Új év, új mobilok: mit hoz 2020?

0

Nyakunkon a dupla húszas esztendő, és már az év elején bemutatkozhatnak friss készülékek, és utána sem lesz megállás: de mit lehet tudni már most, milyen újdonságokra számíthatunk?

Egy következő évi előrejelzés persze sosem hálás feladat, hiszen a gyártók igyekeznek mindent megtenni az ellen, hogy készülő termékeikről bármi idejekorán kiszivárogjon. Viszont azért sokféle jelből lehet következtetni arra, mi várható. Egyrészt ott vannak az idei trendek, amelyek közül már láthatjuk, mik jöttek be a felhasználóknak és mire haraptak kevésbé. Emellett pedig azért elpotyogtatott iparági jelzésekből, véletlenül nyilvánosságra került apróságokból már össze tudunk rakni néhány fontos elemet, ezért a hasraütésnél már hatékonyabb jóslásokba bocsátkozhatunk.

Idei modell plusz egy

Egyrészt érdemes végignézni azokat a gyártókat, akik viszonylag követhető elnevezésekkel, folyamatos fejlesztésekkel készülnek minden évben. Bár sosem atombiztos egy elnevezés megtartása, de erősen valószínű, hogy tél végefelé a Samsung Galaxy S11 sorozatot fog bejelenteni (és nagy eséllyel nyár végén pedig jön a Note 11 is), de az már érdekesebb kérdés, mi lesz a következő Apple mobil neve. Ugyebár itt most az iPhone 11-nél tartunk, de egyes szakértők szerint nem 12 lesz a legfrissebb almás készülék verziószáma, hanem iPhone 5G néven érkezhet, jelezve azt, hogy már a legújabb mobilhálózatot kezeli. Emellett pedig többfelől pedzegetik, hogy újabb “jóárasított” készülék is érkezik tőlük, amelyhez visszahozzák az ezeknek fenntartott elnevezést, így iPhone SE2 is felbukkanhat.

A Nokiánál esélyes a 8.2 modell 5G-s verziója, a Huawei a P40-nel villanthat, és a feltörekvő kínai modellek közül is kaphatunk Xiaomi Mi 10-et és OnePlus 8-at. De a modellek és elnevezések felsorolásánál talán fontosabb az, hogy mit tudnak majd a jövőre érkező készülékek, szóval menjünk most bele ebbe.

Trükkök és origami

Január első teljes hetében már elindult a hagyományosan évnyitóként is funkcionáló Consumer Electronic Show-t Las Vegasban, a gyártók első hulláma már itt mutogat újdonságokat, az igazán fontos újdonságokról kicsit később tudhatunk meg konkrétumokat. A Samsungról is tudjuk, hogy február végére tervezi a következő mobilos bejelentést, tehát a Galaxy csúcsmobilok legfrissebb generációjára sem kell már sokat várni. Jó eséllyel tavasz közepére a legtöbb piaci szereplőnek meg kell mutatnia a lapjait, hiszen senki sem akar lemaradni. De vajon miket főznek ki épp a boszorkánykonyháikban?

A szakértők szerint az egyik menő új trend a kijelző alá helyezett ujjlenyomat-olvasó lesz. Ahogy az elmúlt években a mobilok kijelzői egyre szélesebben terpeszkednek el az előlapon, a fizikai gombok már eltűntek, a biometrikus érzékelő pedig a hátlapra került. Ez egyes esetekben kényelmes lehet (kézben fogva például mutatóujjal pont elérjük), de ha már egy autós tartóban kell feloldanunk a képernyőt, bizony a hátlapi szenzor nem a legjobb ötlet. Idén már megvoltak az első kísérletek arra, hogy az ujjlenyomat-olvasó visszakerüljön az előlapra, mégpedig úgy, hogy a kijelző üvege alá helyezték. Ezt eddig nehézkes volt megoldani, mert a szenzor pontosságát jelentősen rontotta a fölé kerülő több réteg, de úgy tűnik, ezt a problémát mostanra sikerült áthidalni.

A faltól falig kijelző másik hozománya, hogy eltűnt a felső szenzorsáv, amelyen többek között a szelfikamerát és a közelség-érzékelőt találtuk. Ezeket pedig elkezdték különféle trükközésekkel elhelyezni a gyártók: így ismertük meg a nyelvként benyúló notchot, vagy épp a kijelzőbe fúrt apró lyukat, és voltak olyan meglepő megoldások is, mint a hátsó kamerát szelfimódba csapó legújabb ASUS Zenfone. Az előlapi kamerák elhelyezésének egyértelmű divatja még nem dőlt el, de azt már több jövőre érkező mobillal kapcsolatban sustorogják, hogy a kijelzőbe fúrt lyukak alatti szelfikamerák lesznek egyre többen, bár az Apple esélyesen még kitart az általa kitalált notch mellett. Olyasmire is volt már idén példa, hogy az ujjlenyomat-olvasóhoz hasonlóan simán a kijelző mögé rejtik a szelfikamerát, bár itt még nem annyira meggyőző az eredmény: az ilyen eszközökkel készített képeken nehezebb élességet állítani és elmosódottabb a végeredmény.

Viszont a Samsung Galaxy Fold kissé rázós, de végül sikeres kiadása után újabb összehajtható kijelzős mobilokat várnak az elemzők: a Samsung már közölte, hogy érkezik egy második változat, amelyet az elsővel ellentétben akár a vékonyabb átlója mentén lehet félbehajtani. Emellett a Huawei is kiadhatja a már idén is megmutatott, szintén hajtogatható Mate X-et, amelyet a gyártó korábbi közleményeiben 2020 szeptemberére ígért. Ez a mobil a hosszanti tengelynél hajtható ketté, de úgy, hogy a kijelzők a két külső oldalra kerülnek. Már csak az a kérdés, vajon az Apple felszáll-e a hajtogatós mobilok vonatára, vagy még kivárja, amíg általánosan elfogadott, és hibamentesen működő divattá válik a dolog.

Izom, sebesség és óriási szemek

Az már szinte biztos, hogy a középkategóriás telefonok világában is általánossá válik az 5G kompatibilitás, tehát nem kell feltétlenül sok százezer forintos készülékbe beruházni akkor, ha az újgenerációs hálózat gyorsaságára vágyunk.

Az androidos mobilok esetében szinte biztosan a Qualcomm marad a rendszerchipek királya: a nemrég bejelentett Snapdragon 865 nem csak natívan támogatja az 5G-t, de kifejezetten erős és gyors lesz, az ezzel szerelt telefonok már képesek lesznek 8K felbontású videók lejátszására is. Az új lapkák emellett együttműködnek az eddiginél is gyorsabb LPDDR5 RAM modulokkal, támogatják a 144 Hz-es képfrissítésű kijelzőket, és akár 200 megapixeles kamerákat.

Apropó, kamerák. Az már az idei trendek alapján is látható, hogy főleg a csúcsmobiloknál és a felső középkategóriában ismét elkezdődött a megapixel-halmozás, tehát most már nem csak 2-4 kamerás hátlapi egységekre lehet számítani, hanem arra is, hogy a főkamera 30-40, de egyes esetekben 100 fölötti megapixel értéket kap, és ezek mellé kerülnek nagylátószögű, bokeh és makrólencsék.

Végül pedig egy hagyományőrzők számára szomorúbb folyamatról is érdemes szót ejteni: szinte biztosan újabb olyan készülékek érkeznek, amelyekről eltűnik a megszokott audio jack csatlakozó, így ezekkel innentől már csak USB-C fülhallgatókat lehet használni, vagy áttérni valamilyen vezeték nélküli fülesre. Ezek értelemszerűen sokkal stílusosabb és modernebb kialakítású eszközök, mint a sok évtizede változatlan jackre épülők, de azért a nosztalgia nagy úr…

A cikk a Magyar Telekommal együttműködésben készült.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét