Milyen mobilok érkeznek 2022-ben?

0

Bár a tech-piacot több negatív körülmény is sújtja, a fejlesztés nem áll meg: szakértő segítségével nézzük meg, milyen trendek mentén jöhetnek az idei év telefonjai.

Mobilpiacon egy évre előre jósolni is rizikós feladat, leginkább azért, mert a gyártók a nagy konkurenciaharc közepette igyekeznek komolyan titokban tartani legfontosabb újdonságaikat. Ráadásul az éves megjelenések egyre inkább két időponthoz köthetőek: vagy a legelső hónapokban (a CES és a Mobile World Congress környékén), vagy pedig augusztus-szeptember folyamán, tehát a karácsonyi “nagybevásárlást” megelőzve szokták a legnagyobb bejelentéseket tenni. Ekkor persze általában a nagyágyúk érkeznek, míg a kisebb gyártók annyira nem kötődnek ehhez az időszakokhoz – ahogy a belépő és középkategóriás modellek is sokkal elszórtabban jelennek meg a hónapok során.

Épp ezért két részre bontható egy ilyen év eleji jósda, hiszen ekkorra a január legelső napjaiban induló CES-en már be is mutatnak néhány készüléket, és bizonyos infók szivárognak az MWC környéki bejelentésekről is, a második csoportba pedig az őszre várható mobilokkal kapcsolatos, sokkal homályosabb jövendölések kerülhetnek. A gyártók előzetes információit és a hihetőbb sajtóhíreket összegyűjtve, valamint a Telekom készülékspecialistája, Salamon Károly segítségével néztük át az idei várakozásokat.

Ilyen mobilok jönnek és jöhetnek az év első felében

Kezdjük az egyik legnagyobb szereplővel! A Samsung az összes iparági jelentés és előrejelzés szerint felhagyott a Note izommobil-sorozat kiadásával, ezért míg jó pár éven keresztül az év elején S sorozatú csúcskészülékeket mutatott be és ősz elején villantotta meg az aktuális Note telefonokat, idén már szinte biztosan csak az S család marad meg a csúcson – az őszi időpontot az aktuális hajtogatós modelleknek adták át. A koreai gyártó még nem adott ki hivatalos időpontot a Galaxy S22 néven várt modellek leleplezésére, de a források február 9-ét emlegetik. Ezt támasztja alá, hogy január 11-én már biztosan bemutatják saját fejlesztésű Exynos 2200 rendszerchipjüket, amelyben többek között AMD grafikus vezérlő is található.

A Samsung Galaxy S22 sorozatban a legtöbb szakértő szerint ismét három modell lesz elérhető, az S22, az S22 Plus és az S22 Ultra, amelyek az eddigi gyakorlatnak megfelelően méretben és felszereltségben is eltérnek majd egymástól. Szinte biztos, hogy a legnagyobb készülék átveszi a Note sorozattól az érintőtollat. Emellett egyébként érdemes megjegyezni, hogy most is érkezik a tavalyi sorozat jóárasított, úgynevezett “Fan Edition” kiadása, sőt már be is mutatták a CES-en: a Galaxy S21 FE 5G ráadásul már akár itthon is megvásárolható.

Új iPhone-ra nem érdemes az év elején várni, mivel az Apple nem jelzett előre semmi ehhez kapcsolódó sajtóeseményt, szinte biztosra vehető, hogy ismét kora ősszel láthatjuk meg, milyen készülék jön ki az almás logóval a hátulján. Amire szintén ne várjunk, az bármilyen LG telefon – de erre sajnos nem csak ideglenesen, hanem már soha nem számíthatunk, ugyanis ez a koreai vállalat tavaly bejelentette, hogy teljesen kiszáll a közvetlen mobilgyártásból (bár az általuk készített kijelzők és egyéb alkatrészek továbbra is megtalálhatóak lesznek más gyártók készülékeiben).

Az viszont már az előzetes hírekből is jól látható, hogy a legnevesebb kínai gyártók egyaránt nagyon rákapcsolnak idén. Itt azért nehéz kicsit márkanevekkel és modellek neveivel dobálózni, mert több esetben is más márkanév alatt forgalmazzák ezeket a készülékeket Kínában és a világ többi részén. Azt azonban látni lehet, hogy a csúcskategóriát a CES-en is többen megugrották, és a kanyarban is jó pár olyan kínai készülék közeledik, amely felszereltségben és tudásban is komolyan felnő a nagyokhoz. Az idei kínálatban már ezek között is több olyan található, amelyekben a piacvezető gyártók újdonságai is megjelentek: ilyenek például a 4 nanométeres gyártástechnológiával készülő rendszerchipek, amelyek méretükből adódóan a gyorsaság mellett energiatakarékosabbnak is ígérkeznek. Ugyanígy érdemes majd keresgélni olyan kínai mobilokat, amelyekben már az ultragyors LPDDR5 RAM, valamint az UFS 3.1 szabványú háttértár dolgozik, ezek ugyanis még inkább felpörgetik a telefon működését.

Távolabbi kilátások és trendek

Ahogy fentebb írtuk, a tavalyi időzítéshez hasonlóan szinte biztosra vehető egy újabb iPhone főverzió bejelentése szeptember környékén (plusz-mínusz egy hónap, ezt a járványidőszak és a chiphiány miatt egyébként is minden jóslatunkhoz érdemes hozzátenni, e két kérdéskörre még úgyis visszatérünk). Emellett év közben a gyártók többsége elkezdi kihozni azokat az elérhetőbb árszintű készülékeket, amelyek jó esetben átvesznek néhány funkciót és trükköt az előző évek csúcsmobiljaitól. Ezt a gyakorlatot jó ideje láthatjuk, így lett például már szinte minden kategóriában megszokott a többkamerás hátlapi fotós apparátus.

A szakértők szerint idén az akkumulátorral kapcsolatos fejlesztések válhatnak általánossá – az eddig csúcskategóriára jellemző gyorstöltési megoldások jelenhetnek meg valamilyen formában a középkategóriában, még ha nem is a lehető leggyorsabb változatokra kell itt gondolni. A többkamerás divat pedig már most is láthatóan folytatódik, bár itt azért érdemes figyelni arra, hogy a lencsék száma nem feltétlenül jelent valódi minőségbeli ugrást.

A vásárlók számára persze fontos az is, milyen árakon számíthatnak az idei mobilokra. Már csak azért is érdekes kérdés ez, mert az elmúlt néhány évben bizony kellemetlenül felsrófolódott az általános árszint. A legnagyobb gyártók által elindított folyamatnak nem igazán akar vége szakadni, és nem csak arról van szó, hogy a legújabb technológiai őrületnek számító hajtogatható készülékek nyitnak akár 500-800 ezer forintnak megfelelő összeg környékén, hiszen minden friss fejlesztés hiperdrágán kezdi. Mostanában azonban már a “hagyományos” felépítésű csúcsmobilok is gyakran 300-400 ezer forintos alapáron riogatnak, míg a középkategória feltört a korábbi csúcsmobilok 150-200 ezer forintos szintjére.

Hogy ez változhat-e idén kedvező irányba? Sajnos a nemzetközi elemzések szerint aligha. Már csak azért sem, mert most több konkrét oka is van az eszközök drágán tartásának: ilyen például a már két éve tartó globális járványhelyzet, amely gyártási és szállítási gondokat okozott több kulcsfontosságú alkatrésszel kapcsolatban, és ettől valamelyest függetlenül egy szintén egész világot érintő chiphiány húzódik már legalább egy éve.

Természetesen azért a gyártók és a szolgáltatók is igyekeznek különféle akciókkal könnyíteni az alapvetően borús helyzeten, ilyen például, amikor az új mobilokat valamilyen ingyenes kiegészítővel, például okosórával kínálják, illetve az előfizetéssel együtt vásárolt készülékeken is lehet spórolni.

Lesz idén valami igazán nagy durranás?

Sokan persze nem arra kíváncsiak, milyen apró javításokkal jelenik meg egy adott gyártó mobiljainak n+1. készüléke, hanem valami igazán újszerű, eddig nem látott technológiára várnak – olyasmire, mint amit annak idején az első butamobilokat felváltó okostelefonok jelentettek. A legutóbbi ilyen a hajtogatható kijelzős készülékek megjelenése volt, és a legtöbb elemző szerint az idei év azt hozhatja el, hogy az eddigi néhány próbálkozó helyett már több gyártó is komolyan beleveti magát a témába, és ez valamiféle árversenyt is elindíthat (bár persze ettől még ne számítsunk hajtogatós mobilra 100-200 ezer forintos szinten). Az iparági hírek szerint a technológia tökéletesítése is folyik, tehát egyrészt a gyártók igyekeznek a hajtásnál látható fizikai elváltozásokat, azt a bizonyos “dudort” a lehető leginkább lelappantani, és a hajtogatás miatt nem, vagy csak gyengébb szinten megoldható víz- és porállóság kérdésén javítani. Ami viszont már most is jól látszik: a Samsung a harmadik generációra egyértelműen túllépett a kísérleti szinten, a legutóbb megjelent Fold és Flip modellek egyaránt jól felépített, strapabíró készülékek: utóbbi ráadásul méretéből adódóan is közérdeklődésre számot tartó kiadás, és az ára is lefelé mozdult, tehát az idén bejelentett modellekre már nem csak a ritkásabb tech-geek érdeklődők, hanem a nagyközönség is felfigyelhet.

Szintén elsőre kis lépésnek hangzik, de páran elkezdtek grafén alapú megoldásokat használni az akkumulátorokban: ez még gyorsabb töltést és hosszabb üzemidőt eredményezhet, ami szintén nem rossz ötlet az egyre többet tudó, de ezáltal egyre energiaéhesebb telefonok világában. Itt azért érdemes megjegyezni, hogy egyes nagyobb gyártók fenntarthatósági szempontokkal magyarázva elkezdték kihagyni a töltőket az új készülékek dobozából: ez idáig a csúcsmodellekre volt jellemző, de a Samsungnál állítólag idén már az A sorozatú középkategóriánál is azzal érdemes számolni, hogy nem adnak a készülékek mellé töltőfejet, így érdemes megtartani a korábbi telefonokét. Ez a gyakorlat csak azért furcsa kicsit, mert a legújabb gyorstöltési technológiákat esetenként pont a régebbi töltőfejek nem támogatják, tehát ha telefont választunk, mindenképp nézzük majd meg előre, lesz-e hozzá töltő, és ha nem, akkor maximálisan kihasználhatjuk-e az új készülék gyorstöltését a meglévő kiegészítőnkkel.

A fenti témához érdekességképpen hozzátartozik, hogy egyes távol-keleti gyártók pont ezen a téren kelnek versenyre: a Realme, Oppo, Xiaomi és egyéb márkák modelljei komoly gyorstöltési fejlesztéseken estek át, és eddigi tudomásunk szerint mindegyik készülék mellé csomagolnak ehhez megfelelő töltőfejet is.

A fentieknél nagyobbat durranó újdonságok egyelőre csak laborokban és tervezőasztalokon léteznek, és ha valaki idén ki akarna hozni mondjuk egy olyan holografikus kijelzőn alapuló készüléket, amin Leia hercegnő a telefonról kiemelkedve kérne segítséget Obi-Wan Kenobitól, arról már legalább előzetes híresztelés szintjén hallottunk volna. A technológia egyébként komolyan foglalkoztatja az ipart, de véleményünk szerint ennek eljövetele még várat magára. Egy apró kitérő, de ide kívánkozik: az Apple ugyan esélyesen még nem idén jelenteti meg az egyelőre Apple Glass néven ismert okosszemüvegét, de a rég várt kiegészítő egyre közelebb jár a végleges változathoz: az iOS 13 operációs rendszerben például már találtak a kezeléséhez szükséges kódrészleteket.

Idén tehát abban reménykedhetünk, hogy a készülékek ára a mostani szintnél legalább feljebb nem kúszik, egyre több elérhető árú telefonon lesznek használható, multikamerás fotós egységek, a töltési idők javulnak, és többfelől láthatunk különféle hajtogatós megoldásokat. A többire pedig visszatérünk egy év múlva!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét