Mik lesznek 2019 legnagyobb mobil durranásai?

0

Jósok persze nem vagyunk, de az már mindenképpen látszik, hogy trendek szintjén mivel készülnek a gyártók az idei évre. Úgy tűnik, a kissé óvatosabb 2018 után egy kalandosabb időszak kezdődik, de persze jó kérdés, mi marad meg a kísérletekből hosszabb távon is.

Az elmúlt év olyan szintű mobilos revelációt nem hozott, amitől azonnal mindenki eldobta volna meglévő telefonját, hogy az elavult addigi technológia helyett a mindenható legújabbra válthasson. Persze, jöttek az egy évvel korábbinál eggyel erősebb és szebb kijelzőjű készülékek, de az a hatalmas nagy újítás, amire annyian vártak, csak nem akart megérkezni.

Épp ezért is tűnik izgalmasnak az idei év, ugyanis máris látszik két olyan terület, ahol a gyártók mertek nagyot álmodni. Persze láttunk már hasonló elvetemült kísérleteket, például az egykori 3D-s kijelzőjű telefonok formájában, a Google prototípus-szinten kiokoskodott készülékei, vagy az LG moduláris telefonjai kapcsán: a példák jól mutatják, hogy ha egy ötlet jól hangzik, attól még simán elképzelhető, hogy a nagyközönség egyáltalán nem harap rá. De most nézzük, mi lesz a két idei nagy újítás!

Mobigami, avagy jön a hajtogatofon

Amikor pár éve először jöttek hírek arról, hogy egyes gyártók a hajlítható, sőt kifejezetten hajlékony kijelző-panelekkel kísérleteznek, még eléggé sci-fi szagú volt a dolog, de most már konkrét ígéretek szintjén kezeli több nagy gyártó is, hogy jönnek az első olyan telefonok, amelyeket a kijelzőjükkel együtt össze (és utána szét) lehet hajtogatni.

De mi értelme ennek az egésznek? Mert mondhatnánk azt is, hogy az egész csak marketingfogás, amikor a nagy gyártók azt mondják: nézzétek, mi már ilyet is tudunk – és bár maga az újdonság nem fogy el milliószámra, a vásárlók mégis az innovációt kikiáltó cég egyéb modelljeiből fognak bevásárolni. A helyzet azonban az, hogy a hajtogatós mobil ötlete egyáltalán nem az ördögtől való.

Az újítás egyik előfutára a Samsung Galaxy Note 8 és Note 9, amelyekben már egyre fejlettebb formában van jelen a dupla felhasználás lehetősége. A Dex funkció lényege, hogy egy dokkolóval (illetve a Note 9 esetén már csak egy egyszerű átalakítóval) egyfajta asztali számítógépet helyettesítő munkaállomást faraghatunk a telefonból, csupán egeret, billentyűzetet és monitort kell hozzákapcsolnunk. A legerősebb csúcsmobilok mindegyike van már olyan izmos, hogy simán képes egy átlagos feladatokra szánt notebookot kiváltani – és itt jön a hajtogatás.

Ugyanis a Dex-dokkolós, monitort és perifériát csatolós megoldása csak az egyik út arra, hogy kiaknázzuk a laptop-erejű mobilok teljes tudását. Viszont gondoljunk csak bele, hogy ha egy 6 hüvelykes képátlóval rendelkező mobilt mondjuk háromfelé kihajlíthatunk egy nagy kijelzővé, az már 10 hüvelyk környéke, ami bizony egy kisebb úti-notebook vagy egy nagyobb tablet mérete. Ezen pedig már (mondjuk egy bluetooth-billentyűzet segítségével) simán szerkeszthetünk szöveget és táblázatot, de akár egyszerűbb multimédiás feladatokat is elvégezhetünk. Gondoljunk csak bele: egy külföldi üzleti útra nem kell laptopot vinnünk az összes kiegészítőjével, csak a leporelló-mobilt, és mondjuk egy kis külső billentyűzetet, és máris kényelmesen, cipekedés nélkül viszünk magunkkal egy mini-irodát a zsebünkben.

Jelenleg a Samsungtól és a Huaweitől várják az első kihajtogatós modelleket, amelyek persze erősen a csúcsligában játszanak majd, és ezért az áruk sem lesz épp apróholmi. De minden új technológia így indul, és esélyes, hogy ha tényleg ráharap a nép, a tömeggyártás lejjebb nyomja az árakat a középkategória felé. Ez persze már nem idei jóslat, de tény, hogy még ebben az évben megláthatjuk, hogy mit tudnak az első fecskék, és milyenek lesznek a reakciók.

Ezerszemű telefonok

Még most is azt mondja a legtöbb szaki, hogy jó ez a mobilos fotózás, de azért igazi fényképezésre még mindig kevés egy telefon, hiszen a lencse meg a szenzor nagysága, meg a mélységélesség, és az objektívek, és így tovább… És bizony igazuk is van, mert hiába kerül a legfejlettebb mesterséges intelligencia, zajszűrés, elmosás és egyéb utólagos segéd a mobilok szoftvereibe, ha a fotózás lelkét jelentő igazi alkatrészeinek tényleg határt szab a készülékek kis mérete.
Tavaly már egész jól érezhető volt az a trend, hogy ezeket a hátrányokat dupla kamerákkal igyekeznek orvosolni a mobilgyártók. Ugyan persze ez még mindig kevés a nagy kamerák sok előnyéhez képest, de tény, hogy a dupla lencse már valós mélységélesség-érzetet tud átadni, ráadásul a „több szem többet lát” alkalmazásával valóban zajmentesebb, élesebb képeket eredményezhet egy ilyen rendszer.

És akkor itt is a kézenfekvő megoldás: ha két kamera ekkora minőségi ugrást képes összehozni, miért nem csinálunk belőle sokkal többet? Épp ezért már most látható, hogy egyes gyártók a hátlapi dupla lencse helyett triplával készülnek az idei évre, és még olyan furcsa hibridekről is érkeztek hírek, mint például a Nokia 9 PureView, amelyen már kapásból 5 (!!!) hátlapi lencse figyel majd. Azt ugyan még nem lehet tudni, hogy az öt kamera pontosan milyen elven dolgozik majd össze (lesz-e például bizonyos számú nagylátószögű lencse és a többi tele, vagy esetleg ugyanolyan lencsék összessége alkot egy nagyobb képet), de az tény, hogy a mobilvilágba nemrég visszatért márkanév tényleg igyekszik nagyot villantani (ezúttal szó szerint) azért, hogy visszakerüljön a csúcsragadozók közé.

Persze a fenti két trend valóban csak a legnagyobb és legmerészebb újításokat tartalmazza, az viszont borítékolható, hogy az elmúlt években is látható folyamatok idén is mennek tovább: egyre több gyártó emeli be a mesterséges intelligenciát és öntanuló képességeket, folytatódik a kezelőfelületek letisztulása (egyre kevesebb gomb, gesztusvezérlés), jönnek a még erősebb, közben pedig energiatakarékosabb hardverrel szerelt telefonok, és ki tudja, mi lesz a cikk elején említett Dex következő generációjában. Szóval idén már lesz izgalom bőven, mi pedig igyekszünk minden megvalósult újdonságról azonnal hírt adni!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét