Ki nyer ma: mobilos kamerák kontra tükörreflexes fényképezőgép

0

A mobilgyártók előszeretettel reklámozzák úgy a telefonokat, hogy a kameráikkal már a nagy, profi fényképezőgépek tudását is megközelítik. Így hát elindultunk, hogy egy fotóssal, egy tükörreflexes géppel és két mobillal járjunk utána, mi is az igazság.

Manapság egy telefon bemutatójánál már szinte szót sem ejtenek a telefonálással kapcsolatos funkciókról, hiszen a jó hangminőség és a gyors kapcsolás 2019-ben alapvető feltétel még a legolcsóbb modellek esetében is. Annál többet hallani a bejelentéseken, majd pedig a reklámokban és tesztekben arról, milyen multimédiás extrákra képes a készülék, és ezek közül is a leglátványosabb az egyre fejlettebb fotózás.

Amikor még az első telefonos kamerák megjelentek, valóban megmosolyogtató volt arra gondolni, hogy egy profi használatra szánt, tükörreflexes fényképezőgéppel bármikor is össze merjük hasonlítani a mobil hátulján erőlködő, pár megapixeles, aprócska érzékelőt. Azóta viszont egyrészt a telefonok belsejében is egyre okosabbá vált a fényképek készítésének folyamata, másrészt nem csak egyre nagyobb felbontású kamerákat kezdtek a hátlapokra szerelni, de egyre több is van belőlük.

A fő kamerák mellett már a mélységélesség és a fényerő felturbózására, vagy épp a látószög nagyítására szolgálnak az extra lencsék, de egyes készülékeken végre az is megvalósíthatóvá vált, ami idáig tényleg csak a nagy fényképezőgépek sajátja volt: a digitális torzítást nélkülöző optikai zoom. Épp ezért elérkezettnek láttuk az időt, hogy megkérjük Kordován Csaba fotóst, hogy egyik fényképezőgépe mellé csapjon zsebre két újabb kiadású, többkamerás mobilt (a csúcskategóriás Huawei Mate 20 Pro mellett a barátibb árcímkéjű Samsung A9-et), és mérje össze a tudásukat élesben. Következzen a tesztről készült videó, melyben Csaba elmondja első kézből szerzett tapasztalatait, és láthatjuk a három különböző eszközzel készült fotókat is, hogy kiderüljön a különbség.

Ahogy látható, természetesen vannak még olyan területek, ahol a “nagy” fényképezőgép egyértelmű előnyben van, ilyen például a cserélhető objektíveknek köszönhető nagyobb zoom. De ha nem szeretnénk egy ilyen gépet cipelni az utazásainkra, a fotós szerint is egyre jobb minőségű végeredményt kaphatunk a mobiloktól is.

A tele-fotósoknak pedig a nyaralás előtti időszak is tartogat izgalmakat, hamarosan újabb készülékek debütálnak a polcokon, hogy még több extrával tegyék élvezetessé a fényképezést. Az újdonságok környékén természetesen mi is ott leszünk majd.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét