Skatulyázni néha jó: így találhatod meg, milyen telefon való neked

0

Kissé túlozva mondhatjuk azt, hogy kétféle ember van a világon: akinek még nincs okostelefonja, de akar egyet, valamint aki éppen váltani készül előző készülékéről. Az első lépés egyszerű: el kell dönteni, hogy alsó, középső vagy felső kategóriából válasszunk.

Akár vásárlás az apropó, akár az iparról szerzett ismereteink szinten tartása, az okostelefonok piaca nem fukarkodik a ránk zúdított információtömeggel. Ha valaki csak úgy, „szárazon” ugrik bele egy-egy készülék jellemzőinek felsorolásába, sok esetben egy csomó fogalommal nincs is tisztában, mondhatni, letaglózza a sok adat. Épp ezért egyes készülékek helyett kategóriákat mutatunk be, amik segítenek megtenni az első lépést a megfelelő társ megtalálása felé vezető úton.

Ha végignézünk az elmúlt évtized technológiai vívmányain, talán a leggyorsabb és legészrevehetőbb változást az okostelefonok jelentették. Elég akár egy funkcióval érzékeltetni mindezt: csipogó hangocskákból midi, abból polifonikus lett, aztán hangszer és végül egy saját stúdió, ha úgy tetszik. Persze nem a csengőhang és a zenei élmény a legkardinálisabb változás, amit ezek a készülékek jelentenek: lassan a számítógépek egyeduralmát is megtörni látszanak a zsebre dugható kütyük, amelyekben már a telefonálás is csak egy funkció a sok közül.

Nem véletlen, hogy társként aposztrofáltuk a telefonokat: legyen az munka, kapcsolattartás, alkotói tehetségünk kibontakoztatása, vagy szórakoztatás, az első és legkényelmesebb dolog, ami után legtöbben nyúlunk az az okoskészülékünk. Mikor telefon után kajtatunk, kevesen gondolnánk, hogy a készülékek infóoldalai helyett először magunkba kell néznünk: na nem Freudi módon, de legalábbis illik tisztában lennünk szükségleteinkkel és igényeinkkel és egyfajta origóként tekinteni ezekre a pontokra, amikhez időről-időre visszatérhetünk, ha válaszút elé állítana a piac.

Szeretnénk előre leszögezni: nem kell túl mélyen a zsebünkbe nyúlnunk, hogy megtaláljuk AZ IGAZIT, mindössze meg kell értenünk, mit kínálnak a különböző kategóriák, amik egyetemes rendszerként segítenek bennünket a döntés folyamatában.

A csúcskategória

Talán nem meglepő, hogy ide tartozik a krémek krémje, azaz a legfrissebb technológiával és jellemzőkkel rendelkező okoshaverok, amik többek között a következőkre képesek:

 • A piacon aktuálisan megtalálható legerősebb processzorok és hardverek;
 • A legújabb kameratechnológia;
 • Minőségi alkatrészek;
 • Szuper akkumulátor élettartam és kapacitás;
 • Legjobb teljesítmény és felhasználói élmény.

Nem árulunk el nagy titkot, hogy ezekért a luxuscikkekért nem keveset kérnek el a gyártók, cserébe minden igényünkre átfogó megoldással szolgálnak.

Általában ezek azok a készülékek, amelyek valamilyen teljesen új funkciót hoznak be a mobilok közé. Először a csúcskategóriában debütált az ujjlenyomatolvasó, a retinaszkenner, az arcfelismerés vagy épp a mesterséges intelligencia, hogy aztán a következő generációkban már elérhetőbb árú készülékek is megkapják ugyanezt a tudást. Épp ezért, ha esetleg nincs pénz a legdrágább új mobilokra, vagy csak szeretnénk kivárni, hogy egy friss technológia kiforrja magát és levetkőzze az esetleges gyerekbetegségeket, simán megtehetjük, hogy 1-2 évvel később választunk középkategóriás készüléket.

Kinek ajánljuk:

 • Akik mindig a legújabb technológiai vívmányokat szeretnék kipróbálni;
 • Akiknek egyszerre több komoly alkalmazást is gyakran kell futtatniuk, esetleg prémium játékokat futtatnának, ezért erős hardverre van szükségük;
 • Akik a legnagyobb felbontású, legszebb színeket megjelenítő kijelzőket keresik;
 • Akiknek nem okoz problémát a középkategóriás készülékek áránál jóval drágább készüléket kifizetni, vagy belefér nekik egy több hónapos részletfizetés.

Kinek nem:

 • Akik nem használják ki az erős hardvert és a fejlett funkciókat (mondhatni, akik csak a boltig járnak egyesben egy sportautóval);
 • A túlzottan nagy készülékek ellenzőinek, mivel a csúcsmodellek legtöbbje általában viszonylag méretes kijelzővel érkezik;
 • Akiknek nincs pénze csúcskategóriára, de a mobilos funkciókból elég nekik az eggyel visszafogottabb kategória.

Középkategória

Ezen a szinten egészséges kompromisszumokat kötünk. Általában itt még mindig van olyan erős a telefonok hardvere, hogy gond nélkül futtatni tudja a legtöbb általánosan használt alkalmazást. Viszont tény, hogy ebben a szegmensben már érdemes előre eldöntenünk, milyen funkció a legfontosabb számunkra egy új telefonban, mivel a kedvezőbb árért az egyes készülékek már nem mindent tudnak egyszerre a legmagasabb szinten – viszont az még simán lehetséges, hogy így is találunk például egy nagyszerű fotós képességekkel felruházott telefont, amiben viszont mondjuk nincs ujjlenyomatolvasó és QHD kijelző.

Az ilyen telefonoknál egyrészt tehát azt kell eldönteni, mit várunk a következő egy-két évben a telefonunktól. Másrészt azt is egy kicsit jobban végig kell böngésznünk, mit bír az akkumulátor, milyen Wi-Fi és mobilhálózatokkal kompatibilis a készülék, hiszen míg egy csúcsmobilban minden egyértelműen a legjobb és legszebb, itt már érdemes utánaolvasni a dolgoknak, valamint akár kipróbálgatni a boltokba kihelyezett tesztpéldányokat.

Kinek ajánljuk:

 • Akiknek fontos, hogy azért erős legyen a telefon, és ha nem is egyszerre, de többféle alkalmazást szeretnének gond nélkül futtatni;
 • Akik legalább egy mobilos funkciót szeretnének jó minőségben használni;
 • Akiknek az alapszintnél több pénzük van arra, hogy egy több évet is kibíró készüléket válasszanak.

Kinek nem:

 • Akik nem akarnak lemondani semmilyen funkcióról;
 • Akiknek garancia kell arra, hogy még két-három év múlva megjelenő alkalmazásokat is futtatni tudnak majd.

Az alsókategóriás készülékek

Ahogy a név is sugallja, ezek inkább „belépő” készülékek az okostelefonok világába, az alapszükségleteinket azonban jól kielégíthetik az itt sorakozó eszközök. A tárhely mellett egyes esetekben az alapvetésnek számító 4G-ről is le kell mondanunk. Viszont ha nem szeretnénk nagyobb összegeket költeni egy telefonra, még ebben a szegmensben is simán találhatunk olyan modelleket, amelyek képesek az általánosan használt alkalmazások és szolgáltatások futtatására. Még egy mai olcsó mobilon is tűrhető sebességgel működik a Gmail, a Facebook, a Messenger vagy a WhatsApp, tehát olyan telefonokkal már ne is próbálkozzunk, amelyeknek még ennyi sem megy.

A belépő szintnél a hardveres háttér mellett leginkább a kijelző mérete és felbontása, az akku teljesítménye lehet visszafogottabb, és esélyes, hogy a nagyobb testvérek kényelmi funkcióinak nagyobb részét sem találjuk meg rajtuk. Viszont azt jó tudni, hogy manapság már tényleg csak elvétve találni olyan olcsó modellt, amely nem képes az alapfunkciók ellátására, tehát attól nem kell félni, hogy pénzhiány miatt le kell mondanunk az út közbeni kommunikációról, videóchatről vagy a közösségi szolgáltatásokról.

Kinek ajánljuk:

 • Akiknek nem feltétlenül fontos minden új alkalmazás és funkció, de megbízhatóan szeretnék futtatni az alapvető appokat Gmailtől Messengerig;
 • Akik nem tudnak, vagy nem szeretnének sokat költeni telefonra;
 • A legfiatalabb korosztálynak első okostelefonként, vagy az idősebbeknek, akik csak az alapvető kommunikációs funkciókat használják.

Kinek nem:

 • Akik az alapfunkcióknál bármilyen szinten is többre vágynak.

Gyakran ugrunk át az újdonság iránti vágy miatt a kategóriák mélyebb megismerésén, azonban a leírtak megóvhatnak bennünket az esetleges csalódottságokról, elégedetlenségektől. Reméljük, ezzel a tudással könnyebb lesz bölcs és megfontolt döntést hozni a következő okostelefon kiválasztása előtt!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét