Újabb gigászi lépés a Telekomnál

0

Egy új technológia bevezetése, egy hatékonyabb, egyszerűbb, gyorsabb megoldás megtalálása a történelem kezdete óta kijelöli, mikor zárul le egy régi, és mikor nyílik meg egy új korszak. Idén tavasszal a Telekom gigabites hálózata elérte a kétmillió végpontot, mellyel a szolgáltató a tavalyi rekorderedmény után ismét óriási lépést tett Magyarország digitalizációja felé. Az optikai hálózatfejlesztés terén a társaság európai összevetésben is az élvonalban van.

„Magyarországon jelenleg mintegy 5,1 millió hálózati igénypont van. Hatalmas teljesítmény, hogy az elmúlt évek megfeszített munkájának köszönhetően ma ennek a számnak a 40 százalékán, összesen kétmillió végponton gigabites szolgáltatást tudunk biztosítani” – mondja a Pont.Most blognak Lubor Zatko, a Telekom műszaki vezérigazgató-helyettese. A gigabites szolgáltatások elérhetővé tétele és a gigabites társadalom létrehozása iránti elkötelezettséget mutatja, hogy a szolgáltató kifejezetten nagy figyelmet fordít a kisebb települések lefedésére: máig mintegy 710 ötezer fő alatti településre vezette be a gigabites hálózatot – s ezek közül nagyjából 350 község lakossága még az ezer főt sem éri el.

Gigabites hálózatát a Telekom két különböző technológiával is fejleszti: a már meglévő, kábeles kapcsolatok modernizációjával 675.000, míg a jelenlegi legkorszerűbb, optikai hálózat fejlesztésével 1.357.000 végponton tette lehetővé a nagysebességű internetelérést. „A Magyar Telekom optikai hálózatfejlesztése Európa-szerte a legjobbak között van. Tavaly több új háztartást fedtünk le, mint a Deutsche Telekom többi európai leányvállalata összesen” – emeli ki Lubor Zatko.

A műszaki vezető szerint a munka idén is hasonló ütemben folytatódik: az első negyedévben már újonnan épített optikai hálózatot adtak át Budapest VI., VIII., XI. és XIII. kerületében, valamint Bábolnán, Bagodon, Bakon, Debrecenben, Derecskén, Kiskunfélegyházán, Komáromban, Kömlődön, Miskolcon, Nagyigmándon, Pacsán, Pusztavámon, Tácon és Zalaegerszegen.

„2015 és 2019 között 246 milliárd forintot költött a Magyar Telekom mobil- és vezetékes hálózatainak infrastruktúrafejlesztésére. „Az az ambíciónk, hogy néhány éven belül Magyarországon mindenütt gigabitképes hálózaton szolgáltassunk, ami egy óriási vállalás, mind pénzügyileg, mind a kollégák és a beszállítók előtt álló munka szempontjából. Hiszünk benne, hogy a befektetett energia sokszorosan megtérül majd az évek során, és ennek nyertesei elsősorban a települések közösségei, lakossági és üzleti ügyfeleink lesznek. A hálózat fejlesztésével a jövőbe fektetünk, hiszen a gazdaságunk már most is jelentős részben az online technológiákra támaszkodik, és ez a következő években exponenciálisan fokozódik majd” – vetíti előre a Telekom műszaki vezetője.

Hogy a gazdaság és a társadalom működésében mekkora jelentősége van a különböző hálózati technológiáknak, azt a koronavírus-járvány magyarországi megjelenése óta eltelt idő mutatta meg leginkább. A járványhelyzet kezdete óta a vezetékes hálózat napközbeni forgalma meghaladta a jóval forgalmasabbnak számító hétvégi szintet, és nagyságrendileg a vírushelyzet előtti legforgalmasabb órák szintjére emelkedett. Bár kisebb-nagyobb fejlesztésekre így is szükség volt, a Telekom gerinchálózatának kapacitásai jellemzően elegendőnek bizonyultak a megnövekedett előfizetői forgalom lebonyolítására.

A hálózat fokozott terheléséről, illetve annak kezeléséről itt írtunk bővebben, itt pedig ahhoz adtunk tippeket, hogyan lehet a lakáson belül, több felhasználó számára is optimálissá tenni a hálózati szolgáltatást.

Azoknak, akiket érdekel a gigabites hálózatok témája, ajánljuk figyelmébe Telekom hálózatfejlesztésért felelős igazgatójával, Kovács Róberttel készített interjúnkat.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét