Kipróbáltuk, milyen újdonsült programozónak lenni

0

Szerzőnk végigcsinálta a Green Fox Academy programozóiskola háromhetes, a járvány miatt szakmaváltáson gondolkodókat célzó kurzusát, hogy elmesélhesse, milyen a gyakorlatban kódolást tanulni. Tényleg programozóvá lehet válni három hét alatt?

A Green Fox Academy programozóiskola, a Microsoft, valamint a piacképes informatikai tudás elterjesztését célul kitűző HTTP Alapítvány idén márciusban szervezte meg a MyFirstApp Coding Camp nevű háromhetes programozókurzust, amelyen 120 jelentkező ingyenesen vehetett részt, és kaphatott heti három napnyi mentori segítséget. A jelentkezők többségének a járvány miatt veszélybe került a munkája, és az ingyenes tanfolyammal olyan programozási alapokat sajátíthatott el, amely akkor is hasznos lehet, ha nem fejlesztőként kíván dolgozni.

Tehát a kurzus már lement, itt a Pont.most blogon viszont azért foglalkozunk a témával, mert a magyar nyelvű, online videókból és szöveges, ingyenesen elérhető fejlesztőeszközökben megoldható feladatokból álló tananyag most is elérhető, így aki érdeklődik a téma iránt, az most is elvégezheti azt a szabadidejében. A Green Fox tavaly a járvány elején már szervezett egy hasonló, de angol nyelvű kurzust, tavaly decemberben és idén januárban azonban elkészítették a teljesen lokalizált verziót, magyar nyelvű videókkal és feladatokkal. Szerzőnk végigcsinálta a háromhetes kurzust, hogy első kézből számolhasson be tapasztalatairól.

Rögtön csapjunk a lecsóba!

A jelentkezés után minden online zajlott, a néhány fős tanulócsoportokat a Discord chatkliensben rendezték csoportba, ahol heti három este az adott csoporthoz rendelt mentorral tudott konzultálni minden diák, aki elakadt valamelyik feladat megoldásában. Ez az egyeztetés természetesen nem chaten, hanem videóhívás keretében zajlott.

Az online felületen a MyFirstApp-kurzus három hetének minden egyes napjára leosztottak valamilyen teljesítendő célt: ez bizonyos napokon nagyjából 3-4 órányi videós tananyag végignézését, más napokon pedig kizárólag gyakorlati munkát jelentette, néha pedig fele-fele arányban volt elmélet és gyakorlat is. Egyébként általában érdemes volt a tanárral “közösen” végezni az elméleti feladatokat, vagy legalább egyes részüket, mert így a gyakorlatban is lehetett próbálgatni az egyes funkciók működését, a változtatásuk hatását a program működésére – ezt egyébként maguk a szervezők is figyelmünkbe ajánlották.

A webes programozás alapjai – fénysebességgel

Az ingyenes kurzus három hete a Green Fox féléves, intenzív képzésének nagyjából az első két heti tananyagát foglalta össze, és persze egy kicsit lassabb tempóban is haladt, mivel itt a többség munka mellett vett részt a képzésen. Az első héten a HTML, vagyis a weblapok alapját képező nyelv alapvető parancsait, illetve az ezek formázásához, látványosabbá tételére használt CSS leírónyelv alapjait tanulhattuk meg.

A HTML-alapok mindenkinek nagyon könnyen mentek, hiszen nagyjából hasonló dolgokat lehet megvalósítani benne, mint egy szövegszerkesztőben, csak épp a formázási parancsokat nem ikonokkal, hanem a kódba beírva kell megadni. A CSS használata már nehezebb, különösen, ha olyan igényes oldalt akarunk készíteni, amely a képernyő vagy a böngészőablak méretéhez igazodva a legmegfelelőbb formában jeleníti meg a tartalmakat.

A második héten már az interaktív funkciók megvalósításához szükséges, teljes értékű programnyelvnek számító JavaScript került terítékre, amelyben az előző két nyelvvel ellentétben összetettebb műveleteket is meg lehet valósítani az egyszerűbb formázásnál, elrendezésnél.

Összességében naponta 3-4 órát minden esetben intenzíven kellett foglalkozni a tanulással, és még a hétvégi napokon is rá kellett szánni 3-3 órát arra, hogy lépést tarthassunk az ütemtervvel – lazsálni egyáltalán nem volt idő. A legtöbb mentori segítséget a bonyolultabb CSS-es feladatokkal, illetve a JavaScriptben megírandó kódokkal kapcsolatban kérték a tanulócsoport tagjai. Ez nem is csoda, hiszen ez már túlmutat a középiskolai informatikaórákon elsajátítandó feladatok szintjén.

Olyan, mintha magunktól állnánk neki nyelvet tanulni

Jól érzékelteti, hogy mit gondol egy átlagember a programozói munkáról, hogy a kurzus kezdetekor több ismerősöm is megkérdezte, hogy a három hét tanulás után elkezdhet-e ebben a szakmában dolgozni. Erre a válasz nyilvánvalóan nem. Leginkább egy szuperintenzív nyelvtanfolyamra hasonlított a Green Fox képzése, amelyen egy idegen nyelv alapjait sajátíthatjuk el, amelynek segítségével gond nélkül tudunk taxit hívni és elvitetni magunkat a hotelbe, ahol esetleg még az ételrendelés sem okoz gondot. Ez azonban még nem azt jelenti, hogy tolmáccsá avanzsáltunk volna.

Az idegennyelvekhez hasonlóan programozást megtanulni is csak gyakorlással, tehát programozással lehet, egyáltalán nem elegendő bemagolni az elméletet – magyarázta Szél Péter, a Green Fox vezető mentora, aki saját maga is a kurzus jó pár videóján szerepelt oktatóként. Tőle azt is megtudtuk, hogy a cég fizetős képzésén is a gyakorlati szemlélet uralkodik, tehát az idő 80 százalékában feladatokat oldanak meg a hallgatók.

Saját tapasztalatom is az volt, hogy egy-egy elhangzott új utasításfajta használatának elsajátításához érdemes volt különböző szituációkban kipróbálni annak működését. Ez persze roppant időigényes lehet: bár volt, amikor gond nélkül megoldottam a napi feladatokat, máskor egy-egy ponton elakadva órákig keresgéltem a Google-ön megtalálható oktatóanyagokat. Ennek megfelelően volt, hogy végül olyan módszerrel oldottam meg egy-egy részfeladatot, ami a kurzus anyagában nem, vagy csak később szerepelt – ami igazából jó dolog, önálló gondolkodásra serkent. Gyakran bukkantak fel a kurzuson a napokkal korábbi leckékből visszatérő, de kicsit megbonyolított feladatok, amelyek az ismeretek felelevenítését szolgálják – van, hogy egy héttel korábbi lecke idevágó részét kellett újranézni ezek megoldásához.

A feladatok sikeres megoldása a keresztrejtvények sikeres megfejtéséhez hasonló, intellektuális örömöt ad, és utólag visszagondolva, ha nincs a kurzus, valószínűleg csak sorozatokat bambultam vagy videójátékoztam volna a pandémia alatti távolságtartás miatt – így viszont jóval hatékonyabban töltöttem az időmet.

Le a kalappal az előtt, aki munka mellett csinálja

Bár a Green Fox fizetős képzésében is elérhető munka mellett végezhető kurzus, a három hetes tanfolyamon szerzett tapasztalatok alapján minden tiszteletem azok felé, akik képesek ezt teljesíteni. Gondoljunk csak bele, ha azt mondanák, hogy tíz hónap alatt tanuljunk meg munka mellett mondjuk japánul, az milyen komoly erőfeszítést igényelne? A programozás elsajátítása is épp akkorát.

A jó hír, hogy átlagos kognitív tulajdonságokkal is lehetünk ügyes programozók, nem szükségesek mélyreható matematikai ismeretek, bár logikus gondolkodás igen – magyarázta Szél Péter. A Green Foxnál egyébként a koncepció része, hogy az alapismereteket előzetesen rögzített videók formájában osztják meg a tanulókkal, ezt ugyanis akárhányszor visszatekerhetik, gyorsítva, lassítva is nézhetik, így jóval rugalmasabban használható a szokványos egyetemi nagyelőadásoknál – amelyeket itt a mentorálás hivatott helyettesíteni.

Sajnos jelenleg csupán a Green Fox bootcampjein résztvevők többsége férfi: csak negyedrészük nő, pedig a kódolás végképp “uniszex” munkakör. Ezzel egyébként a bootcamp még így is kimagaslik a hazai átlagból, hiszen az Eurostat számai szerint 2019-ben itthon az IT-szektorban dolgozóknak csupán 10,6 százaléka volt nő – mutat rá az összefüggésre az IVSZ nemrég készült kutatása.

Összességében tehát látható, hogy nem egyszerű, de mindenképpen hasznos egy efféle tanfolyam kipróbálása, főleg azoknak, akik úgy érzik, jelenlegi munkahelyük, szakképzettségük a járványhelyzet, vagy akár a modernizáció miatt „billeg”. Ráadásul az otthon töltött idő céltalansága helyett igazi haszonnal jár, amelynek előnyei később sok szituációban jöhetnek jól.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét