Ezt a 10 hasznos funkciót a Google Térképben érdemes felfedezni!

0

Jön a jó idő, egyre többet kívánkozunk a szabadba, tervezzük a délutáni és hétvégi programjainkat. Ma már sokkal könnyebb jó, új helyekre akadni akár a belvárosban, akár csendesebb környékeken az interaktív, folyamatosan frissülő térképes alkalmazások segítségével. Íme néhány Google Térkép funkció, amivel még egyszerűbben megtalálhatod a számodra legmegfelelőbb éttermet vagy más kikapcsolódási, szórakozási lehetőséget.

A Google Térkép gyakran bővül új funkciókkal, érdemes ezeket megismerni és kihasználni, hogy az eddiginél is egyszerűbben keress a helyszínek vagy útvonalak között. Most 10 izgalmas, és talán nem annyira ismert funkciót mutatunk meg, amivel még hasznosabb lehet számunkra az alkalmazás. A felsorolt ​​funkciók az Android és iOS rendszeren futó Google Térkép alkalmazásokra vonatkoznak.

1. Állítsd be az étkezési szokásaidat

Egyre több vendéglátóhely adja meg a Google-nek az ételeire vonatkozó információkat, így az alkalmazásban könnyen szűrhetünk azokra, amik megfelelnek az igényeinknek, az éppen aktuális étrendünknek. A profilunk ikonjára kattintva (jobb fent) a Beállítások menüben, a Beállítások kezelése, majd az Étrenddel kapcsolatos gombokat kiválasztva megjelölhetjük, milyen típusú ételekre vágyunk. Vegán, gluténmentes, halal vagy kóser opciók közül is választhatunk.

2. Ellenőrizd a helyek zsúfoltságát

Nem teljesen újkeletű, de annál hasznosabb a Google Térkép azon funkciója, amikor megbecsüli egy adott hely forgalmát. Kényelmes utazások vagy étkezések megtervezéséhez hasznos látni, hogy adott időben mennyire zsúfolt a hely vagy útvonal. Ha egy zsúfolt csomópontra ráközelítünk a térképen, megjelenik a Forgalmas terület felirat, amire rákattintva oszlopdiagram mutatja az aktuális forgalmat és ennek alakulását.

3. Ne érjenek váratlanul az árak!

Mostanában különösen oda kell figyelni költekezéseinkre, érdemes tudatosan bánni a pénzzel. A Google Térképen egy-egy étteremre kattintva megnézhetjük, mekkora összeggel kalkuláljunk egy étkezésre, így nem ér minket meglepetés, amikor jóllakottan megkapjuk a számlát. Ezeket az adatokat az alkalmazás a felhasználóktól kapja, ezért azt is feltüntetik, hogy hány forrástól származik az információ, illetve mi is megoszthatjuk saját tapasztalatainkat.

4. Útvonaltervezés több eszközzel

A Google Térképet egyszerre több eszközön is használhatjuk ugyanazzal a felhasználói fiókkal. Ha asztali böngészőben tervezel útvonalat, azt másodpercek alatt megoszthatod telefonoddal vagy más készülékkel az Útvonalterv elküldése telefonra gombra kattintva. Az útitervet más felhasználónak is továbbküldhetjük emailen vagy akár SMS-en keresztül.

5. Válassz környezetbarát útvonalat

Mikor útvonalat tervezel, két végpont között, a Google felajánl környezetbarát alternatívát is, ezt egy zöld levél ikon jelöli. Ez általában a legrövidebb útvonal, így pénzt takaríthatsz meg az üzemanyagon és közben a bolygónak is kevesebbet ártasz. Az útvonalra kattintva az is kiderül, mennyivel kevesebb üzemanyagra van szükséged a többi útvonalhoz képest.

6. Oszd meg a helyzetedet másokkal

A találkozók előtti bolyongás elkerülése érdekében megoszthatjuk barátainkkal, családtagjainkkal a helyzetünket, ők pedig a tartózkodási helyünkre kattintva könnyedén elnavigálnak hozzánk akkor is, ha mi közben mozgásban maradunk. A helyünk megosztását bármikor kikapcsolhatjuk, így nem kell attól tartani, hogy a nap hátralévő részében bárki követné a lokációnkat.

7. Alakítsd az indulási/érkezési időt igényeid szerint

Autós utazás tervezésekor hasznos információ, hogy milyen forgalomra számíthatunk. Az útvonaltervezéskor a megfelelő helyre kattintva kiválaszthatjuk, milyen időben szeretnénk indulni/érkezni, az alkalmazás pedig korábbi adatok alapján adott napszakra vonatkozóan ad visszajelzést a várható forgalomról.

8. Legyen naprakész az offline térképed

Ugyan ma már szinte mindenhol van internetelérés, mégis előfordulhat, hogy eldugott helyeken vagy idegen országban nem tudunk kapcsolódni a világhálóra. A Google Térkép alkalmazásban le tudunk tölteni területeket offline az összes, helyhez tartozó adattal, így továbbra is ki tudjuk használni az útvonaltervező vagy helyajánló funkciókat. A profilunk ikonjára kattintva kiválaszthatjuk az Offline térképek opciót, majd kijelölhetjük a területet, amit el szeretnénk érni offline is. Ha engedélyezed a letöltött térképek automatikus frissítését, naprakészek maradnak.

9. Maradj inkognitóban

Megkönnyíti az életet, ha a Google Térkép megjegyzi, milyen helyeken jártunk, mik a megszokott közlekedési útvonalaink, hiszen sokkal személyre szabottabb, pontosabb ajánlásokat tesz nekünk. Előfordulhat azonban, hogy nem szeretnénk meghagyni az utókornak, hogy merre jártunk adott napon, így a helymeghatározást alkalmazáson belül is kikapcsolhatjuk. A profilképre kattintva válasszuk ki az Inkognitó módot és máris titkosítva intézhetjük dolgainkat.

10. Legyél naprakész a kedvenc helyeidről

A Google Térképen követhetünk helyeket, vállalatokat, környékeket vagy lehetséges nyaralóhelyeket. Ezekről a helyekről értesítéseket kaphatunk, ha a Beállításokban a Területek kezelése menüpontban bekapcsoljuk ezt az opciót.

(Cikkünk a Gizmodo összeállítása alapján készült)

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét