Az internet nem csak a fiatalok sportja

0

A Telekom Legyélteis! Most generációs programja hidat képez tinédzserek és idősek között. Mi kell ahhoz, hogy egy tizenéves és egy nyugdíjas leüljön egymás mellé, és őszintén, egymást meghallva beszélgetni kezdjenek? Többnyire elég egy okostelefon, na meg persze pár jól irányzott kérdés.

90 éves bloggerek, travel influencer nagyik és szupersikkes szépkorú házaspárok: az idősek között is akadnak olyanok, akik meghódítják a digitális világot. De még mindig jóval több olyan nyugdíjas van – elég csak a saját környezetünkre gondolni –, aki nem ismeri ki magát az online térben. „Pedig éppen nekik lehetne igazán hasznos, hiszen miután visszavonulnak, a digitális tér gondoskodna a szórakozásukról és arról is, hogy kapcsolódni tudjanak a szeretteikkel. Érdemes lenne leküzdeniük az előítéleteiket, mert az internet nem csak a „fiatalok sportja” – mondja Türk Rita, a Telekom kommunikációs szakértője. Ráadásul az igény úgy tűnik, megvan az idősek részéről a tanulásra, legalábbis ezt mutatja a Telekom 2019 márciusában elindult „Legyélteis! Most generációs” programja, amelyben diákok tanítják az időseket a számítógép, az okostelefon és az internet használatára.

Csak nyertesek vannak

Az apropót egyébként a digitális esélyegyenlőség megteremtése mellett az adta, hogy a középiskolás diákoknak az érettségihez 50 óra közösségi szolgálatot kell teljesíteniük a tanulmányaik mellett, a Telekom programja pedig remek lehetőséget kínál számukra. „A közösségi szolgálat sokszor csak egy letudandó kötelesség, nem igazán számít, hogy van-e tényleges haszna az adott tevékenységnek, csak legyen meg az az egy plusz óra. Ilyenkor pont a dolog lényege veszik el, hiszen az eredeti cél az, hogy a gyerekek megtapasztalják, milyen jó dolog adni a társadalomnak.

A „Legyélteis! Most generációs” programban a fiatalok hasznosnak érezhetik magukat, sikerélményük van, ráadásul azonnal, valamint a foglalkozásokon az életben nélkülözhetetlen soft skillekben is fejlődnek, türelmet, toleranciát, kreativitást, önállóságot, együttműködést tanulnak. Nem beszélve arról, hogy könnyű teljesíteniük az elvárásokat, hiszen mi csupán arra kérjük őket, hogy arról beszéljenek, amit zsigerből tudnak. A járvány megjelenése előtt a diákok és idősek az iskolában, személyesen találkozhattak, azóta persze minden megváltozott.

„A foglalkozásokon fantasztikus volt megtapasztalni, milyen jól megérti egymást ez a két generáció, abszolút várakozáson felüli eredmények születtek. A párok organikusan alakultak, a fiatalok türelmesen és alaposan magyaráztak, az idősek pedig valódi lelkesedéssel vetették bele magukat a tanulásba. Nem csoda, hiszen itt akár többször is feltehették ugyanazt a kérdést, volt idő a begyakorlásra és az ismétlésre., sőt, a legalapvetőbb tudnivalókkal kapcsolatban is számíthattak a diákok segítségére. 2020 tavaszán sokan fájlalták, hogy egy időre fel kellett függesztenünk a találkozókat.”

Digitális felvilágosítás

Az idei év, mint mindenkit, a szervezőket is változásra sarkallta, így jött létre a program online lába. Az első gondolat az volt, hogy különféle online felületeken – Zoomon és Skype-on – tartsák meg az órákat. „Szembesültünk azzal, hogy akiket tanítani szeretnénk, nem ismerik vagy nem használják gyakorlottan ezeket az eszközöket, ezért arra jutottunk, hogy szükség van egy saját felületre, amin a tudásanyag egyszerű formában elérhető. Ekkor született meg a legyelteis.hu online tananyagokat tartalmazó menüpontja, ahova nyolc különböző témakörben készítenek a diákokvideókat illetve képekkel illusztrált leírásokat, amik gyakorlati segítséget nyújtanak az időseknek a mindennapos eszközhasználat során .”

2018 volt az az év, amikor jelentősen megugrott az idősek jelenléte a digitális térben. Mára a 65 év feletti korosztály 53%-a használja rendszeresen az internetet, 35%-uk napi szinten szörföl. Az idősek 74%-a olvas híreket, 26%-uk pedig rendszeres látogatója a különféle közösségi média oldalaknak, illetve 14% online vásárol. Az oldalon jelenlévő topikokban éppen a fenti témákban kapnak gyakorlatias segítséget az érdeklődők. Az idősek tanulhatnak például az online fizetésről, a vírusírtók telepítéséről, egyáltalán a vírusokról, az optimális jelszavakról, sőt, az álhírek kiszűréséről is.

A közös nyelv összeköt

A program talán egyik legnagyobb előnye, hogy csökkenti az izoláltság mértékét. Azok az idősek, akik megtanulnak bánni az okostelefonnal és egyáltalán az internettel, sokkal kevésbé magányosak és elszigeteltek, hiszen olyan eszközzel rendelkeznek , ami csökkentheti a generációs szakadékot, ami az elmúlt évtizedben soha nem látott mértékben szélesedett. „Egy klasszikus családban az látszik, hogy nagyon nehéz közös témát találnia az unokáknak és a nagyszülőknek, hiszen gyakorlatilag párhuzamos univerzumokban élnek. Az egy jó lehetőség, ha tanulva a program tapasztalataiból, a gyerek leül a papa vagy a mama mellé, és megmutat ezt-azt online. Ezzel máris elindulhat egy beszélgetés, és erősödhet közöttük a kapcsolat” – teszi hozzá Rita. Ebből a folyamatból mindenki profitál. A fiatalok végre fontosnak érezhetik magukat, és megmutathatják, sokkal tudatosabbak, mint azt a szüleik, nagyszüleik hiszik, és közben egy olyan tudásukra is fény derül, amiben mindenkit lepipálnak a családban. Ők önbizalmat nyernek, a nagyszülők kevésbé lesznek elszigeteltek és hosszú távon megerősödnek a családi kötelékek.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét