Most már tényleg jön a hajtogatós mobilok kora?

0

A hajtogatható kijelzős telefonok első képviselőit már évekkel ezelőtt bemutatták, de az elterjedésük nem indult szélvész-sebességgel. Idén azonban már nem csak a trendet megnyitó Samsung hozott új modelleket, egyre többen mutatnak be hasonló telefonokat. Ez lenne az igazi áttörés kezdete?

2023-ban már az ötödik generációval jelentkezett a Samsung Galaxy F mobilcsalád, amelybe kétféle készülék tartozik, a könyvszerűen kettéhajtható, robosztusabb Fold és az apró púderdobozzá összecsukható Flip. Mindkettő évről évre kap újdonságokat, de igazából azt figyeli az érdeklődő felhasználók mellett a mobilpiac és benne a konkurencia is, hogy milyen szinten sikerül kiküszöbölni az új technológiákra jellemző gyermekbetegségeket.

Mert ugyebár egy friss fejlesztés önmagában nem lesz azonnali, bankrobbantó siker. Több tényező kell hozzá, először nézzük őket sorban, aztán egyenként végigmegyünk azon, hogy ezek tekintetében hol állnak a hajlítgatós mobilok. Szóval egyrészt az újdonság tényleg kínáljon valami igazán újszerűt, ráadásul olyat, amely a “meg tudjuk csinálni” öncélúságán felül valóban vonzó a célközönségnek. Aztán legyen műszakilag hibamentes, sőt lehetőleg bolondbiztos. Végül pedig legyen olyan ára, ami már nem csak a leggazdagabb kísérletezők számára teszi lehetővé a kipróbálását. Ha ezek a tényezők nagyjából teljesülnek, jöhet a következő lépcsőfok: kezdje el az újdonságot más is másolni, saját képére formálva kiadni – mert ez mutatja meg a szakmának és a közönségnek egyaránt, hogy itt bizony új divat született. Nézzük meg akkor, melyikkel hogy állunk!

1. Legyen újszerű, de ne legyen öncélú!

Az újszerűség már a legelső Galaxy Fold megjelenésekor egyértelmű volt, hiszen annak ellenére, hogy volt már rá pár kísérlet, ez a készülék tudta először bárki által megvehető formában azt, hogy az addig merev mobilkijelzőt akár 180 fokban meg lehessen hajlítani. De persze itt fontos a kitétel második fele: legyen ez az újdonság olyan, ami tényleg hasznos az embereknek. Mert láttunk már sokszor olyan technológiát, amit a szeletelt kenyér után a következő világszenzációnak kiáltottak ki, aztán egyszerűen elhalt az érdeklődés valódi hiánya miatt (ilyen például a 3D-s tévézés, de az Apple nagy ígéreteinek árnyékában sem mondhatnánk, hogy a VR és AR headsetekből divattermék lett volna a bejelentésük óta).

Tehát attól, hogy egy mobilkijelzőt meg LEHET hajlítani, jó kérdés, hogy a vevők meg AKARJÁK-e hajlítani. Ad-e annyi pluszt ez a funkció, hogy emiatt egy hagyományos felépítésű telefon helyett ilyet válasszanak?

Erre a kérdésre ma már azért inkább igen a válasz. A mobilok alapvetően multifunkciós eszközök lettek, amelyekben a telefonálás már szinte az utolsóként említett tevékenységek egyike. Navigálunk, fotózunk, videózunk, játszunk velük, olyan miniszámítógépként használjuk őket, amelyek elférnek a zsebünkben, de bárhol és bármikor többé válhatnak egy apró dobozkánál. A Galaxy Fold és a versenytársak hasonló kiépítésű mobiljai ezt a vonalat erősítik azzal, hogy az alapfunkciókat elérhetjük rajtuk becsukott állapotban is, de ha kinyitjuk őket, egy sokkal nagyobb felületet kapunk, amin élvezetesebbek a multimédiás tartalmak, átláthatóbb egy térkép, akár távoli munkavégzésre is alkalmasak.

A Flip által hozott variáns ugyanezt a másik végéről fogja meg: kihajtott állapotban van egy érintőkijelzős telefonunk, viszont használaton kívül olyan apróra tudjuk összecsukni, hogy tényleg elférjen még az alig létező női zsebekben is.

Összességében tény, hogy a hajtogatós kijelző nem olyan szinten reformálja meg a kütyüpiacot, mint mondjuk a “butamobilok” után az első iPhone megjelenése, vagy a PC-k és telefonok közé ékelődő tabletek, de az is egyértelmű, hogy pont az első iPhone óta nem volt ilyen horderejű előrelépés a mobilok kinézetében és használatában. Mondhatni, amíg nem jönnek hologramot a térbe vetítő, vagy a testünkbe épített készülékek (ha lesznek egyáltalán), a hajtogatás tényleg egész jóféle újítás.

2. Legyen hibamentes és bolondbiztos

Minden újdonságban ott rejlik a lehetőség arra, hogy valami nem teljesen úgy működik, ahogy azt eltervezték. Pont azért, mert új. Nem volt előtte több tucat hasonló előd, ahol már valaki felfedezte a hibákat vagy a használati kényelmetlenségeket, jelezte ezeket és a gyártó pedig kitalálta, hogyan orvosolja őket. A Samsungnál sem volt teljesen zökkenőmentes a start, az első Foldnál például a tesztkészülékeken találtak komoly hiányosságokat a próbálgatók, így aztán a hivatalos bolti startot is el kellett halasztani.

Aztán persze beindult a nagyüzem, de még itt is voltak kifogások a készülékek egyes elemeivel kapcsolatban: az első modelleknél például a hajtogatás oltárán fel kellett áldozni a gyártó csúcskészülékein alapvetőnek számító víz- és porállóságot, de sokan jelezték, hogy a hajtás élénél még teljesen laposan is kidudorodik egy csík. A nagy kijelző miatt az akkuidő sem volt összehasonlítható a hagyományos csúcsmobilokéval, valamint azzal is küszködött a gyártó, hogy a kettéválasztott készülékházba ugyanolyan jó fotós hardvert tudjon bezsúfolni.

Ezek a hibák illetve hiányosságok szép lassan megoldódtak: az ötödik generáció már IPX8 minősítést kapott, ami azt jelenti, hogy ugyan porállóságra nem tesztelik, de vízállóságban már eléri a fix kijelzős mobilok szintjét. Az új zsanérral már az is megoldható, hogy összehajtott állapotban ne legyen látható rés a kijelző két oldala között, a Flip esetében pedig megnövelték a külső kijelző méretét, hogy alapvető funkciókat a púderdobozkára hajtott állapotban is elérhessünk.

Ezek egyébként az alcímben jelzett bolondbiztosságot is növelik. Ez ugyebár azt jelenti ebben az esetben, hogy egy műszaki eszköz akkor lehet igazán sikeres, ha semmilyen extra tudást, előképzettséget vagy erőfeszítést nem igényel a használata. A legelső iPhone is azzal nyerte meg a csatát, hogy ugyan voltak előtte is okostelefonok, de azok kezelése még inkább a hozzáértő geekekre volt szabva, az Apple viszont bevezette a “nagymama is elboldogul vele” szintet, a többi pedig történelem.

A legújabb hajtogatós mobiloknál már nem kell arra figyelni, hogy ha rosszul hajtjuk ki vagy be, akkor sérül a kijelző, ha esőben használjuk, beázik a hardver vagy a hajtogatás miatt a kezelőfelület is nehézkesebb a sima társakénál. Szóval ez a pont is kipipálható, eddig kettőből két területnél azt mondhatjuk, a hajtogatós mobilok készen állnak a világuralomra. De akkor jöjjön a következő pont…

3. Legyen bárki által elérhető ára!

Nos, itt van még némi döccenés a sikervonaton. A Galaxy Z Fold 5 új ára jelenleg 820 000 forint környékén jár, és bár szolgáltatónál lehet ezen valamennyit srófolni részletfizetéses vagy épp tarifával együtt vásárolt formában, de még mindig jóval húzósabb ez a szint annál, hogy bárki hirtelen felindulásból betérjen a boltba kérni egyet. De még a méretbeli kistesó Flip 5 is 540 000 forintnál indul, ami továbbra is egy használt autó ára (ha nem is túl csillogóé és újé).

Ez persze nem feltétlenül jelenti azt, hogy ez a kategória nem fog beindulni addig, amíg jelentősen le nem csapják az árat a gyártók és ezáltal a kereskedők is. Jó példa erre az Apple, amely még mindig sokaknál egyfajta státuszszimbólumot jelent telefonban, laptopban és egy sor egyéb műszaki termékben, és a vásárlók egy része hajlandó az átlagosnál többet is kifizetni azért, hogy birtokolja. Itt tehát inkább úgy fogalmaznánk, hogy középtávon látjuk majd meg, hogy a fentebb taglalt újdonságok és az egész “hajtogatós életérzés” jelent-e annyit a megcélzott vásárlóközönség egyre nagyobb részének, hogy a tervezettnél többet költsön rá.

4. Zárkózzon fel a konkurencia!

Ez a pont igazából egyfajta erősítő tényező, amit jól láttunk már megannyi egyéb termékkategóriánál. Az első iPhone után az győzte meg a felhasználók nagy többségét, hogy megjelent az Android, majd pedig az Apple után egyre több gyártó kezdett okostelefonokat megjelentetni. “Aha, akkor ez az okostelefon dolog nem csak egy cég hóbortja, hanem tényleg tud valamit” – ilyesmi üzenete van a piaci szegmens kinyílásának.

A hajtogatós telefonokkal is hasonló a helyzet. A Samsung első Foldjai után csupán néhány gyártó kezdett óvatos kísérletezésbe, a Huawei és a Xiaomi próbálkozott először hasonló készülékekkel, de ezeket is csak kis szériában, vagy épp nem a világ minden részén dobták piacra. 2023-ban azonban már több neves gyártó is nagy levegőt véve, teljes sebességgel bevállalta a hajtogatós piacot. Eleve szép nagy marketing-értéke van annak, hogy a Google is előrukkolt a Pixel Folddal, amely ráadásul a Galaxy Foldhoz képest jobb minőségű kamerával, tiszta szoftveres környezettel és impresszív akkus üzemidővel hódít a tesztelők körében. A magyar piacra épp visszatérő Motorola a Galaxy Fliphez hasonló, felülről kicsire hajtható változatot képviseli, a Razr Plus viszont már bevállalja a porállóságot, valamint nagyon hasznos külső kis kijelzőt is rápréselt a mobilra.

Emellett pedig elkezdődött az a korszak, amikor az újabb gyártók is ráálltak a hajtogatós telefonokra: a OnePlus várhatóan ősszel hozza ki első leporelló-mobilját, de az anyacég Oppo is hamarosan megvillantja a Find N3 modellt, amelynek elődjét a kritikusok agyondicsérték. Nemrég jelentették be a Vivo X Fold2 érkezését is, a Huawei pedig már a harmadik generációval jön Mate X3 néven. A Xiaomi szintén harmadszor fut neki a témának a Mi Mix Fold 3 készülékkel, tehát láthatóan a “történelmi” mobilcégek után távol-keletről is jön az utánpótlás. Az persze jó kérdés, hogy ez a jelenlegi árszintet is lejjebb tornássza-e, de annyi biztos, hogy a hajtogatós kategória létét validálja majd a piacon és megerősíti a vásárlók szemében is.

A fentiek összefoglalásaképp tehát az látszik, hogy a hajtogatós mobilok most már tényleg “megérkeztek”, ha nem is lett belőlük még mindennapos, bárki által könnyen beszerezhető tucattermék. De talán nem is ez a céljuk és lényegük: inkább olyan extra eszközök, amelyet a vevők egy speciális szegmensének terveznek. Aztán persze tíz év múlva, amikor valamilyen még újabb technológia elhódítja a mostani szerepüket, a hajtogatós mobilok is átlagos árszintű, megszokott kellékké válnak. De eltűnni most már szinte biztosan nem fognak.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét