Orvos a zsebben, edző a csuklón

0

Sokszor hangzik el mindenféle fórumon, hogy ezek a mai fiatalok már csak a számítógép előtt ülnek, ennek pedig az egészségük és a fittségük látja kárát. Pedig a digitalizáció épp ennek ellenkezőjét is képes elősegíteni: ma már sokkal könnyebb és hatékonyabb odafigyelni magunkra az erre szolgáló eszközök és szolgáltatások segítségével.

Emlékezzünk vissza, milyen volt az egészségtudatos élet néhány évtizeddel ezelőtt. Egymást figyelmeztettük a családban arra, ha kissé túltoltuk a nehéz ételeket, néha rutinból húztuk rá a vérnyomásmérőt az idősebb rokonok karjára, és akkor javasoltunk valakinek kivizsgálást, ha látható jelei voltak valamilyen bajnak, például a lépcsőzés utáni levegőkapkodás vagy a busz utáni rohanást követő öt perces izzadás. És persze sokszor észre sem lehetett venni azt, ha valami nem működött rendben a testünkben, hiszen nem voltak érezhető vagy szemmel látható jelei – ezáltal csak akkor jutottunk el az orvosi rendelőbe, amikor már valami komolyabb fokozatra váltott a probléma.

Az okoseszközök érkezésével egyre több egészségügyi információt tudunk úgy követni, hogy nekünk nem is kell folyamatosan önvizsgálatokat tartanunk. A legkorábbi szolgáltatások közé a mobilokba épített lépésszámlálók tartoztak, amik a készülékek giroszkópjának adatai alapján határozták meg, mennyit mozogtunk egy adott időszakban. Ez persze még nem volt az igazi – egy 2015-ös tesztből még az derül ki, hogy az így mért adatok elég nagy szórással rendelkeztek, így hát leginkább arra voltak jók, hogy egyfajta motivációs segédként buzdítsák felhasználójukat a még több sétára.

Mindent mérő okosdokik

Azóta persze elég sok minden fejlődött az okoskütyüs világban. Egyrészt maguk a hardverek is kifinomultabbak, valamint sokrétűbbek lettek, a bennük elhelyezett szenzorok egyre többféle adatot tudnak megfigyelni. Emellett pedig a kapcsolódó szoftveres háttér is folyamatosan fejlődik, a mért adatok alapján egész komoly szinten tudják feltérképezni tulajdonosuk testének működését és esetleg kiszúrni egyes árulkodó jeleket, amelyek valamilyen betegségre, rejtett veszélyre utalhatnak.

Viszont még mielőtt jobban belemegyünk a technológiai háttérbe, már itt szúrjunk be egy fontos információt. Bármennyire is pontosak és multifunkciósak az egészségi és fittségi állapotunkat figyelő eszközök, a gyártók még mindig mellékelik hozzájuk azt a figyelmeztetést, hogy a kütyük által mért adatok minden esetben csak tájékoztató jellegűek. Egy vérnyomást, pulzust vagy egyéb adatot figyelő konzumer eszközt ugyanis általában szakember jelenléte nélkül használunk, ráadásul sokféle környezeti változó mellett. Épp ezért érdemes azt szem előtt tartani, hogy a minket monitorozó kütyük inkább általános állapotfelmérésre szolgálnak, és ha valamilyen értékünket a szokásostól eltérőnek mutatják, ez nem azt jelenti, hogy azonnal vérnyomáscsökkentőket, nyugtatókat, lázcsillapítót és egyéb gyógyszereket kell bekapkodni vagy rögtön papot hívni.

Már az is megkeverheti az eszközöket, ha mondjuk ülő munka után hirtelen leszaladunk a lépcsőn több emeletnyit, esetleg álmunkból felver egy sürgős telefonhívás, ami villámgyorsan felpörgeti a pulzusunkat. Ilyenkor könnyen vélheti úgy az egészség-figyelő alkalmazás, hogy valami baj történt, pedig csak nincs tisztában a körülményekkel. Erre a legérdekesebb példát a legújabb iPhone-szériába épített elesés-figyelő funkció szolgáltatta, amely az Egyesült Államokban egy automatikus segélyhívást is indít. Az első hetekben fals jelzések érkeztek sokfelől, amelyekről kiderült, hogy a telefonok tulajdonosai hullámvasúton szórakoztak, a hirtelen szintkülönbség-változást pedig a mobil pánikszerűen jelentette.

Mire való tehát egy fitnesz- vagy egészség-figyelő okoseszköz? Egyrészt általános információk megszerzésére, a testi folyamataink hosszú távú figyelésére. Könnyen megnézhetjük, melyik napszakokban vagy napokon vagyunk aktívabbak, mikor kellene egy kicsit jobban megtolni a mozgást, de bizonyos eszközök már olyasmit is figyelnek, milyen időszakokban emelkedett meg a stressz-szintünk, amiből akár a lelki egészség változtatására is motivációt szerezhetünk. Másrészt, főleg az olyan megoldásoknál, amelyek a mért adatokat képesek valamilyen társ-alkalmazásban is eltárolni, lehetőségünk van arra, hogy amikor orvoshoz megyünk egy adott problémával, már egy jól elemezhető előtörténetet is mutathassunk neki, amiből következtetni tud.

A magyarok több mint fele menne orvoshoz, ha figyelmeztetné az okosórája

A Huawei megbízásából tavaly végeztek el egy reprezentatív felmérést Magyarországon. Ennek eredményei azt mutatják, hogy a felhasználók jelentős része komoly egészségügyi segédként tekint az okosórákra, a válaszadók háromnegyede megbízik az eszköz által mért adatokban. 42 százalékuk hetente, de harmaduk akár naponta is megnézi az aktuális eredményeket. A növekvő bizalmat az is jól mutatja, hogy a megkérdezettek 60 százalékánál már előfordult, hogy az okosóra jelzései alapján fordult orvoshoz, vagy fordulna akkor, ha a kütyü valamilyen rendellenességre figyelmeztetné.

A kutatásból az is kiderült, hogy az okosórákra és okoskarkötőkre egyre fontosabb társként tekintenek az egészséges, tudatos életmód kialakításában és fenntartásában. A legfontosabb funkciókat keresve a válaszadók sorrendben a pulzusmérést (70 százalék), a vérnyomásmérést (65 százalék) és a lépésszámlálást (61 százalék) említették, a válaszadók mintegy fele pedig az alvásminőségét is szeretné a készülékek segítségével követni.

Egyre okosabb pántok

Egészségügyi tanácsadóként leggyakrabban olyan eszközt érdemes használni, amely észrevétlenül tudja figyelni minden pillanatunkat: nem szalaszt el egyetlen szívdobbanást vagy lépést sem, de közben semmilyen formában nem zavarja mindennapi életünket. A fenti feltételeknek egyszerre leginkább az okosórák és okoskarkötők felelnek meg: míg utóbbiaknál általában inkább a sport és mozgás segítésén van a hangsúly, a legújabb okosórákban már nagyon sokféle megoldás működik egyszerre.

Ezek persze gyártónként és modellenként is eltérnek, ezért érdemes vásárlás előtt végigolvasni az eszközök funkcióinak listáját, és akár keresni egy jóféle szöveges vagy videós tesztet, bemutatót. A legnagyobb gyártók, mint az Apple, a Samsung vagy a Huawei mellett ráadásul egyre több feltörekvő versenyző igyekszik felülmúlni az eddigi okoseszközök tudását, szóval már csak ezért is érdemes vásárlás előtt jól körülnézni.

A manapság elérhető csúcsmodellekben már alapvetőnek számítanak olyan funkciók, mint a pulzus vagy a mozgás figyelése. De ezek mellett az egyes eszközökben testhőmérséklet-szenzort is találunk, amely nem csak a lázra és hőemelkedésre figyelmeztethet, de például hasznos információkkal szolgálhat a menstruációs ciklusról. A testből érkező jelek és egyéb források adatai még az alvás minőségének javítására is felhasználhatóak, de még olyan extrákat is figyelhetnek az órák, mint a véroxigén szintje. Az órákon egy sor előre telepített, de akár utólag letölthető alkalmazás is megkönnyítheti az egészséges életmódot, például figyelmeztethet a gyógyszereink beszedésének idejére vagy a rendszeres vitaminfogyasztásra, az ülőmunka és a különféle mozgásformák elemzése alapján pedig javaslatot tehet hasznos változtatásokra a napi rutinunkban.

Furcsa helyeken, furcsa formában

Az elmúlt években a gyártók felismerték azt is, hogy az egészségügyi segédek körét már lehet és érdemes is bővíteni. Egy okosmérleg például már nem csak a testsúlyt mutathatja meg, bioelektromos adatokat figyelve olyan adatokat is észlel, mint a véráramlás sebessége, ami érelzáródásra vagy egyéb veszélyekre is felhívhatja a figyelmet. A webáruházak kínálataiban egyre-másra tűnnek fel olyan kellékek, mint az okos lázmérő vagy vérnyomásmérő: az ilyen eszközöknek általában az a nagy előnye, hogy az általuk mért adatok „becsatornázhatóak” egy mobilos egészség-figyelő alkalmazásba, amely képes az adatokat összegezni, tárolni és jól látható formában megmutatni. Így aztán hosszú távon is láthatjuk, hogyan változik a testsúlyunk, a vérnyomási értékeink, a pulzusunk és így tovább – ebből pedig nem csak mi, de akár a háziorvosunk is leszűrhet következtetéseket.

Az egyik legújabb egészségügyi okoskütyü ráadásul már nem is kapcsolódik közvetlenül a testünkhöz, hanem egy olyan helyre kerül, ahová elsőre nem is gondolnánk. Az egykor a Nokia alá tartozó Withings legújabb fejlesztése, az U-Scan nevű eszköz ugyanis nem csak úgy néz ki, mint egy vécécsészébe pattintható frissítő, de konkrétan ez is a „legkisebb helyiség” porcelántrónjába való. A kütyü a vécécsészében érintésmentesen üzemel, elemzi a rá kerülő vizeletmintát és annak összetételéről sokféle adatot képes szolgáltatni. Ezek vezeték nélkül jutnak el egy mobilappra, amely nem csak összegzi a tapasztalatokat, de az eredmények függvényében tanácsokat ad a felhasználónak, például az étrend változtatására vonatkozóan, de akár orvosi kivizsgálást is javasolhat.

A U-Scan kétféle „kazettával” működik. A Nutri-Balance az anyagcsere és a hidratáltság adataira fókuszál, mér vitaminszintet, vagy a vizelet keton-tartalmát, ami vércukor-rendellenességek esetén fontos. A Cycle Sync pedig egy olyan eszköz, amely mindenféle közvetlen testi kontaktus nélkül elemzi a női ciklust, többek között pH-értékeket, hormonszinteket és egyebeket mérve. Az eszközt egyelőre az idei évet nyitó CES kiállításon mutatták be, Európában 500 eurós tervezett áron valamikor tavasszal várható. A kazettákat három havonta érdemes cserélni, ezek árai még nem nyilvánosak, de lehetséges, hogy előfizetéses megoldást is kínál majd a gyártó.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét