Így töltsd okosan a mobilodat!

0

Mi az a gyorstöltés? Hagyhatom-e egész éjszaka töltőn a telefont? Sokszor keveset vagy egyszer csurig? Megválaszoljuk a legfontosabb kérdéseket és eloszlatjuk a tévhiteket.

Az odáig teljesen rendjén is van, hogy egy telefon értékét sokban befolyásolja, “mennyit bír” az akkumulátora. Ez alatt azonban a legtöbben azt értik, hogy egy teljes feltöltés után mennyi ideig használható a mobil önmagában anélkül, hogy megint töltőért kelljen kapkodni. Pedig sok minden egyéb is befolyásolhatja mindezt. Például az, hogy az adott mobil képes-e gyorstöltésre, mert ez esetben nem is annyira nagy feladat néha fél órára kábelre dugni. És az se mindegy, hogyan és mennyit töltjük szerencsétlent, mert ha nem vigyázunk, “elfárad” az akku, és azt vesszük észre, hogy az egykor másfél-két napot is egyben lehúzó telefon már a reggeli töltés után a nap közepén táplálékot követel.

Az akku legalább olyan fontos alkatrésze a telefonnak, mint a rendszerchip vagy a kijelző. Ráadásul a mai modellek egy részében nem is cserélhető, ezért ha elfárad vagy elromlik, csak szerviz tudja megoldani a gyógyítást. Ha pedig mégis cserélhető az akku, abban az esetben is pluszköltséget jelent. Szóval jöjjenek a legfontosabb tudnivalók a töltésről!

Ne hagyjuk lógva

Az egyik legrosszabb gyakorlat, amit tehetünk a mobillal, az az, ha töltési lehetőség közelébe érve azonnal becsapjuk a töltőfejet a csatlakozóba és etetni kezdjük a telefont, hogy aztán csak akkor szedjük le a köldökzsinórról, amikor (akár fél nappal később) újra elindulunk.

A szakértők szerint a mai mobilos akkuknak egyáltalán nem tesz jót, ha 100 százalékra töltjük, az meg főleg nem, ha teljes feltöltés után is csatlakoztatva hagyjuk. Bár egyes modellekben már vannak olyan szoftveres megoldások, amelyek 100% töltöttséget elérve egyszerűen blokkolják a bemenő áramot és csak bizonyos százalékos merülés után engedik újra tölteni, ez nem általános. Ezzel a gyakorlattal általában azt érjük csak el, hogy a mobil akár fél éves korára már csak 80 százalékos akku-kapacitással képes működni, aztán egyre és egyre kevesebbet bír az idő elmúltával.

A szakértői vélemény szerint a legjobb az, ha kis adagokban töltünk a telefonon, amikor épp lehetőségünk van rá, és ha lehet, a maximum közelében, de még annak elérése előtt befejezzük a műveletet.

Kimerülni tilos

Szintén segít az akku élettartamán, ha mindig odafigyelünk arra, hogy még időben rátöltsünk a minimum környékére merülő jószágra. A régebbi (tehát 15-20 éves) mobilok nikkel-kadmium alapú akkumulátorait valóban érdemes volt időről időre “kisütni”, tehát nullára meríteni és utána jó sokáig tölteni, de a mai lítiumos akkuknak ez pont rosszat tesz, és szintén az élettartamukat csökkenti.

Ne kapjon hideget-meleget

Arra is érdemes odafigyelni, hogy az akku számára ideális hőmérséklet 16-22 Celsius fok. Ez persze nem jelenti azt, hogy a telefonnak azonnal valami baja lesz, ahogy sétálunk egyet a téli hidegben és közben telefonálunk, vagy épp egy meleg nyári napon, 30 fokban tilos előkapni. Viszont azt mindig tartsuk szem előtt, hogy töltéskor az akku melegszik, ezért ilyenkor próbáljuk olyan helyre tenni a mobilt, ahol jól szellőzhet, ezzel is segítve a hőleadását. Ugyanezen okokból érdemes a töltés idejére a tokokból is kivenni a telefont.

Gyorstöltés és az eredeti töltő csodája

Egy csomó modern telefofn már képes gyorstöltésre, ami azt jelenti, hogy a telefonban és a töltőadapterben is dolgozik egy olyan vezérlő elektronika, amely az akku aktuális állapotát felmérve a lehető legnagyobb áramerősséggel képes tölteni. Amennyiben egy készülék képes gyorstöltésre, általában mellé csomagolva adnak gyorstöltőt is, vagy pedig pluszban lehet hozzá venni a gyártónál, szolgáltatónál. Viszont fontos, hogy tényleg csak az adott modellel kompatibilis töltőt használjunk, hiszen többféle gyorstöltési technológia létezik, amelyek felhasználása gyártónként változik. A Qualcomm Quick Charge, a Samsung Adaptive Fast Charge, a Huawei Supercharge vagy az Apple külön elnevezés nélküli saját megoldása nem pontosan ugyanolyan, ezért ha nem megfelelő töltőt használunk, jó esetben csak nem tölt gyorsan, de rosszabb esetben akár tönkre is tehetjük vele a telefont.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét