Bezárva, mégis szabadon: így nyitja ki a digitalizáció a karantént

0

A koronavírus miatti önkéntes vagy kötelező karantén a tavasz és a jó idő érkezésével talán még egy fokkal kényelmetlenebb. Szerencsére jó pár olyan digitális lehetőség van, ami segít elkerülni az unalmat és a tehetetlenség érzését.

Azzal már szerencsére az emberek többsége is egyetért, hogy a közösségi távolságtartás módszere olyasmi, ami ugyan kellemetlen és hosszú távon borzasztóan unalmas is lehet, de talán az egyetlen igazán hasznos lehetőség a koronavírus gyors terjedésének megakadályozására. Sokfelől hallani, hogy télen egy fokkal még kezelhetőbb lett volna, amikor a hideg idő miatt egyébként is otthon ül a család, de most, hogy lassan az időjárás is elhiszi, amit a naptár állít, egyre nehezebb megmaradni a négy fal között.

Még nehezebb a feladat akkor, ha egy teljes család marad így “elzárva”, és eleve nehéz megtervezni a hétköznapi munka- és időbeosztást az otthoni távmunka, a gyerekek távoktatása és persze az összezártság miatti stressz mellett. És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy itt a húsvét, négynapos hosszú hétvége jön, ami elvileg arról szólna, hogy aki csak tud, kiront a melegbe és az éledő természetbe, a gyerekek levezetik a fölös energiáikat, a szülők pedig szó szerint is fellélegezhetnek – de ez most sajnos nem megvalósítható.

Ti ajánlottátok

Természetesen ilyenkor mindenki először megpróbálkozik azzal, ami kéznél van – de a karantén sokadik napján már biztosan kipróbálta a család az összes meglévő társasjátékot, megnézett minden mesefilmet és családi mozit, és ha aput-anyut álmában megbökik, már félálomban, fejből dúdolja a Jégvarázs betétdalát. Ezért azon kezdtünk gondolkozni, hogy a mi profilunkba vágó eszközökkel, tehát digitális tartalmakkal, kommunikációs megoldásokkal hogyan lehetne pótolni az elmaradó szabadtéri programokat. És ugyan mi magunk is elkezdtünk megoldásokat összegereblyézni, körbekérdeztünk a családos ismerősök között, akik meglepően jó tippeket adtak, így ezekkel együtt szedünk csokorba egy adagnyi tippet a szabadidő közös, digitális eltöltésére.

Néznivalók élőben

A közösségi oldalakon több tematikus csoport is indult, a facebook.com/groups/elokozvetitesek oldalon például bárki közzé teheti, milyen koncerteket, színházi előadásokat lehet megnézni felvételről vagy akár élő közvetítés formájában. A jelenleg elérhető linkek között ugyanúgy van klasszikus zene, jazz, gyerekdalok, felnőtt színdarabok és mesék.

Hasonló ötlet a Várkert Bazár kezdeményezése is. A #várkerthúsvét eredetileg hagyományos programsorozatnak indult, ám a koronavírus hatásai miatt a Facebookra költözött. Gyerekeknek és családoknak hasznos tartalmak kerülnek fel ide videós formában meséktől gyerekzenékig, de olyan közös programokat is segít a kezdeményezés, mint a közös sütés-főzés: az egyik új videóban például azt lehet megtanulni, hogyan készíthetünk együtt kézzel sodort mézeskalács nyuszit. A kínálatot a facebook.com/varkertbazar oldalon lehet böngészgetni.

Szimpatikus, hogy olyan vállalatok is beszálltak a szórakoztató tartalmak készítésébe, amelyek alapvetően nem ilyesmivel foglalkoznak. A Nivea Mesevilág például virtuális képeskönyvekkel készült, amelyeket lehet együtt olvasni és lapozgatni a gépek előtt – a húsvétra való tekintettel most épp nyuszis mese van soron.

Apropó, könyvek! A Bookr Kids alkalmazás Android és iOS rendszereken is futtatható, és egyetlen appon belül több száz magyar nyelvű mesét tartalmaz akár felolvasott változatban is, ami egyébként az olvasni tanulást és szövegértést is fejleszti a kisebbeknél. Ugyan a mesék elérése előfizetéses rendszerű, de egy hatnapos ingyenes időszakkal lehet kezdeni az ismerkedést.

Mi legyen a húsvéti menü?

Azt gondolhatnánk, hogyha nem jönnek vendégek akkor minek is rákészülni a húsvéti menüre, pedig épp ettől a szokástól lesz olyan meghitt az ünnep. Legyen az hagyományos vagy reformkonyha, mindegyik variációra rengeteg oktatóvideót, receptoldalt kapunk, ha a megfelelő kulcsszavakat ütjük be a keresőnkbe. Nagyon jó családi csapatépítő program lehet ugyanakkor, ha a nagyszülőket egy videochat formájában becsatoljuk a közös főzésbe, így a #digitálisösszefogás jegyében a generációk egymásnak adhatják át tudásukat, tapasztalatukat, a családi hagyományokat.

Virtuális családlátogatás és közös játék

Talán ezt a nehézséget lesz a legkönnyebb áthidalni, hiszen gyermekeink és mi is egyaránt a képernyők előtt éltük szociális életünket az elmúlt hetekben. A távmunkában megedzett családnak már nem lesz probléma, hogy a már bejáratott videóchat-appját most a nagyszülőkkel is megismertesse, és újabb, digitálisabb platformot szolgáltasson a beszélgetésekhez. Ha pedig emellett szeretnénk valami közös szórakozási formát is kipróbálni, játszhatunk úgy is együtt, hogy fizikailag távol vagyunk egymástól.

Közös agytornára is kiváló a Quiznight.hu kezdeményezése. A hétfő esténként már évek óta rendszeresen kocsmakvízeket rendező társaság a karantén-időszak alatt élő Facebook-kvízeket tart, ahol a kezdeményezés ötletgazdája vezetésével sokféle vicces, érdekfeszítő vagy megdöbbentő kérdést megválaszolva lehet versengeni az aznapi elsőségért. Külön érdekesség, hogy a Dublintól Bécsen át Kolozsvárig egy csomó külföldi városból játszó csapatok nagy százaléka képviseli magát az online fordulókon, amelyek egyben nagyszerű alkalmat adnak arra, hogy új játékosokat is “behúzzon” a Quiznight.hu, és a korlátozások feloldása után hétfőnként további tagokkal bővüljön az élőben játszó közösség. Az eseményeket a facebook.com/quiznight.hu oldalon lehet követni, a rendszeres hétfői kvízek rendre 8 órakor indulnak.

Ha a családok nem egy helyen kénytelenek átvészelni a bezártságot, közös társasjátékozásra is sokféle lehetőség akad annak ellenére, hogy az ilyen játékok eredetileg “élőben” az igaziak. A Tabletop Simulator egy olyan PC-s felület, amelyen belül egy csomó táblás és kártyajáték elérhető. Az alapverzióba beépítettek között dominótól pókeren át sakkig találunk játékokat, de olyan extrákat is hozzáadhatunk, amelyek már a komolyabb táblás kiadványok digitális változatai.

Hasonló megoldás a Tabletopia is. Itt szintén elérhető több tucat klasszikus játék és a legújabb, sokszereplős, stratégiai címek közül is találunk megannyit. A játékokat többféle kategorizálásban találjuk meg, akár típusuk, akár megtanulási nehézségük alapján csoportosítva. Végül pedig essen szó a BoardgameArena gyűjteményéről is, amelyeket szintén érdemes átnézni.

A jackboxgames.com/drawful-two címen elérhető Drawful 2 szintén egy mókás online játék, amelyet nem csak PC-n, de játékkonzolokon és okostévés platformokon is elérhetünk. Ebben a fő feladat az, hogy egymás rajzai alapján kell kitalálni, ki mire gondolt, de több extra minijáték is színesíti a programot. Ezt is kiválóan lehet játszani akár több helyszínről egyszerre.

Kirándulás a fotelből

Természetesen ilyenkor a valódi kirándulás sem megoldható sokaknál, és ha az elsőötletként előbukkanó természetfilmes maraton már megvolt, vegyük saját kézbe a kirándulásainkat. Ebben például a Google Earth virtuális túrái segítenek, amelyet az oldal bal sávján található Utazó (Voyager) gombbal hívhatunk elő. Itt narrált formában járhatjuk be a Föld legszebb és legérdekesebb tájait úgy, hogy közben azt is látjuk, pontosan merre járunk – ilyen utazásokat egyébként sem tehetnénk minden nap, még akkor sem, ha szabad lenne a kijárás. Eljuthatunk akár az óceán mélyére, de virtuálisan átélhetjük a világ sokféle utcai fesztiválját és karneválját is.

A kijárási korlátozás azt sem jelenti, hogy a testmozgásról is le kell mondanunk: sportolóktól kezdve szakembereken át rengetegen költöztették óráikat az internetre, ahol minden korcsoport megtalálhatja a neki való foglalkozást, például a #maradjotthon gyerekkel csapat berkein belül. Ha a mozgás mellett valaki edukatív, mégis játékos szórakozásra vágyik, a GoNoodle weboldalán megannyi táncos, érdekes, ismeretterjesztő tartalom várja.

Múzeumokat is végigjárhatunk, több intézmény ugyanis a járvány idejére virtuális tárlatvezetéseket tart, ilyen például a Louvre, a British Museum vagy a Smithsonian Természettudományi Múzeum. Még jegyet sem kell venni, miközben végigjárhatjuk a világ legnagyobb kiállításainak termeit.

Ha pedig kifogyunk az ötletekből, akár azt is megkérdezhetjük a gyerekektől, mit néznek általában ők a weben! Itt az idő megismerni, milyen YouTube és Twitch streamereket követnek, milyen játékokról nézik az élő közvetítéseket – aztán pedig le lehet ülni a PC vagy a játékkonzol elé, és megpróbálni elverni őket valamilyen virtuális versenyben, esetleg közösen építeni valamit Minecraftban. Így legalább megtudjuk, pontosan mi történik a gyerekszobákban akkor, amikor eddig azt mondtuk: “már megint azt a… nem is tudom, mit bámulod”.

Tanulás a fotelből

Mivel húsvét alkalmából 4 egész nap áll rendelkezésünkre, hogy különféle aktivitásokkal, játékokkal szórakoztassuk egymást és magunkat is, érdemes néhány órát az időnkből új dolgok tanulására is fordítani. Persze tanszünet is van, úgyhogy ne is álmodjunk a könyvekről! Épp ellenkezőleg, próbáljuk meg újra felfedezni a környezetünkben rejlő lehetőségeket, ragadjunk ollót és dekoráljuk ki a lakást! Itt aztán fordulhatunk influencerekhez, hasonló cipőben járó anyukákhoz, a határ -szinte- a csillagos ég. Ha elrugaszkodnánk a tematikus csináld magad-jellegű tartalmaktól, akkor a régóta halogatott hobbinak is itt az ideje, hogy figyelmet kapjon: legyen az a babaruhák kötése, vagy gyerekdalok megtanulása gitárkísérettel, de ha a természettudományok terén szeretnénk több ismeretet szerezni, annak sincs akadálya. Ne áltassuk magunkat, a kihagyott utazásokat nem csak a felnőttek siratják és a mémek nem csak nekik viccesek. Miért ne kombinálhatnánk a kettőt? A Google Arts&Culture jóvoltából rengeteg kihívásban vehetünk részt, miközben a világ különféle szegleteibe utazunk a virtuális térben.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét