Égi hálózat 12 ezer méteren: együtt veled, repülés közben is

0

Exkluzív interjú a Deutsche Telekom szakértőjével a legújabb European Aviation Network fejlesztésről.

A Magyar Telekom 2020. január 20-án indította el havidíjas ügyfelei számára a díjmentes InFlight Wifi-t, vagyis a repülőgépeken is elérhető internetet. Ennek sávszélessége jelenleg 600 kbit/s, de jövőre – díjfizetéssel – lényegében az otthonival azonos, 75 MB/s-os sebesség is elérhető lesz 12 ezer méter magasságban a Telekom ügyfelei számára, a kontinensen egyedülálló European Aviation Network-nek köszönhetően, amely a Deutsche Telekom saját innovációja. A Deutsche Telekom szenior projektvezetője, Vámos Annamária árult el részleteket az új, égre irányított LTE hálózatról.

Vámos Annamária
Vámos Annamária

Akik a Lufthansa csoport (Lufthansa, Austrian Airlines, Eurowings) európai járatain utaznak és a Magyar Telekom havidíjas előfizetői, már idén január 20. óta élvezhetik a fedélzeti internetkapcsolatot – méghozzá díjmentesen. A DT InFlight Wifi pilot projektjében Magyarország mellett Szlovákia és Csehország vesz részt. Németországban a különleges ingyenes szolgáltatást csak a cég kiemelt, üzleti ügyfelei vehetik igénybe, ezekben az országokban azonban minden havidíjas előfizető, így Magyarországon több mint 5 millió ember számára díjmentes ez a lehetőség.

A szolgáltatást a Telekom-alkalmazásban saját kezűleg lehet beállítani, s ezt követően, mihelyt a repülőgép eléri az utazási magasságot, a hozzáférés automatikusan aktiválódik a készüléken. Az ingyenesen elérhető sávszélesség utasonként 600 kbit/s, ami gyakorlatilag egy ADSL vonal sebességének felel meg. Ez már elegendő a kommunikáció fenntartásához: a cseteléshez, e-mail váltáshoz, az internet böngészéséhez. Jelenleg a Lufthansa csoport fenti légitársaságainak mintegy 250 repülőgépén, összesen napi 1200 európai járaton érhető el a díjmentes internet a Magyar Telekom ügyfelei részére.

A közeli jövő: HD streaming az utasszállítókon a felhők felett

Amint azt Vámos Annamáriától, a Deutsche Telekom szenior projekt menedzserétől megtudtuk: a Lufthansa csoport további repülőgépein hamarosan elérhetővé válik a még gyorsabb internetezést lehetővé tevő, innovatív, hibrid rendszerű European Aviation Network (EAN). Ez egy speciális LTE hálózat, amely az Inmarsat műholdas internet-szolgáltatásával együtt biztosítja a nagy sávszélességű elérést az utasszállítókon. Igaz, ez a szolgáltatás már nem lesz díjmentes.

A vadonatúj hálózat egész Európát lefedve 300 bázisállomásból áll és 75 MB/s-os sávszélességű, vagyis HD minőségű videó streaminget is lehetővé tesz majd, gyakorlatilag az otthoni sebességet lesz képes 12 000 méteres magasságban, repülés közben is biztosítani az utasoknak. Ez azt jelenti, hogy kedvenc focicsapatának mérkőzéséről sem marad le az, aki a légijáratokon csatlakozik az EAN hálózatára. A hálózat és a szolgáltatás teljesen egyedülálló jelenleg Európában, csak az Egyesült Államokban működik ehhez hasonló.

A Deutsche Telekomon belül 2015-ben fogalmazódott meg az EAN terve. A megvalósítás nem volt egyszerű, hiszen 27 európai országban kellett partnereket találni a programhoz, hálózatot bérelni, az infrastruktúrát kiépíteni. A német telekommunikációs cég szakemberei és partnerei normál, földi szórású 4G LTE antennákat alakítottak át úgy, hogy azok az ég felé fordítva képesek legyenek LTE internetet biztosítani a repülőgépeknek. Az új kapcsolat nemcsak jóval gyorsabb lesz a műholdasnál, de az időjárási viszonyok is kevésbé zavarják majd a működését. Magyarországon öt ilyen bázisállomást telepítettek, amelyek egyenként 150 kilométeres rádiusszal rendelkeznek, így teljesen lefedik az ország fölött áthaladó légi folyosókat. A projekt megvalósításáért egy nemzetközi csapat felel a cégcsoporton belül, az egyes országokban azonban az adott technikai feltételeknek megfelelő megvalósítást a helyi szakemberek végzik el. Vámos Annamária elmondása szerint Magyarországon kifejezetten problémamentesen és gyorsan zajlott az infrastruktúra kiépítése.

„Egyedülálló szolgáltatásokkal és úttörő innovációval szeretnénk megkülönbözteti magunkat a piacon” – hangsúlyozta a szakember. „A díjmentes fedélzeti wifi egy modern felhasználói igényeknek megfelelő, különleges szolgáltatás, amellyel havidíjas ügyfeleinket akartuk kitüntetni.”

Az első felhasználási adatok valóban visszaigazolták azt az előfeltevést, hogy az Inflight Wifi-t nem csupán üzletemberek használják munkájuk, üzleti teendőik elvégzésére utazás közben, hanem van igény a magáncélú netezésre is. A legelső felhasználók 40 százaléka számolt be arról, hogy szórakozásra, kapcsolattartásra, hírek böngészésére használja a felhők fölött is a netet, bár az üzleti célú felhasználás még mindig domináns.

„A munkatársaink folyamatosan tesztelik az ingyenes fedélzeti WIFI működését. Ennek ellenére, szívesen vesszük az ügyfeleink saját észrevételeit is az új szolgáltatásunkról. Mennyire vannak megelégedve vele? Mennyire egyszerű a használata? Mik okoznak nehézséget? Az ilyen és ehhez hasonló kérdésekre ügyfeleink visszajelzéseit az inflight@telekom.de e-mail címre várjuk” – mondta el Vámos Annamária.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét