Sötét mód: a szem és az akku legjobb barátja

0

Mostanában egymás után borulnak sötétségbe az operációs rendszerek és alkalmazások, ezért akár azt is hihetnénk, hogy a dark mode csak amolyan dizájndivat. Pedig hasznos ez az újítás, el is meséljük, miért.

Ha nyitott szemmel járkálsz az informatikai és hírközlési hírek között, valószínűleg már észrevetted, hogy a mobilos és számítógépes alkalmazásoktól az operációs rendszerekig egyre-másra teszik elérhetővé a fejlesztők az úgynevezett dark mode-ot, tehát a sötét üzemmódot. De mi is ez, és miért jó?

Kezdjük a „mi is ez”-zel. Nem csak arról van szó ugyanis, hogy beállíthatunk a rendszernek vagy az appoknak egy sötétebb hátteret, ilyesmit több helyen mi magunk is összebarkácsolhattunk eddig. A sötét üzemmód viszont egy kattintással átalakítja a rendszer vagy az app felületét úgy, hogy a lehető legkisebb fénymennyiséggel működjön minden. Tehát a passzív felületeket (háttereket, menüsorokat) lehetőség szerint teljesen feketén hagyja, a fontos szövegeket jól látható fehérrel emeli ki, míg a különféle egyéb aktív elemeket (például gombokat, menüpontokat, hivatkozásokat) igyekszik szintén matt, sötétebb színekkel megjeleníteni.

A sötétség a barátunk – kétszeresen is!

A dark mode használatára két fontos ok is kínálkozik, és a helyzet az, hogy nem is lehet pontosan tudni, melyik volt az első ilyen átalakítások valódi magyarázata, mindenesetre mióta egyre többen építik be a szoftvereikbe ezt a lehetőséget, jól látszik a dupla haszon.

Egyrészt egy ilyen üzemmód elsősorban a LED-alapú kijelzők esetén az akkumulátor kímélését segíti. Ilyenkor ugyanis a kijelző minden egyes képpontját külön LED (fénykibocsátó dióda) világítja meg, és minél több a teljesen fekete felület, annál több ilyen LED-et lehet kikapcsolt állapotban tartani. Márpedig sok eszköz, például a mobilok, tabletek és laptopok esetében a fogyasztás egyik leginkább befolyásoló tényezője a kijelző megvilágítása. Értelemszerűen egy videó megnézése, az Instagram fotók böngészése továbbra is “rendes” háttérvilágítást kíván, de ha csak egy dokumentumot olvasunk, egy weboldal szöveges részét nézegetjük, webes magazin hírei között böngészünk, a sötét háttér és az ehhez képest viszonylag kevés megvilágítást igénylő szöveg aránya máris sokat javít az eszköz áramfelvételén. A sötét mód egyébként a hagyományos LCD kijelzőknél is okoz egy kis fogyasztásbeli javulást, ha nem is annyit, mint a LED megoldások esetében.

A másik fontos előnyt éjszaka érezhetjük, amikor már sötétben használjuk a telefont vagy laptopot. Ha teljes fénnyel világít egy kijelző, miközben körülöttünk már sötét van, a szemünket sokkal jobban tönkreteheti a nagy kontraszt. Épp ezért nem csak az akku kímélése miatt érdemes éjjel bekapcsolni a dark mode-ot az ezt támogató alkalmazásokban: rögtön érezni fogod, hogy kevésbé fárad el a szemed, nem kezdesz el könnyezni, vagy elveszíteni a fókuszt, ha sötét hátterű kijelzőt nézel a sötétben.

Dark mode történelem

Persze a sötét üzemmód története még azelőtt elkezdődött, hogy a fenti előnyöket egyáltalán felfedezték volna. Ott volt például a 80-as évek végének, 90-es évek első felének összes PC-je, amelyen az MS-DOS rendszer futott. Ha még emlékeztek, ez aztán az égvilágon semmilyen csillogó-villogó felületet nem kínált, fekete háttér előtt gépelhettük be a parancsokat. Ez akkoriban azért volt üdvös, mert még katódsugárcsöves (CRT) monitorokra kapcsoltuk a 286-osokat és egyéb gépeket, ezek pedig még valóban olyan elven működtek, hogy (nagyon lebutítva fogalmazva) a monitor hátuljából “kilőtt” fénysugarak világították meg a képernyő megfelelő képpontjait. Épp ezért akkoriban teljesen jogosan hangzott el a szülők intelme, hogy a gyerek ne üljön közvetlenül a monitor, vagy a hasonló elven működő böhöm televíziók elé. A DOS alatt futó szoftverek egy része is fekete vagy sötét hátteret használt pont ugyanezen okokból. Mindezt egyrészt a Windows és egyéb grafikus rendszerek megjelenése szorította háttérbe, másrészt pedig a laposkijelzős megoldásokban már nem kellett annyira félni a CRT káros hatásaitól sem.

Ugyancsak fontos volt a különféle navigációs eszközökben az éjszakai mód megjelenése – ez ugyanis akár életet is menthetett, hiszen az éjszaka vezető sofőrök szemét nem kápráztatta el a műszerfalra helyezett eszköz, sokkal biztonságosabban figyelhettek a nehezen látható külvilágra, miközben a GPS-eken csak a pozíciójelző nyíl és a következő útszakasz világított.

Érdekes módon a legújabb kori sötét módra kapcsolható rendszerekre és alkalmazásokra viszont mostanáig kellett várni, és csak azután vált újra divattá ezt a lehetőséget beépíteni a szoftverekbe, mióta a legnagyobb nevek nekikezdtek.

Sötét rendszerek és appok

Szerencsére napjainkban egyre többen határozzák el, hogy lehetőséget biztosítanak dark mode használatára. Idén a Google által bemutatott Android Q és az Apple-féle iOS 13 egyaránt megkapta a lehetőséget, de appok között is találunk már egyre többet. A Google a legtöbb alap-alkalmazásába már beépítette, így a naptártól a YouTube-on át a Chrome böngészőig bekapcsolhatjuk a beállítások között. A Facebook közösségi felülete ugyan még csak egyes tesztelők számára kínál ilyen lehetőséget, de a Messenger már elsötétíthető. Ugyanígy dark mode került az Opera böngészőbe, a Twitch appba, a Reddit alkalmazásába, a WhatsApp, a Signal és a Telegram üzenetküldőkbe, a Twitterbe, és a sor egyre nő, érdemes néha ránézni a kedvenc appok beállításaira, nem bukkan-e fel egy frissítést követően egy night mode vagy dark mode kapcsoló.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét