Kortalanok lehetünk az interneten?

0

A nagyszülők, és a szülők jelentős része is digitális bevándorló. Míg a gyerekek digitális bennszülöttek. Nagyon fontos, hogy értsük, megismerjük egymást a különbözőségek ellenére is. Ebben az epizódban ebben szeretnénk segíteni.

Az idősebb generáció gyakran érzi magát kontrollvesztettnek, vagy akár kiszolgáltatottnak az online térben, ezért sokszor inkább kerülik azokat a helyzeteket, amikor digitális eszközöket kell használniuk. Miközben a fiataloknál a túlhasználat, a függés jelenthet gondot. Hogy lehet megtalálni a közös hangot? Hogyan tudunk nehézségek nélkül kommunikálni a digitális térben? Ebben az epizódban megkeressük azokat a pontokat, amikor az ellentétes irányú érdekek és motivációk átmenetileg megfordulnak és azonos irányba rendeződnek.

Itt lesz Kemény István és Kemény Zsófi – a költő apa és slammer lánya – 2 generáció, egy platformon. Hallhattok beszélgetést Steigerwald Krisztián generációkutatóval a legújabb kutatási tapasztalatokról. Itt lesz és Süle Kati, aki divatblogger és influencer, az érett korosztály stílusikonja. Ő Y-generációsokat megszégyenítő rutinnal van jelen a digitális térben. Rizmayer Antit is megismerhetitek, ő Y-generációs instasztár, aki új projektbe fogott, a célja pedig nem más, mint digitalizálni a nagymamáját.

Beszélünk a Telekom Legyélteis MOST Generációs programjáról is, ami összehozza a fiatalokat az idősekkel azért, hogy egymástól tanuljanak. A Magyar Telekom célja a kezdeményezéssel az, hogy korosztálytól függetlenül bárki számára elérhetővé váljanak a digitalizáció nyújtotta lehetőségek, de ne csak a hozzáférés legyen adott, hanem a digitális készségek fejlesztése is. A programban részt vevő diákok még a vírus előtti időkben közös foglalkozások során mutatták meg és tanították meg nagyszüleink korosztályának azt, hogy milyen korlátlan lehetőséget jelenthet számukra is a digitalizáció.

Az epizód végén ajánlóval is jövünk:

Steigervald Krisztián: Generációk harca – Ez a könyv abban segít, hogy eligazodjunk a különböző generációk világában, hogy szüleink, nagyszüleink vagy éppen gyerekeink és unokáink ne furcsa idegenek legyenek.

Nemes Orsolya: Generációs Mítoszok – Napjainkban olyan kihívásokkal nézünk szembe, mint a klímaváltozás, társadalmi és jövedelmi egyenlőtlenségek, vagy a mesterséges intelligencia térhódítása. Ahhoz, hogy ezeket javunkra fordíthassuk, szükség lesz az összes generáció tapasztalatára és tudására a kisebb, és nagyobb közösségekben egyaránt. Sőt, az egyes nemzedékeknek tanulniuk kell egymástól a megoldás érdekében.

Kövessétek a Magenta podcast csatornáját, mindenképpen iratkozzatok fel, hogy ne maradjatok le a friss tartalmakról.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét