Még mindig Windows 7-et használsz? Akkor erről jó, ha tudsz!

0

2020. január 14-én megszűnik a Windows 7 hivatalos támogatása. De mit jelent mindez, és mihez kezdjen, aki biztonságban szeretné tudni a gépét és az adatait?

A Windows 7 operációs rendszer 2009. október 22-én jelent meg hivatalosan, és a Microsoft ekkor 10 év terméktámogatást ígért hozzá. Ezt még sikerült is megfejelni pár hónappal, hiszen a hivatalos támogatás leállítására csak 2020. január 14-én kerül sor, de a médiában már jó ideje jelennek meg figyelmeztetések, és a legutóbbi időszakban a legális Windows 7 rendszerek is megjelenítettek ezzel kapcsolatos üzeneteket, szóval elvileg a dolog nem ér váratlanul senkit.

Pontosan mit is jelent, ha megszűnik a támogatás?

Alapvetően nem arról van szó, hogy január 14-től hiába próbáljuk bekapcsolni a Windows 7-et futtató gépünket. A rendszer továbbra is minden elemében működőképes marad, viszont innentől kezdve a gyártó az előre jelzett időszak lezárásával “magára hagyja”. Ez azt jelenti, hogy onnantól nem érhetők majd el a PC védelmét segítő Windows Update szoftverfrissítései és a gyártó műszaki segítsége. Tehát nem csupán a funkciókat bővítő vagy újdonságokat hozzáadó frissítésekről kell lemondanunk, de nem érkeznek biztonsági frissítőcsomagok sem, tehát az elöregedő rendszer gyorsan nyitott ajtóként áll majd a különféle internetes fenyegetések és kártevők előtt.

Mik a lehetőségek a váltásra?

Természetesen az egyik legegyszerűbb továbblépési irány, ha újabb Windows rendszerre vált valaki. A gyártó értelemszerűen a Windows 10-et ajánlja, amely minden tekintetben a legmodernebb és legbiztonságosabb a Microsoft eddigi rendszerei közül. Ennek támogatási időszakát egyelőre nem is ismerjük, hiszen az egyszer megvásárolt Windows 10 folyamatosan frissül különféle új rendszerverziókkal, úgynevezett buildekkel, tehát ha engedélyezzük ezeket a frissítéseket, a támogatási időszak is folyamatosan megújul, amíg csak fejlesztik a Windows 10-et. Jelenleg a 1909-es build az aktuális, ezt 2019. november 12-e óta lehet elérni (és a legtöbb legális Windows 10 már magától frissült is erre, hacsak valaki direkt nem kapcsolta ki ezt a funkciót). A 1909-es vuild támogatásának határideje 2022. május 10-e, de ahogy írtuk, nem kell tartani attól, hogy akkor váltani kell másra, hiszen addigra bőven érkeznek majd újabb, automatikusan frissülő buildek.

Ha Microsoft rendszernél maradnánk, lehetőség van még Windows 8.1-re is váltani, bár itt egyrészt több olyan funkciót nem kapunk meg, amit az újabb Windows 10 már támogat, másrészt pedig itt fix támogatási határidő van: a Windows 8.1-es gépeknél 2023. január 10-én jön el az aktív életciklus vége. Az aktuális és pontos határidőkről itt lehet bővebbet megtudni: https://support.microsoft.com/en-us/help/13853/windows-lifecycle-fact-sheet.

Természetesen nem csak a Microsoft rendszereire lehet lecserélni a Windows 7-et. Rendelkezésre állnak például a nyílt forráskódú Linux különféle disztribúciói, amelyek jó része ráadásul személyes felhasználásra ingyenes. Itt viszont egyrészt jól meg kell fontolnunk, melyik változatot választjuk, hiszen – bár ugyanarra az alapra épülnek – az egyes Linux kiadások felépítése, kezelőfelülete és tudása sokban különbözik egymástól.

Hogy a különféle linuxok közül melyik a legjobb, nehéz objektíven megítélni. Az olyan ismertebb kiadások, mint az Ubuntu, a Debian, a Fedora vagy az openSUSE mellett találhatunk mostanában népszerűvé váló disztribúciókat is, mint amilyen az MX Linux, a Manjaro vagy a Linux Mint, szóval nézelődni lehet és kell is, ha valaki a pingvines rendszerek valamelyikére váltana. Azt viszont érdemes tudni, hogy a Windows 7 alatt futó szoftverek natív módon nem futtathatók Linux alatt, tehát vagy erre a rendszerre szabott változatokat, vagy alternatív megoldásokat kell keresnünk mindegyikhez.

Vigyázzunk az adatainkra!

Bárhogy is döntünk, egy új rendszer beszerzésekor oda kell figyelnünk arra is, mi lesz a gépen található adatainkkal. A legkönnyebb dolgunk akkor van, ha a Windows új változatát célozzuk be és frissítésként telepítjük azt, ilyenkor adataink, sőt akár a telepített szoftverek nagy többsége is változatlanul elérhető marad. Érdemes persze már ilyenkor megnézni, nem jelez-e valamilyen inkompatibilitási problémát a telepítő, és ha probléma akad valamivel, az adott szoftverhez tartozó adatot még a frissítés előtt mentsük el valamilyen külső tárolóra vagy felhőtárhelyre.

Ha pedig az új rendszert teljesen új lapot nyitva telepítenénk, semmiképp sem ússzuk meg az adatmentést. Ilyenkor nézzük meg inkább többször, minden dokumentumot, képet, munkához használt adatot és egyebet elmentettünk-e valami olyan tárolóra, ahonnan később könnyen elérhetünk mindent.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét