Mikor jön az 5G-s kvantumugrás?

0

„Erős felütéssel indítjuk az 5G-s ajánlatunkat: április 9-től három vagy hat hónapig rengeteg ügyfél ingyen kipróbálhatja az új szolgáltatást” – mondja a Pont-Most blognak Sipos Tamás, a Telekom lakossági marketing szakmai vezetője. A szakember szerint a Telekom ezt követően sem áll meg, hiszen az új ajánlatok java csak egy következő hullámban, ősszel érkezik.

Április elején a Telekom meghirdette első, 5G-s hálózatra épülő szolgáltatásait. Mit tartalmaz ez a csomag?

– Az első ajánlatunkkal részben az a cél, hogy pozicionáljuk a Telekomot, mint 5G-s szolgáltatót. Azt szeretnénk, ha a lehető legtöbben értesülnének arról, hogy megjelentünk ezen a piacon, és itt is – mint minden más területen – prémium szolgáltatást biztosítunk. Ennek megfelelően, első lépésként számos ügyfelünk előtt megnyitjuk a hálózatot, és ingyenes hozzáférést biztosítunk az 5G-hez. Ezt mind image-építés, mind a prémium érzet megteremtése szempontjából erős felütésnek szánjuk.

Sipos Tamás
Sipos Tamás

Kik lesznek az első szerencsések?

– Több ügyfélcsoport tagjai is first bird-ök lehetnek. Elsőként természetesen azokra gondolunk, akik a legjobb előfizetéseket veszik igénybe: a legújabb portfóliós Korlátlan Net és a Net Max ügyfelekre. Ők most hat hónapig ingyenesen használhatják az 5G-hálózatot. Azok, akik ugyan a legújabb portfóliós, de nem korlátlan csomagban neteznek, de már vásároltak, vagy vásárolnak tőlünk 5G képes okostelefont, szintén kipróbálhatják az 5G-t; náluk 3 hónapig lesz ingyenes a szolgáltatás.

Egy 2 Gb-os internet csomag nem fog sokáig tartani, ha valaki 5G-n elindít egy nagyfelbontású stream-et…

– Számoltunk ezzel. Mivel a koronavírus-helyzet miatt mindenki kapott 10 Gb extra adatot, illetve további 10 Gb aktiválható a Telekom appon keresztül ezért az indulás környékén az új portfóliós előfizetések markáns része megkaphatja az 5G-t is. Tekinthetjük ezt egy újabb felajánlásnak, amivel segítünk a járvány idején. Az indulás után vásárolt, benne foglalt adatmennyiséggel rendelkező csomagok közül azonban csak a 10 Gb-os fog 3 hónap kipróbálási lehetőséget kapni.

Várható, hogy a felajánlásnak köszönhetően megugrik az 5G-képes készülékvásárlók száma?

– Nem titkolt célja a bevezetési akciónak, hogy minél több ügyfél számára mutassuk meg az 5G előnyeit, márpedig ehhez természetesen megfelelő készülékekre is szükség van. Felhasználói szempontból az egy igen szerencsés helyzet, hogy ha valaki vásárol tőlünk egy 5G-s telefont, és már a legújabb portfóliónkban van, most az előfizetése módosítása nélkül, automatikusan kipróbálhatja az új hálózatot. Ha tetszett, a három hónap letelte után feljebb válthat korlátlan csomagba, és kap még hat hónapot.

Mi történik, ha ez is kifutott? Ingyenes szolgáltatásból nem lesz üzleti eredmény.

– A kereskedelmi szolgáltatás elindítása alapvetően két hullámban történik. Az első, a bevezető fázis elsősorban az edukációról szól. Meg kell mutatnunk, hogy elindultunk, és meg kell ismertetnünk a lehető legtöbb ügyféllel az 5G élményét. A Magyar Telekom ügyfelei el vannak kényeztetve a 4G-s mobilhálózattal, hiszen a 4G hálózatunk a világ élvonalába tartozik. Ilyen körülmények között nem könnyű értékesíteni egy új technológiát, hiszen a legtöbb embernek éppen elég a nagyon jó, és nem érzik indokoltnak, hogy még feljebb lépjenek. Elsőként evangelizálnunk kell a piacot, és ha ez már valamennyire megtörtént, akkor léphetünk tovább, hogy üzleti értelemben is értékesítsük a szolgáltatást.

Mikor történik ez meg?

– Az első igazi kvantumugrás őszre várható. Addigra fokozatosan bővül majd a hálózat lefedettség, ráadásul őszre elérhetővé válnak majd 5G-s készülékek a kínálat középmezőnyében is. Az év végére valószínűleg annyira lecserélődik a paletta, hogy olyan telefont lesz nehéz találni, amelyik nem 5G-képes.

Akkor érdemes 5G-re váltani a jó minőségű 4G-s előfizetésről, ha olyan szolgáltatásokat szeretnénk használni, amelyek csak így érhetők el. Tud a Telekom ilyen izgalmas lehetőségeket ajánlani az ügyfeleknek?

– Folyamatosan dolgozunk ezen, és már most számos ötletünk van arra, hogy a lakossági szegmensben mivel tudjuk majd kiegészíteni az 5G-szolgáltatást – de ez legyen meglepetés. Nem árulok el titkot, ha elmondom: különböző streaming-csomagokban, illetve kiterjesztett- és virtuális valóságot használó alkalmazásokban és készülékekben gondolkodunk. A Távol-Keleten már most rengeteg ilyen megoldás létezik, úgyhogy ha valaki kíváncsi rá, milyen változásokat hoz az életünkbe néhány éven belül az 5G, érdemes szétnéznie Ázsiában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét