Mi vár az okostelefonokra tíz év múlva?

0

A modern társadalmak sajátossága, hogy hajlamosak ráfüggni az aktuális technológiákra. Azonban egy fejlesztés sem váltott még ki akkora lelkesedést a felhasználókból, mint a mobiltelefon. Ma egy ember átlagosan naponta 2617-szer nyúl a telefonjáért, évente pedig 800 órát tölt a kisképernyőn. Nem csoda hát, hogy az elmúlt éveket „az okostelefonok évtizedének” nevezik a szakértők. De mi jöhet most?

A mobilkorszak hajnalán a legnagyobb újítás és szenzáció az volt, hogy mozgás közben is tudjanak telefonálni az emberek, ma pedig gyakorlatilag mindenre használhatjuk eszközeinket, szinte határtalanul. Épp ezért, mai fejjel nehéz belegondolni, mégis hogyan élhettek az emberek húsz évvel ezelőtt egy ilyen társ nélkül, mint az okostelefon – márpedig a világ legelső mobiltelefonjai olyan ritkaságnak számítottak, hogy kisebb vagyonokért lehetett csak szerezni egyet. Ha drágának tartod az 1500 dolláros iPhone X-et, gondold el, mit jelentett húsz évvel ezelőtt egy 4000 dolláros készülékre szert tenni.

Úttörők és találmányok

Ugorjunk vissza az időben 1973. április 3-ára, amikor Martin Cooper a világon először megejtett egy röpke mobilhívást a Motorola DynaTAC prototípusával. A nagyközönségnek tíz évet kellett várnia, hogy a bennfentesek után már bárki kipróbálhassa a technológiát. Persze ez még messze volt a tökéletestől, hiszen a több, mint egykilós szerkezet akkumulátora csak fél órát bírt ki – mégis ezzel ejtették meg az első nyilvános mobilhívást. Az ezt követő tíz év a felszín alatti munkálkodások évtizede volt, a Motorola és a Mobira egymással versengve próbálta meg csúcsra vinni az első generációs telefonokat. Majd 1992-ben a Nokia előrukkolt 1011-es modelljével, ami a világon az első olyan mobilkészülék volt, ami hozzáfért a globális kommunikációs rendszerhez (GSM), s ezzel elindította a határok nélküli csevegést. A félkilós, fekete-fehér LCD kijelzős, antennás mobillal elkezdődött a 2G, azaz a második generációs technológiák kora.

A többit pedig már olvasóink többsége is ismeri, hiszen együtt éltük végig a máig töretlen fejlődést. Az egyre kisebb mobilokat, az antennák eltűnését, az SMS megjelenését, az első WAP oldalakat, a mindenki által agyonjátszott kígyós játékot. Kicsit később jöttek a szerkeszthető csengőhangok, majd az mp3 lejátszás, és egyszer csak azon vettük észre magunkat, hogy érintőkijelzős telefonokon pötyögünk, internetezünk, videótelefonálunk. Megismertünk olyan fogalmakat, mint a szelfi és a kiterjesztett valóság, és manapság már szinte egy teljes irodányi különféle eszköz és berendezés költözött a zsebünkben hordott egyetlen kis eszközbe.

Mi jöhet még ezután?

Most tehát itt állunk, az első hívás után évtizedekkel később, amikor az okoskészülékünk a számítógépünkkel és a fényképezőgépünkkel egyaránt vetekszik, a gyártók pedig sorra rukkolnak elő a fizika és a technológia általunk ismert határait folyamatosan meghazudtoló készülékeikkel. Az első iPhone 2007-ben nem az érintőképernyőjével, hanem a dizájnjával és az elegáns kialakításával vált korszakalkotóvá. Nagyjából ide datálhatjuk a tudatos alkatrészválasztásért, minél vékonyabb és könnyebb kivitelezésért folytatott verseny kezdetét. A végtelen memóriák és képernyők sűrűjében vajon mi lesz a következő lépés? Hova tudnának még fejlődni az okostelefonok? A válasz: talán jelenlegi formájukban már sehova. Ahogy Dr. Alexander Lutz, a Deutche Telecom 5G-ért felelős ágának alelnöke is rávilágított: „Elég szomorú, ahogy egy nagyon kis üvegfelületen dolgozunk, épp ezért azt gondolom, hogy tíz éven belül már búcsút fogunk mondani ennek a technológiának és kiterjesztett megoldásokkal fogjuk helyettesíteni azt.” A szakemberrel egyébként egy részletes interjút is készítettünk, amelyben megismerhetjük, miért vár a közeljövőre nézve hatalmas változást az okostelefonok világában.

Az okosórák után okosotthonok, okostextilek és AR szemüvegek lesznek a fő segítőink, a virtuális világ pedig összekeveredik a fizikai valósággal. Gondoljunk csak bele, hogy a kedvenc appjainkat a telefonunkon mire használjuk: megnézzük a Bandsintownt, a Resident Advisort és a Facebookot, hogy milyen koncertek lesznek a hétvégén a városban. Ezt a három cselekvést egy kérdéssel ki lehet váltani: „Alexa, milyen koncertek lesznek a hétvégén?” Az 5G megjelenésével pedig a telefonok jelentősége egyre csak csökkenni fog, hiszen egyre kevesebb igény lesz a korszerűtlen és körülményes kijelzőkre, hiszen ugyanazokat az információkat a szemüvegünk vagy a fejhallgatónk egyaránt biztosítani tudja majd számunkra.

Bármit is hoz a következő évtized, hatalmas változásoknak leszünk szemtanúi. A képernyőtől való elszakadás valószínűleg beteljesíti majd az okoseszközök valódi küldetését: a világgal köt majd össze bennünket, nem pedig a készülékünkkel.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét