ki rossz emeleten a pláza mélygarázsában, hogy aztán szívinfarktus-közeli állapotban rohangásszon fel-alá, hogy nincs meg a kocsi. Ha akkor létezett volna ez a megoldás, akkor egy pillantás után rájöhetett volna a hiba okára és megmarad az a pár ezer hajszál az eredeti gesztenyebarna színében. De mondjuk – természetesen ilyen nem történt soha – könnyebb felelősségre vonni a szervizt, hogy mit keres a hétvégén a tárcsafék cserére váró járművünk a balatonparti diszkó parkolójában szombat este.

Az AirTag pont olyan, mint minden más eszköz: használható jóra és rosszra egyaránt, ám itt legalább annyi előnyünk van, hogy ha esetleg követnének is minket, akkor pár napon belül ez bizony kiderül, bár kérdéses, hogy aztán lesz-e alkalmunk és módunk valaha megtudni, hogy ki rejtett el egy ilyen kis króm korongot a csomagunkban vagy a járművünkben.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét