Hogyan spórolhatunk a digitális rezsin?

0

Sok kicsi sokra megy – ezt a mondást általában épp a megtakarításokkal kapcsolatban szoktuk használni, pedig manapság a költségekre is igaz. Havi pár eurós előfizetés ide, néhány ezer forintnyi díj oda, és bár egyenként alig észrevehetőek az összegek, hó végén csak csodálkozunk, hová ment el ennyi pénz. A digitális rezsi pedig kezelhető: mutatjuk, miből áll össze és hogyan zabolázhatjuk meg.

A digitális rezsi fogalmával sokan talán manapság kezdenek csak megismerkedni, pedig esélyesen szinte minden háztartásban képződnek már ilyen költségek. Míg a hagyományos rezsi leginkább olyan tételeken alapul, amelyek létszükségletnek számítanak, többek között a fűtés, elektromos áram, víz, szemétszállítás biztosításával, a digitális rezsibe leginkább online szolgáltatások, digitális termékek előfizetési díjai és ehhez kapcsolódó költségek tartoznak. Ezek legtöbbje alapvetően nem elengedhetetlen az élethez, de azért képzeljük el, milyen lenne 2023-ban internet-előfizetés, legalább egy streamingszolgáltatás, netbank és persze a kapcsolattartáshoz ma már szinte egyértelműnek számító mobiltelefonok nélkül végigcsinálni akár egy hetet is.

Szóval a megoldás semmiképp sem az, hogy mondjunk le mindent, amit csak lehet, inkább az észszerűség a lényeg: időről időre oda kell figyelni arra, tényleg minden egyes apró havi költésre szükség van-e, vannak-e esetleg olyan szolgáltatások, amik hasonló területet fednek le, esetleg kiváltják egymást, valamint akadnak-e olyan előfizetéseink, amelyekre annak idején szükségünk volt, de ma már nem használjuk őket, viszont a díjuk észrevétlenül csorog a számlánkról minden hónapban. Nézzük tehát azokat a trükköket, amelyekkel megregulázhatjuk a digitális rezsit, és persze olyanokat is, amelyekkel feleslegesen próbálkozunk.

Jelszómegosztás helyett okos csomagok

Kezdjük azzal, hogy ha valaki előfizet egy online szolgáltatásra, azt alapesetben saját részére teszi. Ha külön nem választunk valamilyen családi vagy csoportos csomagot, akkor bizony a megrendeléskor felbukkanó dokumentumban biztosan szerepel az, hogy egy előfizetés egyenlő egy felhasználó – de ugyebár ezek azok a hosszú, jogi bikkfanyelven írt szövegek, amiket szinte senki nem olvas el, inkább azonnal a végükre görget és megnyomja az elfogadás gombot.

Aztán pedig jön a csodálkozás és felesleges (valamint jogtalan) bosszankodás, amikor a szolgáltató egyszer csak lekapcsolja a hozzáférést, vagy épp egy erősebb ceruzával megnyomott havi számlát küld, miután a rendszerei észlelik, hogy az egy nézőre jogosító szolgáltatást szimultán használják Budapesten és Nemesrempehollóson (az pedig még hamarabb kicsapja a biztosítékot, ha két külön országból észlelnek közös hozzáférést). Legutóbb a Netflix kezdett akcióba, és a területről területre folyamatosan bevezetett korlátozások épp a napokban érik el Magyarországot is. Ha pedig egy ilyen “nagyágyú” meglépi ezt a szigorítást, akkor bizony esélyesen a többiek is észbe kapnak, hiszen komoly profitjuk száll el a szélben azzal, hogy sokan bújnak ki így a fizetés alól.

Ez viszont nem jelenti azt, hogy feltétlenül mindenkinek “egyszemélyes” előfizetésekben kell gondolkoznia. A Netflix, a Spotify és az összes hasonló gigacég azzal igyekszik legális opciókat kínálni, hogy különféle variánsokat tesz elérhetővé, például családi vagy csoportos fiókokat, amelyek ugyan valamennyivel drágábbak az egyéninél, de mégis olcsóbbak, mintha minden tag külön fizetne. Ha tehát rábukkanunk valamilyen online szolgáltatásra, streamingfelületre, előfizetés előtt érdemes megnézni, van-e ilyen lehetőség, és keressünk magunk mellé pár olyan barátot, ismerőst, családtagot, akiket szintén érdekel a dolog: máris spóroltunk valamennyit!

Kérj segítséget a naptáradtól!

Sokszor olyan helyekre is áramlik pár ezer forintonként a felesleges utalás, amelyekre már nem is emlékszünk, csak épp az egyenként apró költségek miatt észre sem vesszük, hogy az adott előfizetés még él. Ilyen lehet például egy próbaidőszak, amikor egy adott szoftvert vagy szolgáltatást azzal igyekeznek népszerűsíteni, hogy az első egy vagy néhány hónapban ingyen, esetleg a teljes ár töredékéért használhatunk. Az ilyen előfizetések persze bármikor lemondhatóak, de a mai digitális zajban ki vesz észre egy olyan e-mailt, amiben erre figyelmeztetnek (már ha egyáltalán jön ilyen)?

Ezután pedig simán előfordulhat, hogy a csupán rövid ideig használt szolgáltatásért még hónapokig vagy akár évekig fizetünk, saját “radarunk” alatt. Ezt azzal lehet a legkönnyebben megakadályozni, hogy már a legelső pillanatban megbizonyosodunk arról, hogy még időben értesíteni fogjuk… nos, saját magunkat. Tehát amikor bármilyen szoftvert, szolgáltatást, játékot vagy platformot próbaidőszakra indítunk, nézzük meg, mikor jár ez le, és írjunk be magunknak néhány nappal korábbra egy virtuális eseményt az online naptárunkba – lehetőleg bekattintva azt a funkciót, hogy erről egy e-mailes figyelmeztetést is kapjunk. Ha hónapokkal később megérkezik a “HASZNÁLOD MÉG AZ XY-T? HA NEM, MOST MONDD LE!” tárgyú értesítés, biztosan nem fizetünk majd semmiért feleslegesen.

A közös halmazok csodája

Sokszor azzal is komoly összegeket spórolhatunk, ha összehasonlítjuk az egyes szolgáltatások ajánlatait és tartalmát. Nem is csak azért, hogy mondjuk melyik streaming-felületen érünk el több filmet és sorozatot, bár ez sem utolsó érv. Igaz, akkor már azt érdemes megnézni, hol találjuk a mi ízlésünknek leginkább megfelelő tartalmakat, esetleg olyan extrákat (a feliratozástól a magyar nyelvű felületen át a szinkronos filmek arányáig), amelyek számunkra fontosak. De manapság, ahogy egyre több streaming-szolgáltató jelenik meg, nehéz elkerülni, hogy valamilyen épp exkluzív tartalom miatt ne fizessünk elő még egyre, aztán még egyre… végül ott ragadunk fél tucatnál.

A film-, sorozat- és zenestreamingek mellett a digitális játékboltoknál is hasonlóan színes a kínálat, főleg PC-n, ahol nincs egy adott hardver gyártójához kötött online játéktár. Steam, Epic, GOG, EA Play, Ubisoft Launcher és a többiek kínálnak új és klasszikus címeket, no és persze szinte mindegyiken van már olyan lehetőség, hogy havidíjas konstrukcióban egy folyamatosan változó kínálat darabjai között választhassunk szabadon.

Érdemes tehát időről időre átnézni a meglévő platformjainkat abból a szempontból is, milyen tartalmakat kínál épp az előfizetéses modell: el fogunk csodálkozni, milyen nagy az átfedés. Sok esetben ugyanaz a sorozat, film vagy játék ugyanúgy elérhető több, egyszerre futó előfizetésünkben is, a zenei streamingről nem is beszélve. Mivel itt még mindig leginkább a lemezkiadók kötnek csomagszerződést az előadók nevében, ezért 99 százalékos biztonsággal állítható, hogy ha egy zenekar albumai elérhetőek az Apple-nél, akkor ugyanúgy megtaláljuk Spotify-on vagy Tidal-en is. Tehát tessék szépen magozgatni, és végül simán ki lehet szórni néhány olyan előfizetést, amelyek megszűnésével nem vesznek el a kedvenceink, hiszen egy másik platformon ugyanúgy megmaradnak.

Felhőszolgáltatások, tárhelyek, szoftverek

Sokszor azzal is akaratlanul megterheljük a pénztárcánkat, hogy valamilyen korábban használt szolgáltatásról egy újabbra váltunk – no persze nem is ez a baj, hanem az, hogy ilyenkor a régit is “magunknál felejtjük”. Például lesz egy céges e-mail címünk és webtárhelyünk, de közben elmulasztjuk lemondani a havi Google előfizetést, amely megengedte, hogy túllépjük az ingyenes adatkeretet levelekkel, képekkel és online tárolt fájlokkal. Ugyanígy, ha veszünk egy otthoni hálózati tárhelyet (rövid nevén NAS-t), de nem mondjuk le a már nem használt Dropbox vagy OneDrive előfizetést, szintén a semmire költünk. A felhő csodálatos dolog, de érdemes ezt is okosan használni.

Ugyanígy előfordulhat, hogy egy havidíjas konstrukcióban használt szoftver helyett valami másra váltunk. Manapság évente érkezik valami szebb, jobb, gyorsabb képszerkesztő, Instasztori-generátor vagy biztonsági megoldás, értelemszerűen átállunk ezekre, de közben annak ellenére fizetünk a régiekért, hogy egyszer is futtatnánk őket. Épp ezért határozzunk meg előre olyan időpontokat, amikor egy nagy levegőt véve átnézzük a számítógépünkön és mobilunkon valóban használt alkalmazásokat, és kimagozzuk azokat, amelyek egy ideje kikerültek a látókörünkből – de ne csak az uninstall gombot nyomjuk meg, hanem ha fizetős szoftverről van szó, mondjuk le gyorsan az előfizetést is.

Mobil, internet, tévé – együtt könnyebb!

Manapság már egy távközlési szolgáltató sem csak egyetlen telekommunikációs formát képvisel. Vezetékes és mobiltelefonálás, internet és televízió egyszerre elérhető a nagyoknál, sokszor valamilyen csomag formájában. Nem árt ezért néha megnézni, mennyit költünk külön-külön az egyes előfizetésekre többféle irányba, majd pedig rákeresni egyetlen szolgáltatónál, hogy van-e ezeket összefogó csomagajánlat. A leggyakrabban igen a válasz, és esélyesen így egyben jóval kevesebbet is kell fizetni értük, mint a bennük foglalt termékekért egyenként.

A Telekomnál például a Magenta 1 kínál hasonlót: a csomag összeállítása ráadásul nagyon könnyű folyamat: elegendő mindössze legalább két otthoni előfizetés (például vezetékes internet és tévé), valamint akár már egyetlen mobil-előfizetés, és máris barátságosabb lesz a havidíj, amihez további előnyök is járnak. Egyrészt készülékvásárlási kedvezményeket használhatunk ki, amely kifejezetten jól jöhet akkor, ha ideje lecserélni a régebbi telefonokat. Emellett pedig olyan speciális Magenta 1 előnyökkel is tovább csökkenthetjük a költségeket, mint a családon belüli, több mobilszámot érintő ingyenes beszélgetés, vagy a váratlan otthoni internet-leállás esetén használható korlátlan mobilnet. Extraként a Telekom alkalmazásban kifejezetten Magenta 1 előfizetőknek elérhető meglepetések is fellelhetőek, például ajándékkártyák és kuponok egyéb boltokba és szolgáltatásokhoz.

Szóval, frissítsük a régi szólást: sok kicsi sokfelé megy – de ha összefogjuk és okosan kezeljük őket, akkor az elfolyó összegek egy része mégis nálunk maradhat!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét